Homlokzatfestés

2009-11-22 17:18:27 |

A minőségi színezővakolatok évtizedekig is őrzik színüket és előnyös tulajdonságaikat, egy idő után viszont elkerülhetetlenné válik a vakolat felújítása, újrafestése. A homlokzatfestés anyagában nem színezett vakolat használatakor, új ház esetén is szóba jöhet.

A falfestés célja a falfelület díszítése és védelme a homlokzaton és a belső terekben. Egy épület megjelenésével, belső tereivel elsősorban esztétikai hatással van ránk, de szorosan összefügg a funkcionális szerepével is. A festés helyes alkalmazás esetén megőrzi vagy javítja az épület értékeit, hibás választással viszont ronthatja azt. Fontos tehát a jó anyag- és technológia kiválasztása, az építészeti, szerkezeti feltételek biztosítása.
Különösen hangsúlyos ez a szennyezett levegőjű városok homlokzatfestésénél, mert a fűtés és a járművek által kibocsátott savas szennyeződés gyorsan elpusztítja a vakolatban lévő mészkristályokat, miáltal a vakolat porladni kezd, valamint a nedves falak festésénél, ahol a megfelelő vakolat alkalmazásával párhuzamosan a falazat szellőzését is biztosítani kell. A homlokzati színezők alkalmasak régi és új épületek külső, illetve belső falazatainak díszítésére, hőszigetelő rendszerek színezésére, valamint önálló felületképzőként nyers betonra vagy hagyományos vakolatalapra.

Homlokzatfestékek típusai

Minden nemesvakolat átfesthető a vele azonos kötőanyagú festékkel. Szilikonos vakolatok szilikonfestékekkel, ásványi vakolatok szilikátfestékkel, műgyantás vakolatok műgyanta alapú festékekkel. Az eredeti vakolat típusát és kötőanyagának fajtáját ismerve érdemes a gyártónál érdeklődni a megfelelő festék iránt!

Mészfestés

A legrégebben alkalmazott festés. A vakolat kötőanyagával azonos, a felületbe jól bedörzsölhető természetes anyag. Jó a páradiffúziós ellenállása, ezért pórusvakolatokra is felvihető. A mechanikai és a légköri szennyeződésekkel, valamint a víz behatolásával szembeni kis ellenálló képessége miatt élettartama viszonylag rövid. Oxidfestékkel színezhető. Javasolt a felhasználásra kész mikromész alkalmazása, mivel ennek előállítási technológiája miatt a hosszú ideig pihentetett mésszel egyenértékű, és akár szórással is felhordható. Ellenálló képessége fokozható, ha a vakolat hidrofobizáló szerrel van keverve, vagy szilikonos impregnálással, mely során a festés alá szilikonos alapozót, fölé szilikonos impregnáló szert kell felhordani.

Műanyagfestés

A műanyagfestések oldószeres és vizes diszperziós változatai szerves vegyületek felhasználásával készülnek. Legelterjedtebbek a poliakrilátok vizes diszperziói, mint pl. az Acrycolor, Colornett, Baumit Granolan, Modakrill. Előnyük, hogy könnyű az alkalmazhatóságuk, különleges szerszámozottságot felhordásuk nem igényel, vízzel való oldhatóságuk miatt környezetbarát termékek, jó a színállóságuk és a takaróképességük, valamint a víztaszító képességük. Hátrányuk a viszonylag magas páradiffúziós ellenállásuk, ami miatt csak olyan helyen használhatók, ahol a falszerkezet megfelelően szigetelve van a nedvesség ellen; és a fagyveszélyességük, ami miatt csak +5 °C fölötti hőmérsékleten hordhatók fel. Alacsonyabb hőmérsékleten az oldószeres változata alkalmas, pl. a Cehalin, szigorúan betartva a tűzrendészeti előírásokat.

