Óvjuk, ami régi!

Ajtórácsok felújítása

Sok régi bérházban a lakások bejárati ajtaja üvegezett, épségüket pedig néha igényes, kovácsoltvas rács védi. Az öreg épületek sajnos általában elhanyagoltak, és a lakások bejárati ajtajai sincsenek sokkal jobb állapotban. Felújításuk mindenképen ajánlatos, a vasrácsokra azonban érdemes nagyobb figyelmet fordítanunk, mert azon felül, hogy hasznosak, egyben az ajtók tartozékai is, és mint példánkban is, néha mívesen szépek. Megérdemlik tehát az igényesebb karbantartást, amelyhez most gyakorlati tanácsokat is adunk.

Első dolgunk a vastag festék eltávolítása legyen. E célra a hagyományos festéklemarót, vagy a hatékonyabb hőlégfúvót használjuk. A régi, vastag fedőfestéket néha nagyon nehéz teljesen eltávolítani, a makacsabb helyeken kis kalapáccsal megütögetve azonban a zománc keménységűre érett festékfoltok leütögethetők. Következhet a málló, rozsdás rétegek eltávolítása. A már lepattogzott festék alatt ugyanis a vasfelületek mélyen korrodálódtak. Hegyesre és élesre köszörült kaparóacéllal ezeket a részeket elég könnyen lehántolhatjuk (1). A ragyásra rozsdállt részeket ezt követően huzalkefével tisztítsuk meg. E célra lehetőleg keskeny kefét használjunk (2), amellyel a szűk helyekre is beférünk (3). A szinte teljesen letisztított felületeket azonban a rozsda durvára marta, ezen csiszolással finomítsunk (4) egy keveset. A jobban hozzáférhető részekhez használhatunk deltacsiszoló-gépet is (5).
A teljesen letisztított acélrácsot szabadítsuk meg a csiszoláskor keletkezett portól, amit akár egy üvegmosó kefével is elvégezhetünk (6). A rácsot ezt követően kenjük be rozsdapassziváló szerrel, pl. Ferropasszittal, vagy Evipasszal. A vegyszer a rács felületén levő rozsdaszínt szürkére változtatja, a fémrács felületét, pedig passziválja, egyben jó festékalapot is eredményez. A teljesen száraz és szürkére változott rácsot ezután már bemázolhatjuk valamelyik kültéri igénybevételre alkalmas alapozó és fedőfestékkel (7), amely újabb hosszú évekre megakadályozza a rács korrózióját.
Természetesen az ilyen elaggott ajtók esetében nemcsak a rácsot célszerű felújítani, hanem az egész ajtót. A nagyon vastag festékréteget e munkánál is ajánlatos lemaratni, majd a faajtó felületi hibáit tapasszal kijavítva, lecsiszolva újra mázolhatjuk. A szép régi ajtók persze ettől még nem fiatalodnak meg, felületük nem lesz ideálisan sima, csak megfelelően karbantartott, ápolt.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: ajtórács, rács

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

STANLEY® Dynagrip™ racsnis kulcs

A STANLEY® ismét egy igen hasznos újdonsággal jelentkezett a hazai szerszámpiacon.


IXO csavarozó

Az akkus csavarozóknak is van története: a világon az első és legkisebb lítium-ion akkus csavarozó nem mai találmány. A Bosch IXO csavarozónak már az ötödik generációjával találkozhat a...