Laminált padlók hibái

2017-01-24 08:29:52 | Módosítva: 2017-01-24 08:47:11

A laminált padló másként „viselkedik” a sérülésekkel szemben, mint a valódi fából készült parketták. Ezt a szerkezeti kialakításuk és a főként a felületük kopásállósági fokozatuk jelentősen befolyásolja. A különféle sérülésekkel szemben érzékenyebbek, és a hibák nehezen tüntethetők el. A fapadlókon egy karcolás viszonylag könnyen kijavítható, ha pedig a bevonat megkopik, újra csiszolással, lakkozással felújítható. A laminált padlón ez nem ilyen egyszerű.


Kisebb javítások megoldhatók

A leggyakoribb, szembeötlő hiba a különféle mélységű felületi karcok keletkezése. Ezeket viszonylag könnyű elkerülni, ha a székek, asztalok lába alá filcet vagy műanyag csúsztató alátétet ragasztunk. Méretük valamivel kisebb legyen a láb alsó felületénél, hogy a sarkok magasabbra kerüljenek a padló felületénél. A vastagabb változatok a jók, hogy kevesebb esély legyen a sarkoknak felsérteni padló felületét. Ha pedig az alátétek erősen megkopnak vagy sérülnek, érdemes ezeket új lábalátétekre cserélni.

Ha mégis megkarcolódik a laminált padló, akkor a sérülés mélysége szerint lehet az ilyen karcokat eltüntetni. A laminált padlók felületén a dekormintázatot különféle vastagságú, kemény melamingyanta réteg védi. Ez megkarcolódva világos színű sérülést mutat. A sekélyebb karcokat a felület színéhez igazodó színezett polírozó pasztával, vagy a fafelületek javításához használt több színárnyalatú viaszceruzák valamelyikével lehet feltölteni, majd szintbe polírozni. A viaszceruzát használat előtt a kezünkkel kell felmelegíteni, hogy elég képlékeny legyen, és jól a karcba tudjuk préselni. A viaszrudak színei egymással keverhetők. A javítóanyaggal feltöltött karc felületét fel kell polírozni egy pamut ronggyal. Sajnos ez csak tompítja a sérülés láthatóságát, és a javítást akár havonta meg kell ismételni. Ha ezt nem tesszük meg, a karcokba por és egyéb szennyeződések rakódnak, amik – különösen a világosabb tónusú padlókon – feltűnő, feketés nyomokká változnak. Ezeket már nehéz eltüntetni színezett polírozó pasztával vagy viaszrúddal.

A mélyebb karcok és nagyobb felületű sérülések feltöltéséhez különböző színben beszerezhető laminált padlókhoz használható javító készlet is, ami a viaszon kívül egy simító spatulát és a polírozáshoz egy nemez darabot is tartalmaz. Használható még a bútorjavításokhoz használt kemény viasz is, melyet melegítés közben kell a felületre olvasztani, majd a feleslegét finoman szintbe munkálni.

Az is előfordulhat, hogy a laminált padló felülete helyenként megkopik, elveszíti eredeti szépségét, a fényessége mattul. A felületi kopás ugyan természetes folyamat, ám lassítható, ha az igénybevételnek megfelelő kopásállóságú padlótípus került lefektetésre. A felületi kopáson ideig-óráig a megfelelő színű polírozó pasztával való átszínezéssel és áttörléssel lehet javítani, ezt havonta ismételni lehet.

A helyenkénti kopások átlátszó padlóalátéttel is megelőzhetők, pl. az íróasztal alá helyezve. Vékony, és alacsony igénybevételre készült padló nem jó választás egy gyakran használt helyiségbe, pl. előszobába vagy konyhába. A polírozással csak némileg lehet eltüntetni a felületi kopásokat, idővel új, erősebb kopást elviselő padlófajtára kell majd cserélni a helyiség burkolatát.

A vékony laminált padló túlzott terhelés hatására akár be is szakadhat. Ez különösen akkor fordulhat elő, ha puha alapra, pl. padlószőnyegre lett lerakva, és nehéz, lábakon álló súlyos bútordarabok kerülnek rá. Ilyen esetekben a sérült lap felszedése elég bonyolult, közben több lap is megsérülhet. Érdemesebb inkább – a bútordarab megemelését követően – a törés széleit parketta tömítő masszával kiegyenlíteni vagy feltölteni a sérült részt. A javítás ugyan látható lesz, de nem kell a lapok felszedésével, pótlásával kínlódni.