Szilikátfestés

A szilikátfestékek vizes alapú, szervetlen vegyületek alkotta kötőanyagokból felépülő festékek. Jó minőségű káliumos vízüvegből, akrilátos kötőanyagból, fényálló pigmentekből és víztaszító adalékanyagokból készülnek. Felhasználhatók régi és új, klasszikus és könnyű ásványi vakolatok dekoratív védelmére, megfelelő alapozás után. Gipszes és akrilos alapokra nem alkalmazhatók. Vegyi úton kötnek az alaphoz, ezért tartós, időjárásálló, esztétikus festékek. Páraáteresztő képességük nagyon jó, a kész festés viszont nehezen javítható. Viszonylagos olcsóságuk miatt elterjedt a használatuk a műemlékvédelem területén, de egyre többet találkozunk velük az épületfel-újítások során is. A falfestékek e csoportjához tartozik a Jubosil FX, a Baumit Szilikátfestékek és a Naturit.

Szilikonfestés

A szilikonfestékek vizes alapú, szilikongyanta kötőanyagúak. Az alaphoz jól tapadnak, jó a fedőképességük, az UV sugárzással szembeni ellenállásuk, jó páraáteresztők, de vízállóak is egyúttal. Ismert képviselőik a Jubosil F, Baumit Szilikonfestékek, Modaszil, Uniszil. Alkalmazhatók ásványi és gipszes vakolatok festésére és felújítására egyaránt, megfelelően alapozott felületre. Épületfizikai szempontból a legkedvezőbb tulajdonságú festékek. Víztaszító képességük miatt a legkevesebb csapadékot engedik be a falba, és a jó páradiffúziós ellenállásuk miatt segítik a szerkezetbe került nedvesség gyors eltávozását. E tulajdonságuk miatt ajánlott a pórusvakolatokon való alkalmazásuk is, mert a szerkezetben jelen lévő nedvesség nem színezi el a felületet.

Alkalmazás

Homlokzatfestés során ügyeljünk arra, hogy a felület minden esetben legyen szilárd, szennyeződés- és pormentes, glettelt vagy simított. Amennyiben a hordozó felület egyenetlen, anyagában összetett, sérült vagy hiányos, úgy az eredeti falfelülettel megegyező vagy ahhoz hasonló anyaggal pótolni szükséges. Adott esetben a kiálló, egyenetlen részeket is távolítsuk el.
A homlokzat festéséhez minden esetben csak akkor kezdjünk hozzá, ha a munkafelület teljes rétegvastagságban száraz, csapadéktól és építési nedvességtől mentes. Erősen nedvszívó felület esetén a homlokzatfestést megelőzően a falfelületet úgynevezett diszperziós mélyalapozóval szükséges előkezelni. Az alapozás célja a hordozó felület egységes nedvszívó képességének beállítása, az eltérő anyagú felületek okozta foltosodás kiküszöbölése. A mélyalapozó szilárdítja a festendő felületet.

A kivitelezés megkezdése előtt célszerű a vödörben lévő anyagot alaposan átkeverni, valamint a festék színhelyességét és minőségét a felhordás előtt egy tetszőleges próbafelületen ellenőrizni. A színes alapozót ecsettel vagy teddy hengerrel hordhatjuk fel a homlokzatra. Egy egybefüggő falfelületre azonos gyártási számú homlokzatfestéket szabad csak felhordani. A színazonosság érdekében, a különböző gyártási sorszámú homlokzatfestékeket egy nagyobb edényben ajánlott összekeverni a munkálatok megkezdése előtt. Ügyeljünk arra, hogy a színes alapozó a vakolat színével megegyező színárnyalatú legyen, valamint a két munkavégzés legalább 24 óra különbséggel történjen.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kavicsfestés

Jó ajándékötlet a kavicsfestéssel életre keltett kis kövek elkészítése. Nem igényel sok felszerelést, és az egész alapja, a kavics, szinte bárhonnan begyűjthető.


Hőszigetelés üveghabból

Az új épületeknek talán a legkritikusabb szerkezeti megoldása a padló és a külső falak, valamint a lábazat energia hatékony kiépítése. Ezért kiemelt fontosságú az épületszerkezetek megfelelő...