Nélkülözhetetlen kiegészítők

Tetőtéri ablakok árnyékolása

Nyakunkon a nyár, és ezzel együtt a nagy meleg is. Ebben az időszakban megnő a ventilátorok és klímák forgalma, de létezik egy ennél jóval egyszerűbb és olcsóbb, vagy éppen ezeket jól kiegészítő megoldás a hőség ellen: a napfényroló.

Családi vagy társasházak tetőterét sokan alakítják át kellemes hangulatú lakó vagy dolgozószobává. A tetőtéri bukó ablakok árnyékolása házi módszerekkel bonyolultabb, mint a hagyományos ablakoké, ahol elég egy karnist és egy sötétítőfüggönyt elhelyezni. A nagyobb tapasztalattal rendelkező tetőtéri ablak-gyártók azonban felfigyeltek erre az igényre és egyre több gyári katalógusban tűnnek fel az utólag felszerelhető kiegészítők. Hogy milyen széles is e termékek skálája, az mindjárt ki fog derülni. A legjobb ötleteket és kiegészítőket a Veluxnál találtuk, így ennek a gyártónak a megoldásain keresztül szeretnénk bemutatni, hogy milyen lehetőségeink vannak, ha árnyékolásban gondolkozunk.

Megfelelő árnyékolást a megfelelő helyre

A napfényrolók elsődleges feladata természetesen a bejutó fény mennyiségének szabályozása, de ezen túl fontos tulajdonságuknak tekinthető a hővisszaverő képesség, illetve az általuk megtakarítható energia mértéke is. Előbbi elsősorban nyáron, utóbbi főleg a hideg, téli hónapokban fontos.
A megfelelő árnyékoló kiválasztásához tudnunk kell, hogy az milyen célt fog majd szolgálni. Nem mindegy, hogy csak tompítani szeretnénk a napsugarakat, vagy teljes éjszakai sötétséget kívánunk varázsolni a szobába. Szintén mérlegelni kell, hogy a bejutó fény csökkentése vagy a hővédelem az elsődleges célunk. A külső hővédő rolók erős, sűrű szövésű - a kilátást alig zavaró - illetve egyes esetekben kamionponyvához hasonlító anyagból készülnek, hiszen adott esetben ezeknek a szélsőséges időjárási viszonyokat (pl. egy hirtelen lezúduló jégesőt) is bírniuk kell.
Működtetés szempontjából ezek a fajta hővédők lehetnek kézi illetve elektromos mozgatásúak. Előbbi esetben az ablakot kifordítva kell a roló végét az ablak alján található horonyba akasztani, míg automatikus működtetés esetén a roló egy külső sínben fut, amiben az ablak nyitása nélkül is kitolható illetve visszahúzható.
Ha elsősorban a bejutó napfény csökkentése a célunk, akkor számos belső roló közül választhatunk. Ezek többsége esztétikus alumínium sínekben fut, melyeket az ablakkerethez tudunk rögzíteni. Az első kategória a teljes sötétséget biztosító kivitel. Ez a megoldás főleg hálószobákba javasolt. Ha nem szeretnénk teljes egészében kizárni a napfényt lakásunkból, választhatunk olyan rolót is, amely csak tompítja a napsugarak támadását. Az ilyen árnyékolók lehetnek színtelen, áttetsző illetve színes anyagok is, amelyek a szoba belső színvilágához idomulnak.
Ha igazán izgalmassá szeretnénk tenni a szűrt fény keltette hangulatot, akkor a harmonika roló a megoldás. A harmonikaként záródó árnyékoló vidám színével új köntösbe öltözteti a szobát. Ez a megoldás elsősorban nappalikba javasolt.
Árnyékolás szempontjából eddig lényegét tekintve kétféle típusról esett szó, de mi van akkor, ha sokat tartózkodunk a helyiségben, és hol teljes sötétségre, hol pedig derengő vagy szórt fényre van szükségünk. Ez esetben vagy egy külső árnyékoló és egy belső napfényszűrő roló a megoldás, vagy létezik olyan kialakítású sínpár is, amely két belső roló vezetését látja el, így mindig igényeinknek megfelelően alakíthatjuk a fényviszonyokat.
Ha igazán rugalmasan alakítható és sokoldalú árnyékolásra vágyunk, akkor - hasonlóan a függőleges ablakokhoz - reluxát is választhatunk tetőtéri nyílászáróinkra. A reluxával nemcsak a bejövő fény mennyisége, hanem annak iránya is változtatható, amely tulajdonság jól jöhet TV nézés vagy számítógépes munka közben. Szintén elterjedt a reluxa fürdőszobák esetében is.
Végül, de nem utolsósorban, érdemes pár szót szólni a komplex védelmet ellátó redőnyökről is. Ez a típus hasonló a manapság divatos külső, műanyag redőnyökhöz, amelyek több feladatot látnak el egyszerre. A külső redőny - amely az ablak tokjának külső felén kialakított sínekben fut - habbal kitöltött műanyag idomokból áll. A kialakításnak köszönhetően jó hő és hangszigetelési tulajdonságokkal bír, ezért pl. utcafrontra nyíló ablakoknál jelentősen csökkenthető a beszűrődő zaj (természetesen zárt ablak mellett). Hasonlóan az éjszakai sötétséget biztosító rolókhoz, ezzel a típussal is teljes fényvédelem érhető el, és ennek működése is automatizálható. Nem mellékes, hogy ez a fajta redőny a betörésvédelmet is maradéktalanul ellátja.
Bár az eddigiektől eltérő célja van, de mégis az éjszakai nyugalmunkat biztosítja a tető síkjába belülről felszerelhető rolós szúnyogháló, melyet kihúzva a fény és a levegő zavartalanul áramlik a szobába, míg a zavaró rovarok kívül maradnak.

