Felülettisztítás homokszórással az építőiparban

2008-11-22 19:32:45 | Módosítva: 2008-11-22 19:38:25

Épületek külső felújításakor gyakori probléma, hogy a régi kőburkolatokat, milyen módon tegyük ismét látványossá, tetszetőssé. A kő az időjárás, a szmog és egyéb környezeti hatások miatt idővel elszennyeződik, elöregszik, mohásodik.

Nálunk széles körben elterjedt megoldás a lábazati festékek alkalmazása. Ez a megoldás esztétikailag megfelelő, de a festék eltakarja az eredeti kő szépségét, gátolja a fal szabad szellőzését.
Másik lehetőség a kő megtisztítása. A drótkefe, drótkorong, csiszolás és más manuális módszerek lassú és fáradságos munkával sem hoznak megfelelő eredményt. A magasnyomású-mosás jó megoldás lehet, de makacs vagy a felületbe beivódott szennyeződések eltávolítására alkalmatlan. Agresszív vegyi tisztítószerek alkalmazása pedig káros lehet, mind a felületre, mind a környezetre nézve, hiszen ezek az anyagok általában enyhén savas hatásúak. A környezetbarát szerek pedig nem minden esetben nyújtják az elvárt tisztítóhatást.
Létezik a fenti problémára egy nálunk kevésbé ismert, leginkább műemléki felújításokkor, ipari méretekben alkalmazott technológiai eljárás: a homokszórás, ami tökéletes megoldást nyújthat a fenti problémákra. A homokszórás eltávolítja a mohát és minden a kőre korábban lerakódott szennyeződést, de anyagmaradványok, festék, malter, glett, graffiti eltávolítására is alkalmas, továbbá a felület felső tizedmiliméternyi részét eltávolítva teljesen megújítja az adott felületet, ami ismét az új benyomását kelti. Kőápoló, impregnáló szerekkel együtt alkalmazva kitűnő megoldás, ha szeretnénk megőrizni az eredeti kőfelület szépségét.
A homokszórást úgy kell elképzelnünk, mint a magasnyomású-mosással történő tisztítást, csak itt a tisztító hatást nem víz, hanem sűrített levegőbe vegyített nagy energiájú homokszemcsék fejtik ki a felülettel történő ütközésük során. A technológia alkalmazásához megfelelő berendezések és speciális szaktudás szükséges. A homokszórás nyugaton széles körben elterjedt felülettisztítási eljárás, de hazánkban is elérhető a lakossági felhasználók részére.
Természetesen a homokszórás nem csak kőlábazatok tisztítására alkalmazható. Mivel a felület alakját teljesen leköveti, alkalmazható minden, a fentiekhez hasonló tisztítási feladathoz. Épületelemek, szobrok, építmények vagy akár teljes kőhomlokzatok esetében is. Például ezzel az eljárással került felújításra a Szépművészeti Múzeum oszlopsoros kőhomlokzata, de az Országház bástyáit is homokszórással tisztítják, ami jelenleg is tart, és várhatóan még elhúzódik néhány évig. A tisztított részeken már jól látszik, hogy Parlamentünk épülete világos kőből készült, és eredetileg korántsem a tudatunkban élő sötétbarna, néhol már-már fekete épület volt.
A homokszórás széles körben alkalmazható az építőipar más területein is. Például betonelemek tisztítására, repedésvizsgálatára, felületi érdesség beállítására vagy a jelenleg divatos újra beépített bontott tégla felületek megtisztítására. A homokszórás gyorsan és megbízhatóan távolítja el a tégláról az eredeti malter maradványait és a felesleges fugaanyagot. A tisztítás mértéke jól szabályozható, és tetszetős rusztikus felületet eredményez. Alkalmazható még rétegeltávolításra, korábban meszelt vagy bevont felületeken; a mész, a színezés vagy vakolatmaradványok eltávolítására. Ilyen jellegű alkalmazása épületek alagsorában és kő vagy téglaépítésű borospincékben jellemző. Kőfelületek tisztításán kívül a homokszórás használható még fém és fa felületek tisztítására, kezelésére is. Fémek esetében tökéletes fémtiszta felületet eredményez. Fa felületeknél - mivel a szemcsék másképpen hatnak a fa puha és kemény részeire - alkalmazható a fa erezetének kiemelésére, antikolásra.
Normál esetben a tisztításhoz homok szemcsét használnak, de léteznek speciális tisztító szemcsék is. Puha felületre akár növényi eredetű vagy műanyag tisztítószemcsék is léteznek, ezek kíméletesen tisztítanak. Szobrok, homokkőfaragványok tisztítására használják, vagy műemléki felújításokkor, amikor a cél, az eredeti felület minél tökéletesebb megőrzése. Kemény felületek makacs szennyeződéseinek eltávolítása akár edzett acél szemcsével is történhet.
A homokszórás viszonylag drága eljárás, de a hasonló jellegű problémákra tökéletes megoldást nyújt, ezért várhatóan az alkalmazása nálunk is egyre népszerűbbé válik.

Nagy Balázs

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Mészkő és homokkő padlóburkoló lapok beépítése

A Cser kiadó gondozásában jelent meg Dennis Jeffries Padlóburkolatok című könyve. A képekkel gazdagon illusztrált kötetből - bemutató gyanánt - a mészkő és homokkő burkolatok lerakásával foglalkozó...


Gumiabroncs újraértelmezve…

A sokadik téli-nyári gumicserénél egyszer csak mindenki szembesül azzal, hogy a szerelő nekiszegezi a mondatot: ezt a következő szezonban már nem kellene újra feltenni. Vagy mert kopott, vagy...