Az Iris barbata hibridek

2008-09-18 18:18:07 |

Jó néhány növény virága ihlette meg a növénynemesítőket. Ennek köszönhetően számos faj kitüntetett figyelmet kapott, és százszámra jöttek létre az egyre színpompásabb nemesített változataik. Ilyenek például a rózsák, a dáliák, vagy éppen a szakállas íriszek (Iris barbata), melyeknek hazánkban is egyre több csodálója akad.

A régi paraszti kertekben is mindig jelen voltak e növények általában kék virágú változatai, napjainkban azonban már több százféle nemesített változatukból válogathatunk. Az Irisz barbata változatok szinte egész évben szaporíthatók. Ilyenkor tőosztással próbálkozhatunk, ám ősztől, a hazai gyűjteményektől rizómákat is rendelhetünk. Ennek előnye, hogy leveleik ilyenkor nem lévén egy csomagban sok elfér belőlük, így hamar megalapozhatjuk íriszgyűjteményünket.
E növényeknek különleges virágaikon kívül igénytelenségük is hozzájárult ahhoz, hogy változataik egyre több kertben jelen legyenek. A napos és száraz helyet kedvelik, a sok nedvességet nem tűrik. Ahol csak nedvesebb részekkel rendelkezik a kert, ott sem kell lemondani róla: 40-50 centiméter magasra emelt ágyásokon is termeszthetők, így a felesleges víz lefolyik, és mindjárt megfelelő körülmények adódnak a szakállas íriszeknek.
A talaj iránt igénytelenek, a túl sok nitrogén a rizómák rothadását idézheti elő, tehát ha műtrágyázzuk, akkor is csak mértékkel! Ültetésükkel a legjobb eredményt az ősszel érhetjük el, de egészen a vegetációs idő végéig átültethetők, telepíthetők. Bár nem a legkedvezőbb számukra, de akár virágzásban is kiemelhetünk a tőből, hiszen kis odafigyeléssel ekkor is megmarad új helyén, és így egyből tudjuk, milyen virágú tő, hova került kertünkben.
Mivel különféle méretkategóriáik, fajtacsoportjaik vannak (törpe, közepes, óriásnövekedésű) ettől függően 20-40-80 cm-es ültetési távolság szükséges. A gyöktörzs-darabokat (a rizómákat) sekélyen kell ültetni, csak kevés földdel betakarni, és egyszer jól beöntözni. A továbbiakban öntözni nem szükséges. Gyorsan szaporodnak, pár éven belül egész telepeket alkothat egy-egy tő.
A nagyobb termetű íriszeket 4-6 évenként át kell ültetni. Amennyiben ez elmarad, a virághozamuk elkezd csökkenni. Kevés ápolást igényelnek: tavasszal a télen elszáradt leveleket kell eltávolítani, nyáron ugyanez a tennivaló az elnyílott virágszárakkal, és a beteg levelekkel. Téli védelemre hazánkban általában nincs szükségük, nagyon erős lehűlés esetén javasolt csak a szalmatakarás.
Amennyiben száraz és napos helyre telepítettük íriszeinket, akkor betegségekkel szemben nagyon ellenálló növényeink lesznek. A betegségek kialakulása mindig valamilyen termőhelyi problémára, és emiatt a növények legyengülésére vezethető vissza. A rizóma sérüléstől, túltrágyázástól, vagy túlöntözéstől kezdhet el rothadni. Ezt többnyire a lomb mutatja, mert sárgává válik. Megoldás a rizómák kiásása, a károsodott részek levágása, majd a megmaradt darabokat gombaölő-szeres vízben fertőtlenítsük, végül néhány napig szárítsuk a visszaültetés előtt.
A foltos lomb gyakori jelenség az íriszeknél. Legtöbbször a nedvesség, a sok csapadék okolható érte, de ez többnyire nem károsítja a virágokat, a virágzást. Megelőzésül - ha szükséges - a növényt gombaölő szerrel kezeljük. Esetenként a cserebogarak és a bundásbogarak okozhatnak még rágásukkal kártételt.
Az itt bemutatott fotók is tanúsítják a szakállas íriszek színgazdagságát. Aki kertjébe beköltöztet néhányat közülük, az lehet akármilyen lusta kertész is, e színpompás növények nem fogják cserbenhagyni!

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nzr


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Cserép az ablakpárkányon

Egy elég mély ablakpárkányon amuskátlis láda tulajdonképpen jól elfér, mégsem lehet rögzítés nélkül odarakni. Bármikor támadhat egy erős szélvihar, vagy öntözéskor tehetünk egy óvatlan...


Nyárra készülve

A hosszú telet követően rövidke tavasz után nyakunkon a nyár. Összeállításunkban olyan ötleteket gyűjtöttünk csokorba, melyek segítségével kis anyagi ráfordítással is látványos dolgokat...