A helyzethez igazodó megoldás

Utólagos falszigetelések

2011-10-11 00:36:24 | Módosítva: 2011-10-12 18:27:51

Régi épületeknél gyakran okoz problémát a falak nedvesedése. Oka, hogy az épületszerkezetek azon részei, amelyek érintkeznek a talajjal, nedvességet vesznek fel, és a kapilláris elv miatt a nedvesség felfelé halad. A felszívódás magassága a fal anyagától függően akár 2 m is lehet. E hatás ellen a falszigetelés véd, ám ha az hiányzik, vagy már elöregedett, a talaj nedvessége akadálytalanul haladhat felfelé a falazat anyagában. Ennek a nedvesedésnek nemcsak esztétikai, hanem egészségkárosító hatásai is vannak. A falak nedvesedését pedig a hiányzó szigetelés utólagos pótlásával lehet megszüntetni.

A vizesedő falak a lakhatási körülményeket is hátrányosan befolyásolják, és az épület folyamatos romlását is okozzák. Ez ellen mindenképpen védekezni kell. Egy málló vakolatú, dohos levegőjű házban egészségtelen az élet, és a lemálló vakolat felújításával is csak viszonylag rövid ideig lehet eltüntetni a nedvesedés nyomait. Hiszen az előidéző ok nem szűnt meg, a felületi kezelés ezért csak tüneti. Ezt minden háztulajdonosnak illik tudnia, mégis sokszor inkább ezt a megoldást választják, mert ez tűnik a legolcsóbbnak. Ám ez csak látszat, a nedvesség ugyanis egyre magasabbra szivárog fel, és a helyreállítás sokkal tovább is fog tartani.

Már az elején célszerű egy alapos falnedvesség-vizsgálattal megállapítani a fal szerkezeti állapotát, és ennek birtokában lehet kiválasztani az utólagosan kialakítandó, legoptimálisabb falszigetelési eljárást. Bármelyikre esik a választás, az nem lesz olcsó. Ám ezzel az épület értéke is nő, a lakótere pedig egészségessé tehető. Az alkalmazható szigetelési megoldások elég sokfélék. Mindig a falszerkezet adottságaihoz igazodva célszerű a szakemberek által ajánlott módszerek valamelyikével lezárni a felszivárgó víz útját. E nélkül semmiképpen nem lehet tartós és kielégítő eredményt elérni.

Csak olyan falazatnál alkalmazható nedvességnek a falszárító vakolaton keresztül történő elpárologtatása, amelyiknek viszonylag alacsony a nedvességtartalma. Ez pedig igen ritka eset. A falak nedvesedését többnyire csak roncsolás igényes megoldásokkal lehet megszüntetni, a falak kiszáradása pedig több hónap alatt fokozatosan történik meg.

Injektálásos módszerek

A régebben alkalmazott gravitációs, azaz furatokba öntött falszigeteléseknél gyakori hibalehetőséget jelentett a szigetelőfolyadék bizonytalan terjedése, és a nem megfelelő pórustelítése. E hibákat küszöböli ki a magasnyomású falszigetelés.

A szigetelés beinjektálására a falakba 11-14 mm átmérőjű furatokat készítenek, egymástól 11-40 cm távolságban, majd ezekbe magasnyomású injektáló szelepeket rögzítenek. A szigetelő anyagot, – amely a fal anyagától, nedvességtartalmától függően lehet szilikon, műgyanta vagy kovásító oldat – speciális géppel, közel 300 bar nyomással injektálják be. A nagy nyomás és a szelepek biztosítják, hogy még a legtömörebb építőanyagnak is minden pórusát eltömíti a bejuttatott szigetelő anyag.

Ezzel a technológiával utólag a vízszintes és függőleges vízszigetelés is megoldható. Hátránya, hogy drágább a lemezbesajtolásos eljárásnál, és a vakolat csak speciális anyagokkal állítható helyre.

