Építésben, felújításban nélkülözhetetlenek

Építő vegyi anyagok

Ma már mindennaposan használt fogalmakról beszélünk, olyan vegyi anyagokról, amelyek az építésben, lakásfelújításban, sokszor már a lakáskarbantartásban is nélkülözhetetlenek.

Alapvetően - az alapanyagokat tekintve - háromféle vegyi anyaggal találkozhatunk: a PU (PUR) vagyis poliuretán haboknak egykomponensű és a kétkomponensű változatuk is általánosan elterjedt, de ugyanígy az akril tömítők, valamint a szilokon tömítő és ragasztó anyagok is.

PUR habok

Az egy- és kétkomponensű poliuretán habok különösen nagyobb üregek és áttörések kitöltésére, ablakok, ajtók, rolódobozok szigetelésére és tömítésére szolgálnak. Csaknem minden építőanyaghoz tapadnak, ilyenek pl. a beton, a vakolat, a különböző falazatok, a fa és a különböző műanyagok. Nem tapadnak viszont pl. szilikonhoz és polietilénhez. Az egykomponensű PUR habok a levegő nedvességére keményednek, ezért száraz helyeken nedvesíteni kell őket a szilárdulási folyamat elősegítésére. A kétkomponensű PUR habokban az alkotóelemek összekeveredése a kinyomó eszközön lévő keverőszárban következik be, és a kikeményedési folyamat ez után indul be.
A jó minőségű poliuretán habok különösen gazdaságosak, mert nagy habtérfogatúak. A kikeményedett habok jó hőszigetelők és szilárdságuk révén nagy stabilitásúak. A könnyű feldolgozás mellett gyorsan kikeményednek. Kemény állapotban mechanikusan megmunkálhatók, fűrészelhetők, vághatók, csiszolhatók. Nyomás-, nyírás- és kopásállók, festhetők, vakolhatók, ragaszthatók.
Az egykomponensű poliuretán hab nyílászárók beépítéséhez (tömítés és szigetelés), a legkülönbözőbb rések kitöltésére, hangszigetelt válaszfalak készítéséhez a legalkalmasabbak. A nyílászárók rögzítéséhez mechanikus rögzítő elemeket, ajtó- és ablakkeret kitámasztókat kell alkalmazni, mert maga a tömítőanyag nem ragaszt, és nem elég nagy a szilárdsága. Ezeknél figyelni kell a felhasználhatóság hőmérsékletére is. Vannak típusok, amik csak +5 °C felett használhatók és van olyan is, ami -10 felett már kikeményedik.
Az egykomponensű pisztolyos poliuretán tömítőhabok között találunk olyat, ami a csökkentett habképződésnek köszönhetően alkalmas ajtó- és ablakkeret biztonságos szerelésére. Mivel az adagolás pontosan ellenőrizhető, ezért ennek használatakor nincs szükség a keret kitámasztására és az anyagveszteség is minimális. Ez alkalmazható a keret külön mechanikus rögzítése nélkül is.
Más egykomponensű poliuretán tömítőhaboknál éppen a nagyobb kiterjedt térfogat a cél, ezek akár 35%-kal nagyobb mennyiségű hab kinyerését teszik lehetővé, mint egy általános purhab. Ezek rögzítési funkciója minimális, viszont ajtó- és ablakkeret réskitöltésére, szigetelésére optimálisak.
A kétkomponensű, gyorsan kötő poliuretán habok általában - az egykomponensű habokkal ellentétben - nem csak tömítésre, de rögzítésre is szolgálnak. Ezek kiválóan alkalmazhatók beltéri ajtók és ablakkeretek rögzítésére egyéb rögzítő elem felhasználása nélkül is, valamint réskitöltésre és szigetelésre. A bejárati ajtók viszont mindig igényelnek külön mechanikus rögzítést is.

Akril tömítők

Az akril tömítőanyagok leginkább csekély mozgásnak kitett falazati rések, repedések és illesztési hézagok (pl.: gipszkarton illesztések, fal és nyílászáró csatlakozások) kitöltésére alkalmazhatók, max. 30 mm szélességben. Jól tapadnak, de nem ragasztanak. Egyes típusok átfestetők, UV- és időjárásállók, így kül- és beltéri használatuk is lehetséges. Nedves környezetben - pl. fürdőszobai használatnál - gombásodás gátolt változatot kell alkalmazni, a konyhai mosogató tálca, a munkapult vagy a bútorlapok padlóval érintkező részénél ennek színtelen változatát javasoljuk, más esetben lúgoknak, savaknak ellenálló típust - mindenkor a feladatnak megfelelően. A tömítőanyagok flakonján megfelelő információkat találunk a választáshoz.

Ragasztó és tömítő szikikonok

A semleges kémhatású, rugalmas építő-szilikonok cement- és mésztartalmú építőanyagok, fa- és fémfelületek tömítésére alkalmasak. Megfelelő változataik időjárás-, víz- és hőállók, ellenállnak az UV sugárzásnak, az enyhe savaknak, lúgoknak. A speciális "tűzvédelmi szilikon" akár 150 °C hőmérsékletet is elvisel.
A szilikon alapanyagú tömítő anyagok között találunk ragasztásra specializálódott típusokat, ezek tehát tömítenek és ragasztanak is. A ragasztó szilikonok pedig nagyon is erősen. Kiválóan tapadnak üveg felületekhez is, ezért akár akváriumok falának ragasztására és tömítésére is alkalmasak, másokkal a szegezést, csavarozást helyettesíthetjük; a puszta falra, fára, fémre is ragaszthatunk velük.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ragasztók és burkolólapok párosítása

Új épületeknél, felújításoknál gyakran kétséges, hogy a különféle burkoló­anyagokhoz milyen a megfelelő ragasztó, és azt milyen aljzaton lehet biztonsággal használni. A burkolóanyagok választéka...


Fürdőszobai tömítések: vízszigetelés

A fürdőszobai beázás az egyik legalattomosabb és legbosszantóbb jelenség, ami egy lakásban előfordulhat. A nedvesedést legtöbbször az elégtelen szigetelés okozza. A kádból, mosdóból vagy a...