Betonszerkezeti hézagok tömítése

2012-08-10 22:53:51 | Módosítva: 2012-08-10 22:53:51

Betonszerkezetek esetén több fajta hézag együttes tömítése szükséges ahhoz, hogy az épület hosszú ideig vízzáró legyen. Bemutatjuk az ehhez szükséges tömítőanyagok fajtáit, illetve alkalmazási területeit.

Vízzáróság tekintetében három nagyobb kategóriába sorolhatók a betonszerkezetek. Az első csoport esetében nedves felületek, foltok és átszivárgások elvétve megengedhetők. Ilyenek az általános tárolók, a földalatti parkolóházak illetve az elektromos berendezést nem tartalmazó helyiségek. Közepes teljesítőképességűek azok a szerkezetek, ahol a vízbehatolás és nedvesedés nem engedhető meg, de nyirkosság és magas páratartalom előfordulhat. Ilyenek a föld alatti üzemek, műhelyek, mélygarázsok. A legellenállóbb fokozat az „élhető” kategória, ahol elvárás a száraz környezet. Ide tartoznak a kereskedelmi területek, pihenőhelyiségek, torna- és edzőtermek. A betonszerkezetek vízzáróságát egyrészt anyagukban, másrészt hézagtömítésekkel kell biztosítani. Hézagok az új betonszerkezetben is vannak, ezeknek egyrészt technológiai, másrészt kiegyenlítési szerepük van. A dilatációs hézagok az egyenetlen terhelésből, hőmérsékleti hatásokból és a betonzsugorodásából adódó mozgásokat biztosítják. Helyüket, méretüket és tömítési módjukat még a tervezési fázisban meg kell határozni. Az úgynevezett munkahézagok két különböző betonszerkezet csatlakozási vonalainál jelentkeznek. Ezek lehetnek átmeneti jellegűek, ill. maradandóak is.

A szerkezeti hézagok tömítése történhet fúgaszalagokkal. Ezt a módszert egyaránt javasolják munka- és mozgási hézagokhoz, a szalag alapanyaga PVC. Tömítő hatását olyan módon éri el, hogy a nedvesség útja hosszabb lesz, mint a szerkezet vastagsága. Alkalmazásának néhány korlátja is van, egyrészt a szokásosnál körültekintőbb, precízebb zsaluzást és vasalást igényel, másrészt régi és új betonszerkezetek csatlakozását nehéz vele megoldani.

Egy másik eljárás az injektáló profillal történő tömítés, ami elsősorban munkahézagok kialakítására alkalmas. Előnye a kettős tömítési mechanizmus, illetve a károsodott betonszerkezetek utólagos javításának lehetősége. A tömítés két, egymástól időben eltérő szakaszban valósul meg. A víz hatására a tömítőanyag duzzadni kezd, így a szivárgó víznek hosszabb átjutási utat kell keresnie.

Ha a tömítő hatás az első szakasz után nem elegendő, a szigetelőanyag profiljában lévő csövön keresztül a hézagot ki lehet injektálni, poliuretán injektáló gyantával. Vízre duzzadó szalagokat használnak a már említett munkahézagoknál, akna- és csőáttöréseknél, valamint anyagváltásnál (pl. beton és acél között). Előnye az egyszerű elhelyezés, és a rugalmasság; hátránya, hogy mozgó hézagokhoz nem használható.

Talajvíz elleni szigeteléskor figyelembe kell venni, hogy a szigetelést biztosító duzzadás időbe telik, így a vízzáróság nem alakul ki azonnal. A tömítő hatást itt is a szivárgási út megnövekedése okozza. Felhasználási területét tekintve az előzővel megegyezik az egykomponensű, poliuretán tömítőanyag. Nem csak az építkezés során, hanem utólag is lehetőség van a hézagok lezárására, kifejezetten erre gyártott hézaglezáró szalagokkal. Régi betonfelületeknél a hibás, nem kellően tömör betonrészek kívülről átfedhetők, illetve a már elkészült szalagok könnyen javíthatók. A beépített szigeteléshez képest ez az eljárás sérülékenyebb, csak felületen használható, és hideg, nedves időben nehézkes a kivitelezése.

Végül, de nem utolsósorban egy gyakran alkalmazott eljárás a duzzadó bentonit táblás szigetelés, amit kizárólag talajvíznyomás esetén használnak. Anyaga nátriumbentonit, melyet hullámkarton-lemezek bordái közé töltenek. Víz hatására a nátriumbentonitból gél képződik, mely a beszorító erő következtében a rendelkezésre álló teret teljesen kitölti, s ezzel megakadályozza a víz áthatolását. A nátriumbentonitos táblák beépítése simított betonfelületre történik, átlapolással és mechanikai rögzítéssel. Csőáttöréseknél kiegészítő tömítés szükséges.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: beton, tömítés, tömítő

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Betonfelületek impregnálása

A kültéri igénybevételnek kitett építményeknél fontos, hogy felületük vízlepergető legyen. Köztudott, hogy télen a pórusokban felszívódott víz megfagy, kitágul így roncsolja az anyagot. Azzal,...


Betonkéz virágtartó készítése

Egyszerűen elkészíthető kedves kerti- vagy szobai dísz, és ajándéknak iskiváló a kezet mintázó betonból készülő virágtartó. Az elkészítéséhez abetonon kívül egy „halálra ítélt” gumikesztyű kell...