Cserepes virágfüzér

2014-04-17 10:57:18 | Módosítva: 2014-07-19 16:53:28

A kertészkedés szinte elengedhetetlen kellékei a virágcserepek. Ezeket azonban nemcsak egymás mellé állítva lehet elhelyezni. Több darab láncra fűzésével ugyanis akár erkélyek, fedett teraszok fődémébe akasztható cserepes füzérek kialakítására is alkalmasak.

Nem is kell hozzá más, mint egy hosszabb apró szemű, horganyzott bevonatú lánc, cserepenként pedig egy-egy nagyobb alátét és anyáscsavar. A cserepek alsó „túlfolyójának” a lyukát feltehetően ki kell bővíteni, hogy a láncot át lehessen ezeken bujtatni. Ez kerek reszelővel könnyen elvégezhető. A leendő cserép füzér felfüggesztéséhez pedig a födémbe egy nyitott szemes csavar behajtása is szükséges, amit adott esetben dübelbe kell behajtani, ám fagerendába facsavarmenetű szemes csavar behajtása is elégséges, csak a teherbírása elégséges legyen a több cserépből összeállított és földdel megtöltött cserepek összsúlyának a megtartására. 

A felakasztott láncra ezt követően felhelyezhető az első cserép, amelynek a helyét a láncszembe fogatott anyás csavarral lehet beállítani. Az első cserép helyét célszerű úgy megválasztani, hogy locsoló kannával még elérhető legyen. Az alulról megtámasztott cserép mindenképpen oldalra fog billenni és megtölthető virágfölddel. Ezzel a cserép helyzete pozícionálható és akár már a virágpalánta is beleültethető. A következő cserepet alulról célszerű a láncra fűzni, majd a felette levőtől a bele ültetendő növény helyigényéhez igazodva egy újabb alátétes anyáscsavarral rögzíthető a helyzete, feltölthető virágfölddel és be is ültethető. A cserepek felfűzésekor a változatos cserépelhelyezésre kell ügyelni, mert ezzel lehet megadni a füzér változatos egyedi formáját. A cserepek se legyenek egymástól túl távol, mert a ferdén álló cserepek elég helyet adnak a virágok terebélyesedésére és egyben tömörebbé is teszik a füzér összképét, amit a nyíló virágok tesznek majd igazán színpompássá.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Komplett tetőtéri hőszigetelő rendszer a Bramactól

BramacTherm hőszigetelő rendszer meglévő, szarufa közötti hőszigetelés kiegészítéseként vagy önmagában alkalmas magastetők szarufa feletti, felületfolytonos (hőhídmentes) hőszigetelésére. PUR/PIR...


Teraszok árnyékban

Megérkezett a nyár, igyekszünk minél több időt a szabadban tölteni. Nagy teraszok és pici erkélyek hívogatnak a pihenésre. Minden esetben gondoskodnunk kell megfelelő árnyékolásról, és ezt sokféle...