Egy másik rendszerrel a nedves falakba szilikon alapú, vizes bázisú, víztaszító hatású krémet injektálnak. A vakolat eltávolítása után 5-10 cm távolságra, vízszintesen befúrt, és a falvastagságánál 5 cm-rel rövidebb furatokba préselik a szigetelő krémet, amely a falban levő nedvességet felszívva víztaszítóvá teszi a kapillárisokat. Ezzel megakadályozza a fal további nedvesedését, és lehetővé teszi az injektált rész feletti falrészek kiszáradását.

Az eljárás gyorsan kivitelezhető, nem szükséges hozzá nagy nyomású injektálás, a krémet kinyomó-pisztollyal préselik a furatokba. A teljes kiszáradást követően speciális lélegző vakolattal állítják helyre a szigetelés előtt eltávolított vakolatot.

Fal-átvágásos módszer

Ez a technológia különösen olyan épületeknél előnyös, ahol az injektálást műszaki okok miatt nem lehet kivitelezni, pl. üreges téglaszerkezetű falaknál, vályogfalaknál. A vizes falba önjáró, speciális láncfűrésszel 1,5 cm-es rést vágnak a padló szintje felett. A vágatba 2 mm vastag polietilén lemez kerül, amely teljesen elzárja a víz útját a falazatban, és véglegesen szigeteli a falakat. A fennmaradó hézagba nagy nyomású cementalapú töltőanyagot préselnek, így tökéletesen feltöltődik a rés. A szigetelés után oldalirányba kezd kiszáradni a fal, mégpedig a szellőztetéstől és az időjárástól függően 2-6 hónapig. Vályogfalak esetében a kiszáradáshoz több időre van szükség. Nem alkalmazható az eljárás beton és kőfalaknál.

Lemezbesajtolásos eljárások

Az előzőnél bizonyos fokig előnyösebben kivitelezhető módszer a különféle lemezek besajtolásával kialakított utólagos alapszigetelés. Többnyire csak ott alkalmazható, ahol a falazatban egy nyomon végig haladó fugasor van a padlószint alatt.

A vakolatot adott szélességben eltávolítják a falazatról, majd a fugákba egy speciális géppel, átfedéssel korrózióálló fémlemezeket préselnek. Az eljárás előnye, hogy a nedves falak megsüllyedésével, gyengülésével vagy egyéb statikai károsodással szinte alig kell számolni. Vályogfalaknál is alkalmazható. A sérült vakolatot a falazat kiszáradásáig nem lehet helyreállítani, a lemezek pedig kiállnak a falból, mert a bevakolt lemez mellett a nedvesség felszívódhat a már száradó falfelületekre.

Falszárító készülékes technológia

Ennél az eljárásnál belső antennás készülékeket telepítenek a helyiségekbe, amelyek a Föld gravomágneses teréből felfogott energiát használ, amit adóantennával polarizáltan1420 MHz frekvencián a falakra sugároznak. A készülékek kisugárzása fokozatosan megszünteti a kapillárisok felfelé irányuló szívóerejét, azaz hatására a nedvesség visszahúzódik a talajba. Ez egy roncsolás-mentes eljárás, és 20 év garanciát vállalnak a vizesedés elleni védelemre. A sikerhez azonban nagyon alaposan elvégzett szakvizsgálatok szükségesek, amit csak a kivitelező szakemberei képesek elvégezni. A szokatlan eljárás eredményességét számos referencia épület is igazolja.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Homlokzatfelújítás szénszál erősítéses homlokzatfestékkel

A Caparol speciálisan kifejlesztett egyik legmodernebb homlokzatfestéke a CarboSol, amely egyedi összetétele révén igen jó épületfizikai tulajdonságokkal rendelkezik. A festék nagyfokú vízlepergető...


Fényt hozunk az éjszakába: megérkezett a weberNEON

Ragyogó homlokzat? Sötétben világító fugák? Nem képzelet – a Weber innovációjával már valóság: a Saint-Gobain által fejlesztett weberNEON család. Mit jelent ez a hétköznapokban, és miként tudjuk...