Tág lehetőségek színben, anyagban és kiegészítőkben

Konyhai munkapultok

2008-08-05 18:36:33 | Módosítva: 2015-09-06 22:15:17

A mai konyhák kialakításukat tekintve rendkívül változatosak és igényesek is. Még az is esztétikus és minőségi berendezést teremthet magának, aki nem mesteremberre bízza a konyhájának a berendezését, mivel a félkész alapanyagok erre is lehetőséget biztosítanak. Azt viszont tagadhatatlan, hogy bármilyen elrendezésű a konyha, munkapultjának meghatározó szerepe van. Sőt nemcsak ennek, de a rá kerülő egyéb szerelvények jelentősége legalább ilyen fontos az összhatás tekintetében.

A funkciójából adódóan a konyhai munkapultoknak sok "megpróbáltatást" kell elviselniük. Kilöttyenő étel, különféle agresszívnak mondható folyadék, karcok és forró edények hatását kell a lehető legkevesebb maradandó nyom nélkül elviselnie. A megjelenésükön túl a strapabíró felület tehát alapvető követelmény ezekkel a többnyire lapanyagokból kialakított és főként munkára szánt felületekkel szemben.

Anyaguk a költségeik és adottságaik mellett színben és felületi strukturáltságukban is különbözőek. Célszerű figyelembe venni, hogy az erősebb és sötétebb színűek általában fárasztóak lehetnek a szemünknek, a fényes felületűeken pedig a leszáradt vízcseppek, mélyebb karcok vágások is jobban látszanak. A világosabb színűek tágítják és egyben derítik is a teret, a kisebb sérülések pedig kevésbé vehetők észre a matt vagy félfényes felületeken.

Amikor tehát munkapult anyagot választunk, a várható költségeken kívül már eleve számoljunk e sajátosságokkal, mint ahogyan a homlokél kiképzésével is. Az éles, illetve csak kissé lekerekített sarkok ugyanis könnyen sérülnek, kijavításuk pedig szinte lehetetlen. Az erőteljesebben lekerekítettek előnyösebbek. Az anyagválaszték igencsak sokféle, ezek használati jellemzői pedig legalább ennyire eltérőek.

Költségkímélők és strapabírók

A leggyakrabban használt munkapult anyaga különlegesen laminált bevonattal ellátott faforgácslap, amely általában 60 cm széles és 520 cm hosszú táblákban, bő szín és mintaválasztékban szerezhető be. A kemény és karcálló, nagy nyomású díszítőlemez bevonatnak (HPL) köszönhetően a felülete könnyen tisztítható, a kémiai hatásoknak jól ellenáll és hőállósága is megfelelő. A lapok többnyire 28, illetve 38 mm vastagságúak, ám vannak olyan lapok is amelyeknek az első hosszanti éle vastagított kivitelű, a lapja azonban csak 28 mm vastagságú.

A felületük dörzsállóan fényes, erezetnyomott, matt, illetve felületén finoman strukturált. Hosszanti élük különféle profilú, alsó felületükön pedig víztaszító ellenhúzó papírral borítottak. Léteznek 900, 1200 mm széles munkalapok is, amelyeknek akár mindkét hosszanti éle lekerekített, ezeket főként konyhai asztallapként szokás felhasználni, a munkapulthoz igazodva.

Felületi mintázatuk között a fautánzatú- márvány- és gránit hatású típusok mellett számos ún. fantázia mintázatú gyarapítja a választékukat. Természetesen a különféle gyártók ( pl. Falco, Egger, Interspan, Kronowood stb.) szín és mintaválasztéka ugyan hasonló, de lényegében eltér egymástól.

Mivel e munkalapokat a méretre szabott és hátsó élükön nem védi semmi a sérülésektől és a nedvességtől, beépítésüknél e felületeket különféle soroló- véglezáró-, továbbá hátsó vízzáró profilokkal szükséges a beázások ellen védetté tenni. A felületükbe vágott nyílások belső élét ugyancsak fokozottan védeni kell a szivárgó víz ellen, mert ez károsíthatja a maganyagot.

Formai kötöttségek nélkül

Kiváló alternatívát biztosítanak az akril lapokból egyedileg kialakítható munkapultok. Ezek az ásványi anyagokból, pl. kvarc-, gránit őrleményekből és akrilból kémiai úton előállított polimerizált lapok könnyen megmunkálhatók, formálhatók. A 4, 6, 10 és 12 mm vastagságú lapok fugamentesen ragaszthatók, melegen hajlíthatók, az illesztések pedig szinte láthatatlanok, így a legkülönfélébb formák kialakításának lehetősége szinte korlátlan. Akár a mosogatómedence is kialakítható belőle.

