Fénypótlás jó világítástervezéssel

2012-03-11 20:41:49 | Módosítva: 2012-03-17 21:17:48

A tél közeledtével sokan megborzongnak a sötét, hosszú esték gondolatától – ami bármely hangulatossá tesszük is – pár hónap után már hiányérzetet okoz, sokakban erősíti a depressziós tüneteket. Az idő haladtával egyre inkább hiányzik a napfény.

Egy otthon világítástervezésénél gondolnunk kell a fényhiányos időszakokra is, és meg kell teremtenünk a fénypótlást: a fények és a fényerősségek változtatásának lehetőségét. Ha egy helyiséget megvilágítunk, tervezünk egy központi mennyezeti fényforrást, ami önmagában is hatalmas fényárt nyújthat, de önmagában semmiképp sem megfelelőt. Az ilyen fényben elvesznek a kontúrok, unalmas a berendezés, hiszen a legtöbb tárgy az árnyékával együtt értelmezhető.

A sötétebb zónák stimulálják az agyban a természetes környezeti hatásokat, az árnyékokkal együtt tűnik változatosnak a környezet. A nagyon erős mesterséges fény hosszú idő elteltével rossz közérzetet, sőt egészségkárosodást is okozhat. Munkahelyeken ezért változtatják időről időre a mennyezeti fényforrások erősségét. A csak függőlegesen beeső fényt mindenképpen kerülnünk kell! A természetben még a nap legmagasabb állása esetén is mindig ferdén esnek be a sugarak.

Hangulatosabb, látványosabb, változatosabb eredményt érhetünk el a helyi és hangulatvilágítások együttes és külön alkalmazásával. A helyi fények koncentráltan egy-egy területre irányulnak, például munkafelületekre, festményekre, virágokra, tükörre, olvasófotelre. A spotok a legalkalmasabbak erre a célra.

Ha a hatás kedvéért világítunk, akkor számtalan lehetőségünk van erre különféle fényforrások alkalmazásával. Régi hagyománya van a falikarok elhelyezésének. A lámpatest típusától függően a falon le - illetve fölfelé fényudvarokat hozhatunk létre, melyekkel célzottan ki is emelhetünk valamit. Az asztali- vagy állólámpák is változatosabbá tehetik a fények irányát. Minden ilyen világításnál a fényen túl a lámpa formája is lényeges. Anyaga, színe, formája bele kell hogy illeszkedjen az enteriőrbe.

A párkányokba rejtett világításokat pár évvel ezelőttiig szinte, csak fénycsövekkel tudtuk megoldani, de a fény nem volt tökéletesen folyamatos, mert nem minden estben lehetett átfedéssel berakni a lámpatesteket. A ledszalagok nagyon megkönnyítik az ilyen jellegű hangulatvilágítás kialakítását, sőt lehetővé válik az egészen keskeny szegélyek mögé történő elhelyezésük is, akár bútoroknál, dobogóknál. Természetesen továbbra is a mennyezeti párkányok, álmennyezetek a legalkalmasabbak az ilyen célra. Ugyanezekbe az álmennyezetekbe süllyeszthetjük a kisméretű halogéneket és ledeket is, melyekkel sokféle pontvilágítást, festett, tapétázott alapokon különleges mintákat, akár csillagos égboltot is létrehozhatunk.

Az lenne az ideális, ha mindezeket a lehetőségeket egyazon helyiségben megteremtenénk, és szükség, hangulat, élettani igény szerint használnánk őket. Ezen túlmenően alkalmazni kéne a fényerőszabályzós kapcsolókat is, mely olcsó és nagyon jó lehetőség a további változatosság elérésére.

Semmiképp nem feledkezhetünk meg arról, hogy a fények és a színek szorosan összefüggnek. A színek előtérbe helyezésével és kiemelésével ellensúlyozhatjuk a téli időszak fényhiányát, mert a szín; fény. A természetben az a szín, ami egy adott fényt elnyel vagy visszaver. A mesterséges környezetben pigmenteken létrejött színek is élénken reagálnak a fényekre, tehát a vásárolt termékek színét nem elegendő a nap fényénél vizsgálnunk, a mesterséges lámpák világítása mellett is néznünk kell, vagy a tárgy színéhez kell a megfelelő lámpát alkalmazni.

