Az élővilágra is legyünk tekintettel

Kerti tavak világítása

2009-07-13 23:05:18 |

A környezetébe illeszkedő, ízlésesen kialakított tó a kert dísze, nyugalmat sugároz. Az esti órákban jól megválasztott világítással kiemelhetjük, még különlegesebbé tehetjük tavacskánkat.

A kerti tavak alkonyat utáni megvilágítása kellemes látványt nyújthat, különösen, ha az rendezett és kellően karbantartott. A tavak megvilágítását víz alatti lámpatestekkel célszerű megvalósítani, erre a célra speciális kivitelű termékeket gyártanak, a telepítés azonban odafigyelést igényel.

Mire figyeljünk?

Kerti tó világításnál az első kérdés, hogy a világítótesttel a tavat vagy környezetét kívánjuk bevilágítani. Ezzel kapcsolatban felmerül az is, hogy az elektromos alkatrészek a víz felszíne alatt, vagy száraz környezetben helyezkednek el. A víz- és porállóságot az ún. IP szabvány írja elő. E fontos IP minősítés két számjegyből áll: az első a szilárd anyagokkal, a második a folyadékokkal szembeni védelmükre vonatkozik, és minden esetben szerepelnie kell a kültérben felszerelendő lámpatesteken.

Ha egy por és páramentes lámpatest pl. IP 56 minősítésű, akkor ez azt jelenti, hogy az első számjegy - 5 - alapján por ellen jól védett. A második szám - 6 - minősítése alapján pedig erős vízsugár és vízbe merítés ellen is védett, ám nem károsító hatású szivárgás azért még megengedett. A lámpatest IP minősítése tehát lényeges, és minél magasabbak ennek számai, annál nagyobb védettséget élvez.
A hagyományos, halogénizzós lámpák mellett a szaküzletek és egyre több barkácsáruház kínálatában kaphatók LED-es kültéri lámpatestek is. Ezek típustól függően különböző nagyságú megvilágítási szintet hoznak létre. Kis teljesítmény - ezáltal alacsony energiafogyasztás - jellemző ezekre a lámpatestekre. Érdemes odafigyelni arra a vásárlásánál, hogy a fehér LED színhőmérséklete nagyon magas, ezért szinte kéken világítja meg környezetét. A színvisszaadása sem tökéletes, ezért a virágok, és más növényzet színe eltér a nappali látványtól.

Optikai szálas rendszer

Az optikai szálas rendszer egy vetítő egységből, optikai csatolóból és fénykábelből épül fel. Utóbbiból két típus létezik: az oldal- illetve a végvilágító kábel. Mindkét rendszer szálai 0,75 mm-től több cm-es átmérőben használhatóak. Alkalmazhatjuk fényforrásként vagy hangulatteremtő elemként is. Ezek a rendszerek alacsony fenntartási költséget igényelnek, egyszerű a fényforrások cseréje (pl. medencevilágításnál nem kell leereszteni a vizet, mivel a fényforrás csere a medencén kívül elhelyezett vetítő egységben történik). A kerti és a medence világítás fő előnye, hogy a lámpatestekhez nem szükséges közvetlenül feszültséget vezetni! A vetítőben elhelyezett színtárcsával elérhetjük, hogy a rendszer egy választott szín vagy több szín váltakozásával kápráztasson el bennünket.

Szerelés és érintésvédelem

Az elektromos vezetékeket, csatlakozókat, készülékeket különös gondossággal szabad csak telepíteni és használni. A vízben vagy víz közelében lévő elektromos készülékeket veszélytelen törpefeszültségről (12, 24 V) üzemeltessük! Normál hálózati kerti lámpa ott indokolt, ahol tökéletes látási viszonyokat eredményező, erőteljes megvilágításra van szükség. Szükség lehet a normál hálózatról működő világítótestekre nagy területek bevilágításához, vagy ha nagy távolságról kell megvilágítani egy objektumot. Beltéri hosszabbítóról ne működtessük a kerti tó elektromos készülékeit! A kétszeres szigeteléssel ellátott kábelt védőcsőben vezessük el a tóig, és amennyiben módunk van rá, jelöljük egy rajzon a kábel vonalát. A tóvilágítás készen kapható eszközei (lámpák, kábelek, transzformátorok) megbízható vízszigeteléssel vannak ellátva, a csatlakozás és a transzformátor mégis inkább a víz színe fölé kerüljön. Ha kiég egy lámpa, áramtalanítsuk a rendszert, mielőtt megbontanánk a lámpa szigetelt buráját. Az izzó cserénél tisztogassuk meg ekkor a lámpát kívülről-belülről, ellenőrizzük a csatlakozást, vizsgáljuk meg, nincs-e valamilyen korrózió, nem került-e nedvesség a búra belsejébe. Rendszeresen távolítsuk el az algabevonatot!

Figyelemmel másokra

A kertek, és általában a külső terek világításának tervezésekor legyünk figyelemmel környezetünkre is. Az esti fények, a tér minden irányába szétszórva, felületekről visszaverődve, olyan mértékű fényszennyezést okoznak, hogy az égbolton a csillagképek már alig észlelhetők lakott területeken és azok környékén. Nyáresti órákban a csillagos égbolt, nagyobb városok területéről nézve, már nem nyújtja azt a csodálatos látványt, mint a településektől távolabb eső részeken.
Az állatvilág éjszakai életére is hatással van környezetünk világítása. Megzavarjuk a rovarok, az éjszakai ragadozóknak természetes életmódját. A fénnyel némelyiket a világítótestek közelébe csalogatva elpusztulásukat is okozhatjuk. Másokat pedig éppen a fénnyel riasztunk el lakókörnyezetünkből, ezáltal szegényebbé téve egy-két hanggal az esténként ciripelő rovarok hangversenyét. Mivel a kertvilágítás létesítésével valamilyen szinten fölborítjuk környezetünk ökológiai egyensúlyát, ezért célszerű a visszafogottság és az időkapcsolós megoldás. A kertvilágítás működésének időzítésével a kora esti órákban kellemessé tesszük környezetünket, majd nyugovóra téréskor, elsötétítve átadjuk kertünket az éjszakai élővilágnak.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A kerti tó növényei

Többféle technológiával építhetünk kerti tavat: választhatjuk a tófóliás megoldást, a kész, lesüllyesztendő műanyag medret, vagy az agyagtéglás bélelést is - ezekről már írtunk lapunkban. Most a...


Kerti tavak télen

A kerti tónak számos előnye van. Díszítő értéke mellett párásít, javítja a mikroklímát. Ám télen mélységétől függően merőben más jellegű gondozást igényel, mint klasszikusan a kert többi része,...