Előnye, hogy vízálló, érzéketlen a hőmérsékletváltozásra, hőálló és a tökéletes egybedolgozás, valamint az ásványi anyagokkal sűrűn töltött akril lapok tartóssága vetekszik a gránit lapokéval. Ütésálló, közel kétszázféle színváltozata pedig esztétikailag bő lehetőségeket teremt a tervezőknek és kivitelezőknek. A karcokkal szemben ez az anyag ugyan nem túl ellenálló, viszont könnyen és szinte nyomtalanul javítható, a kisebb karcok pedig kipolírozhatók.

Az akril lemezek főként nagy méretű, egybefüggő, fugamentes felületek kialakítására alkalmasak, és a gyári mosogatók hézagmentes szintbe süllyesztése is megvalósítható velük. Azzal viszont számolni kell, hogy csak szakember képes ebből a lapanyagból minőségileg igényes munkapultot készíteni. Változatos szín és mintaválasztékuk miatt élszegélyként is gyakran használják a különféle laminált lapok hosszanti élének díszítéséhez.

Egyedien szép, de kényes

Akik a természetes anyagokat kedvelik, választhatják a tömör fából készült munkalapok valamelyikét. E természetes anyag különleges szépsége azonban rendszeres és gondos bió-, vagy faolajos karbantartást igényel. Mivel pedig a fán ejtett sérülések javíthatatlanok, igen kíméletes használatot is igényelnek. Anyaguk többnyire lamellás, rétegesen, hossztoldás-mentesen ragasztott szerkezet, amely vetemedés-mentessé teszi a 18-45 mm vastag lapokat. Előnyük főként az anyag egyediségében rejlik, amely az idő múlásával egyre szebb, patinásabb lesz, viszont a gyakori ápolás és a kíméletes használhatóság miatt csak kevesen választják.

Elegáns kőpultok

Az exkluzív konyhai munkapultok természetes kövekből is kialakíthatók. Ezek két csoportba sorolhatók, a puha- és kemény kőzetekből készültekre. A leggyakoribb puha (?) kő munkalap a márvány, amely egyedi mintázatának és pazar színárnyalatainak köszönhetően a legszebb anyagok közé tartozik. Mivel azonban keménységében elmarad a gránittól, felületét ezért védőlakkal kezelik, ám még így is kényes a különféle vegyi hatások okozta foltosodástól és egyéb sérülésektől.

Ezzel szemben a gránit kemény, tökéletesen karc- és vágásálló, és a hőre sem érzékeny. A savtartalmú folyadékokat, olajos anyagokat azonban azonnal el kell távolítani a felületéről, mert ez foltosodást okozhat. Ezek mind magas igényű, egyedileg megrendelhető anyagok, ám cserébe a leendő tulajdonos mindig egyedi és minőségileg kiváló darabot kap a pénzéért.

Különleges igényekre

A divatos, félprofesszionális konyhaberendezések elterjedésével egyre inkább elterjednek a nemesacélból készült munkapultok is. A króm és nikkel ötvözetéből készült lemezpultok igen higiénikusak, rozsdásodás-mentesek és hosszú életűek, rugalmasak és ütésállók. Matt, szálhúzott, vagy fényesre polírozott felületükkel, nemesacél beépített készülékekkel kombinálva a profi konyhák hangulatát teremtik meg. Speciális felületkezelésüknek köszönhetően nem látszanak meg rajtuk a különféle foltok, illetve azok könnyen letisztíthatók a felületükről.
Exkluzív konyhákba megrendelhetők olyan munkapultok is, amelyek magasan kiemelkednek a megszokottak közül. Például az üveglapokból készültek csak mostanában kezdenek elterjedni. Ezek széles színválasztékban, fényezett felülettel és csiszolt élekkel rendelhetők meg. Hátrányuk, hogy könnyen karcolódnak, és bár 20-40 mm-es vastagságukból adódóan a kisebb karcolásokkal szemben elég ellenállók, egy súlyosabb lábos ráejtése megrepesztheti még a rétegragasztottakat is. Azt is számításba kell venni, hogy pórusmentes felületükön minden folt azonnal meglátszik. Ezek ugyan könnyen eltávolítható szennyeződések, de az üvegből készült munkapultok igen gyakori tisztítást és nagyon kíméletes használatot igényelnek.

Hasonlóan exkluzív és nehezen beszerezhető termék a lávakőből készített egyedi munkapult. Ezt a páratlanul tartós és csodálatos színekben pompázó munkalapot azonban kizárólag előzetes megrendelésre készíti néhány gyártó.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

LED a munkapult felett

A LED szalagok felhasználási lehetősége végtelen. A sok közül egy könnyen kivitelezhető megoldás a konyhapult felé szerelhető helyi világítás meleg fényű LED 5050 SMD szalaggal.


A márvány munkapultok rögzítése

Aki valódi márvány, gránit, vagy kvarcit munkapultra vágyik, annak valamelyik márványfeldolgozó céghez kell fordulnia, akik pontosan a megadott méretre szabják a lapokat, megcsinálják az...