Balkonnövények ültetése, gondozása

2012-10-06 21:25:48 | Módosítva: 2012-10-06 21:25:48

Az egynyári növények hátránya, hogy minden évben újra meg kell venni őket, és viszonylag sok gondozást igényelnek. Cserébe azonban egészen késő őszig folyamatosan virágoznak, más növénycsoportok tagjaival ellentétben.

A növények ültető közeg iránti igénye igen eltérő, sokféleségük miatt. Az „A” típusú (savanyú virágföld) alacsony kémhatású, örökzöldeknek és számos más növénynek alkalmas. A „B” típus az általános virágföld, ez jó a legtöbb balkonnövénynek, egynyárinak. A „C” típus az enyhén meszes virágföld, ami muskátlinak, rózsának, pálmáknak, meg számos más növénynek ideális.

A virágföld eleinte sok tápanyagot tartalmaz, ám ahogy fejlődik a növény lassan, de biztosan felhasználja ezeket. Ezért a későbbiekben keverjünk műtrágyát a virágföldhöz, vagy átültetéssel, nagyobb cserépbe a frissen hozzátett föld tápanyagtartalma is jól hasznosul majd. Cserépben, ládában tartott növények esetében, virágföld és gilisztahumusz keveréke is kiváló. Amennyiben szükséges ehhez keverhetünk tőzeget is, ami alacsony kémhatást biztosít, és a savanyú talajt kedvelő növények számára ideális.

A tőzeg a talaj vízháztartását is előnyösen befolyásolja. A tápanyag-utánpótlás is sokféleképp történhet, azonban előnyösebb a megelőzés: jobb megelőzni a bajt, mint akkor kezdeni a tápanyag-utánpótlást, amikor hiánytünetek, például sárgulás jelentkezik a növényen. Számos – balkonnövények részére kifejlesztett – készítmény kapható, ami a fellépő tápanyaghiány miatti hiánybetegségek kialakulását hivatott megelőzni vagy kezelni.

A gyantaburkolt műtrágyák lassan és hosszú ideig, egyenletesen adják le a tápanyagtartalmukat. A gyantaburkon keresztül ezek az anyagok a víz és a hőmérséklet hatására oldódnak ki, és válnak a vízzel együtt felvehetővé a növények számára. A táprudak hatóanyag tartalmát a víz oldja ki, így ezek is akár több hetes hatástartammal rendelkeznek. A legolcsóbbak a tápoldatok, melyek rövid ideig képesek ellátni a növényeket a tápelemekkel, ám előnyük, hogy gyors hatásúak, mivel ezeket képesek a leghamarabb felvenni a növények. Így amennyiben tápanyaghiány okozta tünetek vannak balkonnövényeinken, a tüneti kezeléshez a tápoldatos megoldás a legjobb. A tápanyaghiány tünetei leggyakrabban a levelek sárgulása, a növények lassú fejlődése a korábbi fejlődési menetükhöz viszonyítva, a levelek zöld színének fakulása, árnyalatbeli változása.

Cserép, balkonláda: a méret és az anyag is lényeges

A tápanyaghiány lehet abszolút és relatív. Az előbb említett megoldás, a tápoldatozás az abszolút tápanyag hiányra vonatkozó lehetőség, amikor a növény azért „éhezik”, mert nincs elegendő számára szükséges tápelem a talajban. Relatív tápanyaghiánykor a tápanyagok rendelkezésre állnak, csak valami gátolja azt, hogy a növények felvehessék ezekez. A tápanyagokat a növények vízben oldva képesek felhasználni, így a relatív tápanyaghiány egyik okozója lehet a vízhiány: ám ha erről van szó, a növény levelei lankadni kezdenek, tehát elég egyértelműen jelzik, hogy vízhiány áll a probléma hátterében.

Gyakoribb, hogy a kisebb cserépbe ültetett egynyáriak gyors fejlődésük közepette gyökereikkel „beleöregszenek” a cserépbe. Ez azt jelenti, hogy a cserép nagy részét már csak gyökerek töltik ki, talaj alig van, mert azt felhasználta a növény. Ilyenkor érdemes nagyobb cserépbe ültetés előtt egy kicsit megfaragni a gyökérlabdát, hogy azzal intenzívebb növekedésre serkentsük. A cserépbe öregedett gyökerek már kevésbé képesek vizet és tápanyagot felvenni, de ezek nem is állnak megfelelő mennyiségben rendelkezésre, hiszen a talaj - ami megtartaná a vizet és a tápanyagokat - ekkorra már rossz minőségű, mind fizikai, mind kémiai szempontból. Az öntözéskor a víz szinte átszalad a cserépen, így nehezen vagy alig hasznosul a növény számára.

Minél nagyobb cserépbe vagy ládába ültetjük az egynyári növényeket, annál jobb lesz nekik, hiszen gyökereik zavartalanul fejlődhetnek. Ez nekünk is előnyös, mert a nagyobb földtömeg több vizet tartalékol. Így egy kis cserépbe ültetett növényt sokkal gyakrabban kell öntözni, mint egy nagyobba ültetettet.
A növénytartó anyaga sem mellékes. Az agyagcserép szép, természetes, de a pórusain kipárolog a víz, így könnyebben kiszárad. A műanyagcserép víztakarékosabb, ami nyáron előny, de túlöntözésnél nem segít a probléma megoldásában, mint az agyagcserép.

Egynyári növényeket ültethetünk kerti ágyásba is, ez különösen előnyös számukra, hiszen nincsen a gyökérnövekedésük korlátozva a cserépméret miatt. A cserépbe ültetett példányok nyár végére megnőnek, emiatt igénylik a metszést. A gyökér-lomb arány ekkorra felborul: a lombarány nagy lesz, a gyökérarány meg kicsi marad, mert lekorlátozódik a növekedés lehetősége a cserép mérete miatt.

Nyár vége felé már nehezebb a gondozás

Kora nyáron még szinte maguktól nőnek balkonnövényeink, hiszen fiatal tövekről van szó, jó talajban, megfelelő gyökér-lomb aránnyal vannak, és a kártevők sincsenek jelen még ilyenkor. Az idővel a felkopaszodás esélye egyre nagyobb. Nem öntisztuló virágoknál az elnyílt virágok leszedésekor az egyes hajtásokat vágjuk visszább, így serkentve kompaktabb növekedésre a növényt. Esztétikailag és a növény egészsége szempontjából sem előnyös, ha egy hosszú, már levéltelen szár végén éktelenkedik csak egy-egy virág, mert hagytuk felkopaszodni a tövet metszés híján. Ez a fajta elcsúnyulás a petúniák és a futómuskátlik esetén gyakori. Augusztusra megjelenik a lisztharmat is, ami főként a leveleket támadja, de a virágmennyiségnek sem tesz jót. Ez ellen szisztemikus (hosszú hatástartamú, felszívódó) szerekkel védekezzünk, melyek hatóideje több hét is lehet.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: balkon, virág

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Sókiválás, a cserepes virágok földjén

Gyakori probléma, hogy cserepes virágaink földjének a tetején fehér anyagréteg jelenik meg. Jó esetben ez csak sókiválás, rosszabb esetben ugyanez is lehet penésszel kombinálva. A penész pedig...


Törpe szegfű

A törpe szegfű a nemesítéseknek köszönhetően rengeteg virágszínben és formában beszerezhető, így változatos, és tartása nagyon egyszerű. Kiválóan alkalmas kis termete és jó fagytűrő képessége...