Így tegyük minél tűzbiztosabbá lakásunkat

2022-12-05 13:20:51 | Módosítva: 2022-12-05 13:27:11

Egy felmérés tanulságai szerint a magyarok jelentős hányadának van komoly félelme a tűzesetekkel kapcsolatban, vagyis tartanak tőle, hogy ingatlanjukban tűz üt ki, és így elveszhet lakásuk és minden vagyonuk, amire az évek során spóroltak. Ha belenézünk az ezzel kapcsolatos statisztikákban, azt kell mondani, hogy ez a félelem bizony megalapozott. A téli időszakban a tűzoltókat ugyanis havi 700-800 lakástűzhöz riasztják.


Ezek okai jelentős mértékben kapcsolódnak a fűtéshez, a legtöbb a kéménytűz, de hasonlóan tüzet okoz a különböző fűtőberendezések vagy elektromos eszközök meghibásodása és sajnos előkelő helyen áll az ágyban történő dohányzás okozta tűz is. A tűzeseteknél a legfontosabb a megelőzés, ami alatt nem csak arra gondolunk, hogy bánjunk óvatosan az olyan berendezésekkel, amelyek tüzet okozhatnak, hanem arra is fontos felkészülni, ha mégis megtörténik a baj. Ebben az esetben a tűz lokalizálása és elsősorban az emberek kimenekítése a legfontosabb, ilyen célból pedig hatékony lehet például tűzgátló ablak beszerelése.

Az ablakok és ajtók tűzbiztossá tétele mellett több dolog is szól. A tűzvédelmi ablakok elsődlegesen azért hasznosak, mert általuk csökkenteni tudjuk a tűz terjedési sebességét és elősegíthetjük, hogy az égéssel felszabaduló káros anyagok kijussanak a helyiségből, ahol a tűz kiütött, vagy éppen visszaszorítsák azt egy másik helyiségből, így pedig vissza tudunk húzódni, amíg nem érkezik meg a segítség.


A tűzálló ablakokat olyan speciális anyagokból állítják elő, amelyek ellenállnak a magas hőmérsékletnek, a tűznek, ilyen módon pedig visszatartják, vagy nagyobb tűz esetén késleltethetik annak terjedését. Ezek a nyílászárók úgy vannak kialakítva, hogy a keret anyaga viszonylag hosszú ideig képes ellenállni a tűznek, az üveg pedig nem repedezik, nem törik meg, hanem egyben marad, és lezárja a teret, ezzel segít a tűz lokalizálásában. Attól függően, hogy milyen anyagból készült ajtót, ablakot választunk, az viszonylag hosszú ideig ellenáll a tűznek és a füstnek is. 

Az ilyen típusú ablakokat elsősorban intézményekben, cégekben, társasházakban használják, hiszen ezeken a helyeken sokkal több ember fordul meg, nagyobb a jövés-menés, a különféle áruk szállítása, ezzel együtt pedig a tűz valószínűsége és a veszélybe kerülő emberek száma is nagyobb. Alapvetően ilyen kialakításúak bizonyos irodahelyiségek válaszfalai, a liftek ajtajai és a belső burkolat vagy éppen azok a helyiségek, ahol a nagyobb cégek a szervereiket tárolják. 

Alapvetően olyan intézményeket látnak el ilyen jellegű megoldásokkal, mint amilyenek a különböző raktárak, könyvtárak, gyártócsarnokok, benzinkutak, önkormányzati épületek, oktatási intézmények és bizonyos lakótelepek, társasházak. Noha az ilyen jellegű nyílászárók beszerzése költségesebb megoldás, mint a hagyományos ablakoké, ha biztonságban szeretnénk tudni magunkat, és tűzbiztos kialakítású lakást szeretnénk, akkor érdemes befektetni ilyen ajtók, ablakok beszerelésébe.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hogyan segíthetnek a hasogatók és hintafűrészek?

Készíted már a tűzifát? Akkor a könnyű és gyors munkához szükséged lesz minőségi gépekre, amelyekkel még spórolhatsz is!


Motoros redőnyök

Manapság a motoros hajtások előnyeit egyre többen igénylik, amit a kényelmes használaton túl ezek biztonságossága tesz még vonzóbbá. Ez természetesen az ablakredőnyökre is igaz.