Okosotthon: vezetékes és vezeték nélküli rendszerek

2020-03-02 11:13:23 | Módosítva: 2020-03-02 11:13:23

A vezetékes kiépítésű intelligens otthon rendszereket alapvetően az új építésű, nagyobb alapterületű és komplex felújítások számára ajánlják. Vezetékes okosotthon rendszerek esetében a szükséges eszközök egy központi elosztószekrényben kerülnek elhelyezésre, és innen történik a ház vezérlése. Az épületben az intelligens ház rendszer által vezérelni kívánt minden berendezés vagy eszköz valamint a különböző érzékelők, nyomógombok stb. számára az okosház rendszer központjától vezetéket szükséges biztosítani.


Kiépítési rendszerek

Két fő vezetékes épületautomatika rendszer kiépítési lehetőség létezik. Az egyik esetben az ún. csillagpontos kiépítést alkalmazzák. Ekkor az összes vezérelni kívánt eszköz, érzékelő, kezelő stb. számára megszakítás nélkül a központi egységtől közvetlen vezeték szükséges. Másik esetben az ún. BUS topológia alapján egy vezetékkel futtatják körbe az épületet, majd erre a hálózatra kerülnek fel a különböző eszközök, amiket egyedi címzés alapján érhetünk el. A BUS felépítés esetén akár 500 méter kábelhossz is lehetséges, és egy ágra akár 50 eszközt is felfűzhetünk. Ez a szám egy általános családi ház esetén tökéletesen elegendő tud lenni a komplex intelligens ház kialakítás számára.

Amit általánosságban tudni érdemes, hogy ugyan a vezetékes intelligens ház rendszerek esetében számolni kell magának a vezetékeknek a költségével valamint, valamilyen szintű villanyszerelési plusz munkával, azonban a épületautomatika rendszereszközök ára általában kedvezőbb, mint a rádiófrekvenciás okosotthon eszközök ára.


Sokan tartanak attól, hogy mi történik abban az esetben, ha bármilyen a házban jövőben vezérelni kívánt eszköz vagy berendezés számára nem biztosított előzetesen a vezeték. Ebben az esetben sem kell megijednünk, hisz ha az alap intelligens otthon vezérlés vezetékes módon van kiépítve, akkor is van lehetőségünk egy rádiófrekvenciás bővítő modult illeszteni ahhoz, ami által máris egy ún. hibrid rendszert kapunk, melybe szabadon illeszthetőek a további vezeték nélküli módon kommunikáló intelligens otthon eszközök.

A vezeték nélküli okosotthon eszközökkel kapcsolatban első lépésként egy fontos információt kell megérteni. A rádiófrekvenciás okosotthon technológia nem azt jelenti, hogy bármikor bármit az intelligens ház rendszerbe illeszthetünk, mivel legtöbb esetben a tápellátást biztosítani szükséges a különböző relék vagy vezérlők számára. A rádiófrekvenciás elnevezés inkább a különböző intelligens otthon rendszereszközök közötti kommunikáció módjára utal. Ebben az esetben a smart home eszközök nem vezetékes módon továbbítják egymás számára az információkat, hanem 868 MHz-en, ami az általános elképzelés ellenére nem azonos a wifi-hálózat által használt jellel.

Minden hálózat egyedi biztonsági kulcsot használ (IPSec), ezért a szomszédos hálózatok garantáltan nem zavarják a kommunikációt. Természetesen vannak olyan eszközök is (pl. mozgásérzékelő, füstérzékelő stb.), melyek tápellátása elemek által is megoldható. Eszköztől, információ továbbítás mennyiségétől függően ennek élettartama kb. 2 év.


A vezeték nélküli okosotthon rendszerekkel kapcsolatban továbbá érdemes tudni, hogy bizonyos eszközök (pl. video-kaputelefonok, bizonyos multimédia elemek, bizonyos kommunikációs modulok általi illesztések stb.) egyszerűen nem építhetőek ki, mivel azok vezetékezést igényelnek, és bizonyos funkciókat (pl. hőszivattyú vezérlés) nem javasolt ezzel a módszerrel vezérelni. Ennek ellenére az alap, általánosan kért intelligens ház funkciók (világításvezérlés, árnyékolásvezérlés stb.) tökéletesen megvalósíthatók ennek segítségével.

A napjainkban elérhető komolyabb okosház rendszerek esetében az RF eszközök egyik nagy előnye, hogy az épületben található különböző aktorok, érzékelők jelerősítőként is szerepelnek, kialakítva az ún. MESH Networking-et, ami által egymást segítve juttatják el az adatcsomagokat az egyik pontból a másikba, így mára viszonylag nagy alapterületen is stabil rendszert lehet kiépíteni. Az előzőekben leírt dolgokat ugyan mérlegelni szükséges, azonban ha valakinek a kínált funkciók megfelelőek, akkor a rádiófrekvenciás intelligens ház vezérlés kisebb alapterületű lakások, házak és kisebb felújítási projektek számára kiváló választás lehet, mivel általuk jóval kevesebb vezetékezési munkával kiépíthető a smart home rendszer.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Vezeték nélküli töltés

A vezeték nélküli töltés eredete csaknem 200 éves. Michael Faraday angol fizikus fedezte fel 1831-ben, hogy a mágneses tér feszültséget idézhet elő egy vezetőben. Vagyis ő írta le elsőként azt...


Kapcsolat a jó közérzethez

A szobahőmérséklet szabályzás, padlófűtési rendszerek vezérlése területén az Uponor a Smatrix Pulse rendszerét ajánlja, amely elérhető vezetékes és vezeték nélküli kivitelben is.Ez a rendszer...