Vibráló fénycsövek

2019-10-17 12:07:15 | Módosítva: 2019-10-17 12:08:41

A hálózati frekvencia miatt valamilyen mértékben minden lámpa – a hagyományos és a ledes fénycső is – vibrálnak. Van ennek olyan szintje, ami szabad szemmel is érzékelhető, van olyan, ami szabad szemmel ugyan nem érzékelhető, de szemünk fáradásán keresztül nagyon is, és van olyan nagyobb frekvencián történő vibrálás, ami már nem fárasztja a szemet sem.


A ledek között is vannak vibrálás-mentesek, magasabb frekvencián vibrálók (mint a szemkímélő TV-k) és (az alacsonyabb frekvencián) durván vibrálók. A gyártók sajnos többnyire nem teszik közzé ezt az információt.

A magasabb frekvencián vibráló ledek általában fényerő-szabályozható típusok. Ezekkel nincs is gond, mert általában minőségi termékek. A fényerő-szabályozást sok esetben a ledek váltóáramú meghajtásával oldják meg. Nagyfrekvenciásan nem is okoz gondod a vibrálás, mert azt a szem már nem is érzékeli. (Egyes vélemények szerint azért ez is rossz.) A problémát a 100 Hz alatt vibráló, többnyire a hálózati 50 Hz-en villódzó led fényforrások okozzák. Ezek olcsó elektronikát tartalmaznak, nem kímélve a szemünket. Kevésbé fontos helyekre (mellékhelyiségek, folyosók, garázsok, lépcsőházak stb.) gazdaságos megoldás lehet, de az érzékeny szeműek semmiképp ne használják intenzíven, például olvasólámpának. Nem célszerű nappaliba, gyerekszobába, étkező asztal fölé sem tenni, tehát olyan helyekre, ahol sokat tartózkodunk, és erősebb fényre van szükségünk, mert ugyanúgy elfáradhat a szemünk, mint egy olcsó fénycsöves munkahelyen.

Magunk is le tudjuk ellenőrizni

Hogy egy fényforrás vibrál vagy sem. Telefonunkon – ha erre van lehetőség – akkor kapcsoljuk ki a villódzás-gátló kapcsolót a kamera applikációban, majd így közelítsünk rá a fényforrásra. Az élő képen intenzív villogást, hullámzást fogunk látni azoknál a fénycsöveknél, amelyek túlságosan alacsony frekvencián rezegnek. A kijelzőn a vízszintes csíkozódás által tehát meg tudjuk állapítani, hogy a fényforrásunk vibrál vagy sem, és több fajtát is összehasonlítva a vibrálás erősségében is rangsorolni tudunk.

Nem csak a ledről, de a fénycsövekről is meg tudjuk állapítani, ha vibrálnak, sőt még a hagyományos izzó vibrálása is érzékelhető, igaz ez utóbbi esetben lényegesen gyengébb, gyakorlatilag egy 50 Hz-es izzás ingadozás figyelhető csak meg.

Minél gyengébb minőségű egy fénycső, azaz a meghajtó elektronikával minél inkább spórolni akart a gyártó, annál durvább a csíkozódás a fényképen, a kijelzőn. A minőségi, egyenárammal meghajtott led chipek nem vibrálnak, így csíkozódás sem figyelhető meg, ahogy a nagyfrekvenciás fényerő-szabályozható led lámpák esetében sem.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: fénycső, vibrálás

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

LED fénycső bekötése

A hagyományos fénycső még mindig gazdaságos világításnak tekinthető, de ezen a területen is megjelentek a ledes változatok, melyek fogyasztása még a normál fénycsőnek is csak a harmada....


Mit tegyünk az elhasznált fényforrásokkal?

A fényforrásokhoz kapcsolódóan is fontos a környezettudatos gondolkodás. Egy hagyományos izzót – amíg lehet kapni – elvileg még ki lehet dobni a háztartási szemétbe élettartama végén, mert csak...