Vegyi anyagok az építőiparban

A Materiál Vegyipari Szövetkezet évtizedek óta gyárt kiváló minőségű termékeket az építőipar és házilagos kivitelezésű építkezések részére. A termékekre jellemző a magas műszaki színvonal és ehhez képest a szolid árak. A szövetkezet 1999-ben megszerezte az ISO 9001-es minősítést, amely alátámasztja az egyenletes jó minőséget, és a vevők folyamatos, pontos kiszolgálását. Az alábbiakban a Materiál Vegyipari Szövetkezet által gyártott olyan termékekre hívjuk fel a figyelmet, amelyek bárki által könnyen felhasználhatók.

Festhető tömítők

A Fugakril akril bázisú, rugalmas tömítőanyag. Sokan nem tudják, hogy az akrilátos tömítők az építőiparban - elsősorban a beltérben - sok helyen előnyösebbek a szilikonoknál, mivel azoknál lényegesen olcsóbbak, és korlátozás nélkül festhetők, bizonyos porózus felületeken a tapadásuk is jobb. Különböző építőelemek csatlakozásánál, elsősorban ajtók, ablakok és fal, vagy könnyűszerkezetes fal és mennyezet, illetve padló találkozásánál, valamint gipszkarton és polisztirol elemek illesztéseinél javasoljuk a felhasználását.

Fugaszil 2000 festhető szilikon a legújabb fejlesztésű szilikon terméket azoknak ajánljuk, akiknél a festhetőség mellett a nagyobb mértékű rugalmasságra is szükség van. Igen könnyű vele dolgozni, nem korrozív, alkalmazható színesfémeknél, horganyzott lemezeknél, fémeknél, műanyagoknál, termés- és műköveknél, valamint márványlapoknál is. Nedves, porózus felületre is jól tapad a vizes bázisú szilikontömítő. Nagy előnye, hogy munka után friss állapotban, a szilikonnal szennyezett felületek egyszerűen, vizes mosással tisztíthatók.

Egyéb szilikonos tömítők

Fugaszil B 100%-os szilikon, mely 310 ml-es kartusokban kerül forgalomba. Egyszerű kinyomópisztoly segítségével a pasztaszerű anyag könnyen felvihető, és a levegőben lévő nedvesség hatására térhálós, tartósan rugalmas szilikongumivá alakul. Minden épületnél, számtalan illesztésnél használható, jól tapad üveghez, a legtöbb fémhez és műanyaghoz, fához stb. Egyes porózus anyagoknál célszerű alapozót használni, esetleg előzetes próbát végezni. A kivulkanizált szilikon tartósan rugalmas, ellenáll a napfénynek (UV álló), és más időjárási hatásnak valamint hőálló -50 és +180 °C között. Kapható színtelen változatban, ill. fehér, fekete, barna és szürke színekben. Bár a FUGASZIL B is ellenáll a penészesedésnek, de a fokozottabb veszélynek kitett helyekre a penészgátló adalékkal védett FUGASZIL BF terméket ajánljuk, mely kiválóan alkalmas szellőző rendszerek, vizesblokkok fugázására.

FBS szilikonos ragasztó, tömítő a magyar piacon beszerezhető termékek közül kiemelkedik ragasztóerejével és szakítószilárdságával, magas rezonancia tűrésével. Felhasználása igen széles körű, az akváriumoktól, a gépkocsi szerelésig, számtalan helyen alkalmazható. Profilüvegek, üvegházak, üvegfalak készítésénél a legmagasabb műszaki igényeket is kielégíti.

A Fugaszil Hobbi szintén kiváló tulajdonságokkal rendelkező, a belföldi piacon az egyik legolcsóbb ecetsavas rendszerű szilikontömítő. Könnyen kinyomható, kényelmesen használható.

A Fugaszil BN a neutrális szilikonok családjába tartozik, könnyű vele dolgozni, nem korrozív, alkalmazható színesfémeknél, horganyzott lemezeknél, fémeknél, műanyagoknál, termés- és műköveknél, valamint márványlapoknál is.

A Gumiám paszta és Gumiám G; 70 ml-es tubusokban kapható. 100% szilikon tartalmúak, víz- és gázszerelésnél, barkácsolásnál nélkülözhetetlenek.
A Matofoam PUR-hab kiválóan használható nyílászárók és csatornák beépítésénél, igen tartós hő- és hangszigetelő poliuretán hab.

Ragasztók, festékek

Az Akrimat H műanyag diszperziós csemperagasztó felhasználásra kész állapotban kerül forgalomba. Elsősorban otthoni használatra készül, sima, jó minőségű, különösen házgyári épületekhez ajánljuk. Tartósan rugalmas, fagyálló ragasztást biztosít. Az Akropenta pala és lábazat festék igen kedvelt. Tartósan rugalmas, kiváló kopásállóságú, dekoratív bevonatot képez. Alkalmazható betonra, vakolatra is. 13-féle színben kapható, profi minőségű termék. Oldószermentes, környezetbarát, házilagos felhasználása nem igényel szakértelmet.

A fenti termékek az ország egész területén megvásárolhatók a vegyi és építőipari szakkereskedésekben. A Materiál szakértői minden nap elérhetők, hogy a felhasználók műszaki igényeinek leginkább megfelelő anyag kiválasztásában segítsenek.

MATERIÁL VEGYIPARI SZÖVETKEZET
1239 Budapest, Ócsai út 10.
Telefon: 286-0363, 286-0365
Fax: 286-0364
Internet: http://www.material.hu/
E-mail: material@hu.inter.net

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A Grizzly erejével

A legtöbb lakásfelújítási és javítási munkálatnak nélkülözhetetlen kelléke a minőségi szempontból is tökéletesen megbízható ragasztóanyag. Sokan úgy gondolják, hogy ragasztó és ragasztó között...


Szakszerű teraszfelújítás

Az új építésnél és felújítás során is kiemelten fontos a megfelelő építőanyagok, és még inkább a helyes technológiák alkalmazása. Műszakilag korrekt munkák csak minőségi alapanyagok és a kellő...