A régebbi, csaphornyos padlólapoknál előfordul, hogy közöttük jelentős hézagok keletkeznek vagy a kötés nélküli lapok elcsúsznak egymástól. Ez a hiba többnyire a puha aljzatra, pl. szőnyegpadlóra fektetett és nem szorosan összeütött padlóknál fordulhat elő. Oka, hogy ilyenkor minden terhelés az illesztéseken lesz, amik idővel elengednek. Ez a hiba csak a padló teljes felszedésével és újbóli lerakásával javítható ki. Az esetleg sérült illesztéseknél javasolt a lapok összeragasztása.

Bizonyos esetekben az is előfordulhat, hogy a saját kezűleg lerakott laminált padló felpúposodik. Ennek oka, hogy a falak mentén nem megfelelő szélességű a dilatációs hézag. Mivel a laminált padlókat úsztatva és nem a padlóra ragasztva kell lerakni, a szélei nem érintkezhetnek a fallal. A lapokat lerakás előtt a helyiségben kicsomagolva kell aklimatizálni legalább 48 óráig, hogy felvegye az ottani levegő páratartalmát, hőmérsékletét. Lerakásakor pedig a falak mentén körben legalább 10 mm széles dilatációs hézagot kell biztosítani. Erre azért van szükség, mert a lapok hosszukban akár 1 mm-nyit is „nyúlhatnak” és ez összeadódva már elég tetemes méretváltozást okozhat. Ha a padló falnak ütközik, az felpúposodást okozhat. Ez a hiba a szegélylécek levétele után a falnak, küszöbnek nyomódó lécvégek levágásával korrigálható. A púposodás ezután megszűnik, ha a léceken soronként végig menve az alapra nyomkodjuk, majd vissza szerelhetők a szegélylécek.

Az is elég gyakori jelenség, hogy a lapok széle az illesztések helyén felduzzad. Ezt a bő vizes felmosás okozhatja. Ne feledjük, a laminált padlóknak csak a járófelülete védett gyantával, a csapjaik és hornyaik nem. A túl vizes felmosáskor a víz beszivárog e részekhez, és megduzzasztják az alapanyag széleit. Ezért a laminált padlókat csak enyhén nedves moppal lehet áttörölni, vagy e célra készült padlóápolókat kell a tisztításukhoz használni. A kiloccsant vizet is azonnal fel kell itatni. A nagyon duzzadt szélű a padlólapok nem javíthatók, a padló teljes cseréjére lesz szükség.

A laminált padlók ugyan nagyon dekoratívak, és változatos burkolóanyagok, ám kíméletesebb használatot igényelnek a valódi fából készült padlóknál.


A laminált felületen eltérő mélységű karcok keletkezhetnek


A sekélyebb felületi sérüléseket viaszos javítókrétával lehet tompítaniA padló karcosodását, kopását a különféle padlóalátétek megakadályozzák


A székek, asztalok, lábai alá ragasztott csúsztató alátétek is megakadályozzák a padló karcosodását


A vékony laminált lapok a súlyos bútorok alatt beszakadhatnak, amit parketta tömítővel célszerű kipótolni, a sérült lap kiszedése nélkül


A nem megfelelően, lazán összeillesztett padlólapok között 
szélesebb hézagok keletkezhetnekA mélyebb karcokat keményviasszal érdemes feltölteniA falhoz szoruló padlólapok felpúposodását a hiányzó dilatációs hézag okozza


Nem ritka jelenség, hogy a lapok szélei víz hatására kijavíthatatlanul megduzzadnak


Az enyhén nedves mopp a megfelelő tisztítóeszköz

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Javítható parketta hibák

A közkedvelt faparketta számos előnye mellett érzékeny a karcokra, anyaga pedig idővel összeszárad, és a lécek között kisebb-nagyobb rések keletkeznek.


Laminált padlók lerakása

A laminált parkettákból kialakított padlóburkolatok tagadhatatlanul dekoratív, tartós és ellenálló, ezen felül pedig változatos felületek kialakítását teszik lehetővé. Kedvező áruk mellett külön...