Alaptétel: a meleg színek a meleg fényeknél a hideg színek a hideg fényeknél fénylenek föl. A fényhiányos időkben nekünk a természet fényei közül az esti napfény színeit kéne utánoznunk, melyek a vöröses, sárgás színeket élénkítik föl. A tavaszi és őszi színekből összeállított lakásban a közönséges izzók, a meleg fényű fénycsövek és a tompított fényű halogének erősítik a meleg tónusokat. Ezek nagyszerű kiegészítői a gyertyák és a kandallófények.

A téli és a nyári színhangulatoknál ugyan a tompítatlan halogének és hideg fénycsövek érik el a legjobb színkiemelő hatást, de nem árasztanak kedélyes hangulatot, ezért a világítás szórt fényeinél ajánlatos meleg fényeket is használni.
A korai sötétedést leginkább a falon, asztalon nem túl magasan elhelyezett lámpák bekapcsolásával ellensúlyozhatjuk. A tükröződő és csillogó felületek is erősíthetik ezeket a fényhatásokat.

Nappali fény ablak nélkül

Fénycsatornák segítségével a sötét, ablaktalan helyiségek természetes napfénnyel világíthatóak meg. A fénycsatorna lelke a tetőre szerelt kupola a benne található reflektorral, ami összegyűjti és továbbítja a napfényt a fénycsatornán át a megvilágítani kívánt helyiségbe. A fénycsatorna egy speciális fényszóróban végződik, ami az egyenletes fényelosztást biztosítja. Segítségével a sötét, ablaktalan helyiségek újjáélednek, tiszta, természetes fénnyel töltődnek meg.

A téli ünnepkör fénypontja szó szerint is a karácsonyfa. Ugyan nem nyújt erős fényt, de pozitív élettani hatást gyakorol mindenkire, ezért ajánlható, hogy ne valódi gyertyát, hanem felügyelet nélkül is biztonságosan világító égősort alkalmazzunk, amit folyamatosan használhatunk.

Egyébként minden olyan lámpa jó lehet fénypótlásra, amit szeretünk és pozitív érzelmi hatással van ránk, akár, ha divatos, de vitatott esztétikai értékű sólámpákról legyen is szó.

Manapság a fényterápia, a fényterápiás kezelések is szorosan hozzá tartoznak a wellness és kényeztető kezelésekhez is, sőt az alternatív orvosláshoz is. A nagy világmárkák fejlesztői otthoni használatra is kifejlesztettek világítással ellátott zuhanyfejeket és fényterápiás infraszaunákat. Az infraszauna, akár egy négyzetméteres területre is beszerelhető. Alapvető funkcióin a kalóriavesztésen, izomgyógyuláson, méregtelenítésen, immunrendszer erősítésen túl az általános közérzetet is javítja. Ha fényterápiával együtt alkalmazzuk, tisztában kell lenni azzal, hogy melyik szín melyik élettani hatásokat javítja.

A kék nyugtató, a zöld regeneráló, a piros serkentő, sárga ösztönző, a rózsaszín görcsoldó, a lila álomhozó, a narancs pedig vidámságra hangol. A legújabb ledes zuhanyfejek szintén a színes fények pozitív hatásaival gyakorolnak jótékony hatást. Itt a színek a víz hőmérsékletétől változnak.

Mindezekből látszik, hogy a depresszióra hajlók, akár hétköznapi körülmények között is találhatnak lehetőséget a közérzetük javítására, a többiek pedig egyszerűen változatos, ízléses, izgalmas fény és hangulati hatásokat hozhatnak létre a környezetükben.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Alpesi kertek kicsiben, vagy nagyban…

Hazánkban is, de a világ minden táján nagy népszerűségnek örvendenek az alpesi növények. Ezek a magas helyi fajok általában kicsik, párnás növekedésűek, hiszen a sziklás hegyoldalakon...


Inframegvilágítók

Inframegvilágítók segítségével 24 órás védelmet élvezhetünk, ezek a fényforrások ugyanis az emberi szem számára alig vagy egyáltalán nem észlelhetőek.