Kézi vagy elektromos?

Többször is szóba került már a rolók mozgatásának kérdése. A gyártóknál e tekintetben is szabad kezet kapunk; a hagyományos, kézi mozgatás mellett elektromos és napelemes modelleket is kínálnak. De mikor melyiket érdemes választani? Ha kevés tetőtéri ablakunk van, és ráadásul ezek elérhető magasságban helyezkednek el, a kézi mozgatású rolók tökéletesen megfelelnek a célnak. Ha viszont sok ablak van a tetőtérben, vagy éppen nehezen megközelíthető helyen (pl. asztal mögött vagy magasan) található a nyílászáró, választhatunk hálózati árammal működő vagy független, napelemes áramforrású árnyékolót is. Utóbbi, napsütésben folyamatosan töltődik, egy feltöltéssel pedig akár több százszor is üzemeltethető.
Ha megelégszünk a kézi működtetéssel, de az ablak túl magasan található ahhoz, hogy kényelmesen elérhető legyen, rolómozgató kötélegység, illetve teleszkópos távnyitó-rúd a megoldás. A motoros rolók különösen praktikusak olyan ablakok esetében, ahol magát az ablakot is motor nyitja illetve zárja.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Iván avatarja

Iván         Reluxa tetőablakra

A velux árnyékolók nagyon jó minőségűek, az áruk is ehhez igazodik. Ha ennél olcsóbban szeretnél például reluxához jutni akkor nézd meg ezt a [url=http://www.areluxa.hu]reluxa[/url] oldalt!

Biztonságos szárnyak alatt

A biztonság az ember egyik alapvető szükséglete. Biztonságban akarjuk tudni magunkat az utcán, utazás közben vagy a munkánk során. De leginkább otthonunkban ügyelünk a biztonságra. Senki sem...


Réstömítések revíziója

Ezt a feladatot minden évben érdemes elvégezni, mert a rugalmas tömítőanyagokban a nyári melegek idején jelentős deformálódások keletkezhetnek, és bizony idővel öregednek is. Ha pedig már nem...