A pontos vágás feltételei

Körfűrészek

2009-09-22 18:55:01 |

Az egyenes és gyors vágások specialistái a körfűrészek. Ezt a feladatukat azonban csak akkor teljesíthetik, ha a gépet megfelelően használja a tulajdonosa. Ehhez pedig ismerni kell magát a feladatot, és a gép adottságainak kihasználásához megfelelő körülményeket is meg kell teremteni. Aki ezt nem teszi meg, annak az utólagos korrigálással több problémát is meg kell oldania.

Általános vágási követelmények

Ha kellően ismerjük a körfűrészünk adottságait, azt is tudjuk, hogy milyen vastagságú anyagok vágására alkalmas. A fűrésztárcsának maximális vágásmélységben is legalább 1,5 fogmagasságban ki kell állnia az anyag teljes vastagságból, hogy a fogak vágáskor ideális 45 fokban hatolhassanak a vágandó anyagba. Ezt 45 fokos ferde vágásoknál is ajánlatos figyelembe venni. A beállítását a géptalp emelésével, illetve süllyesztésével lehet szabályozni. Lehetőleg azonban teljesen leengedett talppal célszerű dolgozni, mert így a fogaknak viszonylag kisebb vastagságú anyagot kell átvágnia.
A másik alapszabály, hogy a megmunkált anyagot mindig szilárdan a munkaasztalhoz kell rögzíteni, hogy a gép előtolásakor ne mozdulhasson el. Az is magától értetődő, hogy fűrészeléskor kerülni kell a túlzott előtolást. Ez a gép motorját és a tárcsát is feleslegesen túlterheli, és anyagbeégéseket, a fogak idő előtti kopását okozhatja. A megfelelő fordulatszám megválasztása - ha lehetséges - sem lényegtelen, azt mindig az anyag keménységéhez kell igazítani, és az előtolás mértékének is ehhez kell igazodnia. Már a fűrészelés elején lehet érezni, hogy mikor dolgozik könnyen, erőlködés nélkül a tárcsafűrész, ami a teljesítményéhez mérten elvárható tőle. Egy nagyobb teljesítményű, 1200 W-os géppel természetesen hatékonyabban lehet dolgozni, mint egy szerény 550 W-os tárcsafűrésszel.

Minden vágásnál kell a megvezetés

A tárcsafűrésszel a talp megvezetése nélkül is lehet vágni, ám az eredmény többnyire enyhén hullámos vágási felület lesz. Még akkor is, ha a géptalp elején levő - gyakran pontatlan - vágásjelzőt a jelölési vonalon tartjuk. A korszerű gépek lézersugaras vágáskijelzőjét is csak gyakorlati próbák után célszerű figyelembe venni.
Az igazán egyenes vágásokhoz - különösen a hosszabbakhoz - a gép talpát korrektül meg kell vezetni. E célra megfelel egy, a munkadarabra rögzíthető, egyenes élű léc, vagy fém vezetősín, ezek híján meg a gép talpára erősíthető párhuzamvezető is. Ez utóbbi azonban csak akkor használható, ha a leszabandó anyag széle is teljesen egyenes. Használatakor visszafogott előtolás a célravezető, mert az oldalvezetőt előtolás közben állandóan a bázisélhez kell szorítani, és a legkisebb eltérés is módosítja a vágásvonalát. Közben pedig még a géptalp teljes felfekvésére is ügyelni kell. A lécvezeték is csak akkor biztosít egyenes vágásélt, ha a gép talpa mindig szorosan a vezeték mellé szorítva halad előre. A vezetékek mindig csak a motorral szembeni oldalra kerülhetnek, mert a motorburkolat alatt csak az alacsony fém vezetőlécek férnek el.

A lézersugaras vágásirányjelző Arra is nagyon kell ügyelni, hogy a gép talpa a vágandó anyag teljes felületén feküdjön fel. A leeső részt ajánlatos alá fogott lappal alulról megtámasztani, különben a lebillenő rész a sarkon kitörheti az anyagot. A vezető lécek mindig egy-egy talpnyival hosszabbak legyenek a munkadarabnál, hogy már a kezdővágáskor megvezessék a gép talpát.
A vágási él merőlegessége sem lényegtelen, amit nemcsak a tárcsa skála szerinti merőlegesbe állításával, hanem talpas derékszöggel is célszerű ellenőrizni. Egyes gépek préselt lemez szögbeállítói sajnos nem elég pontosak, vágás közben elmozdulhatnak, ezért a rögzítő csavart mindig alaposan meg kell szorítani a vágás megkezdése előtt. A tárcsa merőlegességét ezt követően is ajánlatos ellenőrizni. Az öntött alumínium talpú gépeken ilyen hibák ritkán fordulhatnak elő.

