Építésben, felújításban nélkülözhetetlenek

Építő vegyi anyagok

Ma már mindennaposan használt fogalmakról beszélünk, olyan vegyi anyagokról, amelyek az építésben, lakásfelújításban, sokszor már a lakáskarbantartásban is nélkülözhetetlenek.

Alapvetően - az alapanyagokat tekintve - háromféle vegyi anyaggal találkozhatunk: a PU (PUR) vagyis poliuretán haboknak egykomponensű és a kétkomponensű változatuk is általánosan elterjedt, de ugyanígy az akril tömítők, valamint a szilokon tömítő és ragasztó anyagok is.

PUR habok

Az egy- és kétkomponensű poliuretán habok különösen nagyobb üregek és áttörések kitöltésére, ablakok, ajtók, rolódobozok szigetelésére és tömítésére szolgálnak. Csaknem minden építőanyaghoz tapadnak, ilyenek pl. a beton, a vakolat, a különböző falazatok, a fa és a különböző műanyagok. Nem tapadnak viszont pl. szilikonhoz és polietilénhez. Az egykomponensű PUR habok a levegő nedvességére keményednek, ezért száraz helyeken nedvesíteni kell őket a szilárdulási folyamat elősegítésére. A kétkomponensű PUR habokban az alkotóelemek összekeveredése a kinyomó eszközön lévő keverőszárban következik be, és a kikeményedési folyamat ez után indul be.
A jó minőségű poliuretán habok különösen gazdaságosak, mert nagy habtérfogatúak. A kikeményedett habok jó hőszigetelők és szilárdságuk révén nagy stabilitásúak. A könnyű feldolgozás mellett gyorsan kikeményednek. Kemény állapotban mechanikusan megmunkálhatók, fűrészelhetők, vághatók, csiszolhatók. Nyomás-, nyírás- és kopásállók, festhetők, vakolhatók, ragaszthatók.
Az egykomponensű poliuretán hab nyílászárók beépítéséhez (tömítés és szigetelés), a legkülönbözőbb rések kitöltésére, hangszigetelt válaszfalak készítéséhez a legalkalmasabbak. A nyílászárók rögzítéséhez mechanikus rögzítő elemeket, ajtó- és ablakkeret kitámasztókat kell alkalmazni, mert maga a tömítőanyag nem ragaszt, és nem elég nagy a szilárdsága. Ezeknél figyelni kell a felhasználhatóság hőmérsékletére is. Vannak típusok, amik csak +5 °C felett használhatók és van olyan is, ami -10 felett már kikeményedik.
Az egykomponensű pisztolyos poliuretán tömítőhabok között találunk olyat, ami a csökkentett habképződésnek köszönhetően alkalmas ajtó- és ablakkeret biztonságos szerelésére. Mivel az adagolás pontosan ellenőrizhető, ezért ennek használatakor nincs szükség a keret kitámasztására és az anyagveszteség is minimális. Ez alkalmazható a keret külön mechanikus rögzítése nélkül is.
Más egykomponensű poliuretán tömítőhaboknál éppen a nagyobb kiterjedt térfogat a cél, ezek akár 35%-kal nagyobb mennyiségű hab kinyerését teszik lehetővé, mint egy általános purhab. Ezek rögzítési funkciója minimális, viszont ajtó- és ablakkeret réskitöltésére, szigetelésére optimálisak.
A kétkomponensű, gyorsan kötő poliuretán habok általában - az egykomponensű habokkal ellentétben - nem csak tömítésre, de rögzítésre is szolgálnak. Ezek kiválóan alkalmazhatók beltéri ajtók és ablakkeretek rögzítésére egyéb rögzítő elem felhasználása nélkül is, valamint réskitöltésre és szigetelésre. A bejárati ajtók viszont mindig igényelnek külön mechanikus rögzítést is.

Akril tömítők

Az akril tömítőanyagok leginkább csekély mozgásnak kitett falazati rések, repedések és illesztési hézagok (pl.: gipszkarton illesztések, fal és nyílászáró csatlakozások) kitöltésére alkalmazhatók, max. 30 mm szélességben. Jól tapadnak, de nem ragasztanak. Egyes típusok átfestetők, UV- és időjárásállók, így kül- és beltéri használatuk is lehetséges. Nedves környezetben - pl. fürdőszobai használatnál - gombásodás gátolt változatot kell alkalmazni, a konyhai mosogató tálca, a munkapult vagy a bútorlapok padlóval érintkező részénél ennek színtelen változatát javasoljuk, más esetben lúgoknak, savaknak ellenálló típust - mindenkor a feladatnak megfelelően. A tömítőanyagok flakonján megfelelő információkat találunk a választáshoz.

Ragasztó és tömítő szikikonok

A semleges kémhatású, rugalmas építő-szilikonok cement- és mésztartalmú építőanyagok, fa- és fémfelületek tömítésére alkalmasak. Megfelelő változataik időjárás-, víz- és hőállók, ellenállnak az UV sugárzásnak, az enyhe savaknak, lúgoknak. A speciális "tűzvédelmi szilikon" akár 150 °C hőmérsékletet is elvisel.
A szilikon alapanyagú tömítő anyagok között találunk ragasztásra specializálódott típusokat, ezek tehát tömítenek és ragasztanak is. A ragasztó szilikonok pedig nagyon is erősen. Kiválóan tapadnak üveg felületekhez is, ezért akár akváriumok falának ragasztására és tömítésére is alkalmasak, másokkal a szegezést, csavarozást helyettesíthetjük; a puszta falra, fára, fémre is ragaszthatunk velük.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Bőr- és textilanyagok ragasztása

A bőrből, vagy ahhoz hasonló anyagokból készült használati tárgyaink sem örökéletűek. Javításukat lehet cipészre vagy bőrdíszművese is bízni, de ez időbe, és gyakran elég sokba is kerülhet....


Burkolni tudni kell

Mielőtt nekiállnánk az otthoni ezermesterkedésnek, sok esetben talán érdemes átgondolni és utánanézni, hogy megbirkózunk- e a feladattal, hiszen néha többet árthatunk vele, ha olyan munkába...