A ferde vágások kritikusak

Ferde vágáskor a tárcsa szögbe állítását skála segíti, ám ezt sablonnal is ajánlatos ellenőrizniAz élek ferdeszögben történő vágása mindig fogós feladat, ám sarkos illesztéseknél ez mégis szükséges művelet. Első teendő a tárcsa nagyon pontos szögbe állítása. Ez akár a talp felületére helyezett, vastag kartonból kivágott sablonnal is ellenőrizhető. Különösen, ha nem a szokásos szögértékű vágásra van szükség. A tárcsa beállított helyzetének szilárd rögzítése természetesen fontos momentum.
Az éles leszabás előtt ajánlatos egy próba vágást végezni és annak vágási szögét is ellenőrizni kell. A vágásvonal ragasztószalaggal lefedett részre kerüljön, amely megakadályozza a vágási szélek túlzott szálkásodását, kitöredezését. A vágás mindig a színoldal felöl történjen. A gép talpát természetesen most is egzaktul meg kell vezetni. A 45 fokos vágásoknál a levágott részeket merőlegesen egymásra illesztve derékszöggel ellenőrizhető a gérvágás pontossága.

A méretpontosság fontos

A gép talpát a mellé fogott egyenes felületű darabbal lehet megvezetniA vágott élek egyenessége, vagy szöghelyessége mellett a leszabott darabok méretpontossága ugyanilyen fontosságú. Itt bizony nagyon mellé lehet fogni. Ismerni kell a tárcsa vágásszélességét és a szélső fogak, valamint a talp széle közötti távolságot. Jelölési vonalon soha, csak mellette szabad vágni, mégpedig úgy, hogy a vágási horony a leeső darab felé essen. Ennek érdekében a vezetőlécet a jelölési vonaltól olyan távolságban kell rögzíteni, amekkora a tárcsa és a talp széle közötti távolság. Ez a vezetőléc mellé helyezett gép tárcsájával, illetve egyik fogának szélével ellenőrizhető.
Ferde vágásnál mindig a darab külső méretére kerüljön a jelölés, és ehhez igazodó távolságba a vezetőléc. A fogak pontos helye, azaz a vágás vonala most is a vezeték mellé illesztett géptalppal, illetve a tárcsa fogának a szélével ellenőrizhető. A tárcsa szögbeállítását pedig a fent említett módon szögsablonnal célszerű ellenőrizni.
A vágást mindig lassan, a gép talpát az alapfelületre fektetve kezdjük el, és lassú előtolással folytassuk. Több azonos méretű darab leszabásához célszerű lécekből összeállított helyező és megvezető lécet is magában foglaló sablont készíteni a munka gyorsítása érdekében.

 

Hornyok is készíthetők tárcsafűrésszel

A tárcsafűrészgép ugyan hosszvágásokra készül, ám némi leleményességgel hornyok készítésére is alkalmas. Ez ugyan a felsőmaró "szakterülete", de ennek híján a fűrészgép is képes ilyen feladatok elvégzésére.
A vágás akkor lesz merőleges, ha a gép talpa teljes felületével a munkadarabra fekszik felIlyen esetekben a fűrésztárcsa csak a kívánt horonymélységig nyúlik a talp alá, a gép talpát pedig a szokásos módon kell megvezetni. Lapanyagok felszínébe akár a szélétől 5 mm-re is készíthető hosszában végig futó horony, amelynek szélességét a vezetőléc megfelelő mértékű áthelyezésével egy második fogással lehet szélesíteni. Bár ez kényes művelet, kellő körültekintéssel megoldható. A lényeg, hogy mivel a vezetőlécet a motorral szembeni oldalra kell erősíteni, a lefogott munkadarab mellé azonos vastagságú anyagot kell erősíteni, és a vezetőlécet erre kell rögzíteni. A horony kifűrészelése most már nem okoz gondot, a horonyszélek épségét pedig ragszalaggal lefedve lehet megóvni a kipattogzásoktól.
Kisebb méretű lapanyagokból leszabott darabok élének idegen csapos kávakötéseihez szükséges hornyok kialakítása is megoldható a tárcsafűrésszel, ám ehhez már egy szorítópofás munkaasztal szükséges. A munkadarabot az asztal pofái közé szintbe állítva, lapjával kell rögzíteni, majd az asztal lapjára erősíthető fel a vezetőléc. A horony mélysége a tárcsa emelésével szabályozható, a szélessége pedig - az idegencsap vastagságához igazodva - a vezetőléc beállításával két fogásban bővíthető. Ha több darabba kell hornyot fűrészelni, akkor az első fogást mindegyiken végezzük el, majd a vezetőléc áthelyezésével következhet a második szélélesítő fogás elvégzése. Így minden darabnál a hornyok azonos méretűek lesznek, és azonos helyre is kerülnek.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ryobi, amivel Ön többre képes

A Ryobi® kisgép megbízható segítőtárs a lakás vagy a ház szépítése vagy felújítása során felmerülő mindenféle munkához. Legyen szó bútorok összeállításáról és rögzítéséről vagy bútorok...


Két Bosch gép profiknak

Új vezeték nélküli kézi körfűrész és vezeték nélküli szablyafűrész mutatott be a Bosch, kifejezetten profiknak, 18 voltos lítium-ion akkumulátorral.