Nélkülözhetetlen kiegészítők

Tetőtéri ablakok árnyékolása

Nyakunkon a nyár, és ezzel együtt a nagy meleg is. Ebben az időszakban megnő a ventilátorok és klímák forgalma, de létezik egy ennél jóval egyszerűbb és olcsóbb, vagy éppen ezeket jól kiegészítő megoldás a hőség ellen: a napfényroló.

Családi vagy társasházak tetőterét sokan alakítják át kellemes hangulatú lakó vagy dolgozószobává. A tetőtéri bukó ablakok árnyékolása házi módszerekkel bonyolultabb, mint a hagyományos ablakoké, ahol elég egy karnist és egy sötétítőfüggönyt elhelyezni. A nagyobb tapasztalattal rendelkező tetőtéri ablak-gyártók azonban felfigyeltek erre az igényre és egyre több gyári katalógusban tűnnek fel az utólag felszerelhető kiegészítők. Hogy milyen széles is e termékek skálája, az mindjárt ki fog derülni. A legjobb ötleteket és kiegészítőket a Veluxnál találtuk, így ennek a gyártónak a megoldásain keresztül szeretnénk bemutatni, hogy milyen lehetőségeink vannak, ha árnyékolásban gondolkozunk.

Megfelelő árnyékolást a megfelelő helyre

A napfényrolók elsődleges feladata természetesen a bejutó fény mennyiségének szabályozása, de ezen túl fontos tulajdonságuknak tekinthető a hővisszaverő képesség, illetve az általuk megtakarítható energia mértéke is. Előbbi elsősorban nyáron, utóbbi főleg a hideg, téli hónapokban fontos.
A megfelelő árnyékoló kiválasztásához tudnunk kell, hogy az milyen célt fog majd szolgálni. Nem mindegy, hogy csak tompítani szeretnénk a napsugarakat, vagy teljes éjszakai sötétséget kívánunk varázsolni a szobába. Szintén mérlegelni kell, hogy a bejutó fény csökkentése vagy a hővédelem az elsődleges célunk. A külső hővédő rolók erős, sűrű szövésű - a kilátást alig zavaró - illetve egyes esetekben kamionponyvához hasonlító anyagból készülnek, hiszen adott esetben ezeknek a szélsőséges időjárási viszonyokat (pl. egy hirtelen lezúduló jégesőt) is bírniuk kell.
Működtetés szempontjából ezek a fajta hővédők lehetnek kézi illetve elektromos mozgatásúak. Előbbi esetben az ablakot kifordítva kell a roló végét az ablak alján található horonyba akasztani, míg automatikus működtetés esetén a roló egy külső sínben fut, amiben az ablak nyitása nélkül is kitolható illetve visszahúzható.
Ha elsősorban a bejutó napfény csökkentése a célunk, akkor számos belső roló közül választhatunk. Ezek többsége esztétikus alumínium sínekben fut, melyeket az ablakkerethez tudunk rögzíteni. Az első kategória a teljes sötétséget biztosító kivitel. Ez a megoldás főleg hálószobákba javasolt. Ha nem szeretnénk teljes egészében kizárni a napfényt lakásunkból, választhatunk olyan rolót is, amely csak tompítja a napsugarak támadását. Az ilyen árnyékolók lehetnek színtelen, áttetsző illetve színes anyagok is, amelyek a szoba belső színvilágához idomulnak.
Ha igazán izgalmassá szeretnénk tenni a szűrt fény keltette hangulatot, akkor a harmonika roló a megoldás. A harmonikaként záródó árnyékoló vidám színével új köntösbe öltözteti a szobát. Ez a megoldás elsősorban nappalikba javasolt.
Árnyékolás szempontjából eddig lényegét tekintve kétféle típusról esett szó, de mi van akkor, ha sokat tartózkodunk a helyiségben, és hol teljes sötétségre, hol pedig derengő vagy szórt fényre van szükségünk. Ez esetben vagy egy külső árnyékoló és egy belső napfényszűrő roló a megoldás, vagy létezik olyan kialakítású sínpár is, amely két belső roló vezetését látja el, így mindig igényeinknek megfelelően alakíthatjuk a fényviszonyokat.
Ha igazán rugalmasan alakítható és sokoldalú árnyékolásra vágyunk, akkor - hasonlóan a függőleges ablakokhoz - reluxát is választhatunk tetőtéri nyílászáróinkra. A reluxával nemcsak a bejövő fény mennyisége, hanem annak iránya is változtatható, amely tulajdonság jól jöhet TV nézés vagy számítógépes munka közben. Szintén elterjedt a reluxa fürdőszobák esetében is.
Végül, de nem utolsósorban, érdemes pár szót szólni a komplex védelmet ellátó redőnyökről is. Ez a típus hasonló a manapság divatos külső, műanyag redőnyökhöz, amelyek több feladatot látnak el egyszerre. A külső redőny - amely az ablak tokjának külső felén kialakított sínekben fut - habbal kitöltött műanyag idomokból áll. A kialakításnak köszönhetően jó hő és hangszigetelési tulajdonságokkal bír, ezért pl. utcafrontra nyíló ablakoknál jelentősen csökkenthető a beszűrődő zaj (természetesen zárt ablak mellett). Hasonlóan az éjszakai sötétséget biztosító rolókhoz, ezzel a típussal is teljes fényvédelem érhető el, és ennek működése is automatizálható. Nem mellékes, hogy ez a fajta redőny a betörésvédelmet is maradéktalanul ellátja.
Bár az eddigiektől eltérő célja van, de mégis az éjszakai nyugalmunkat biztosítja a tető síkjába belülről felszerelhető rolós szúnyogháló, melyet kihúzva a fény és a levegő zavartalanul áramlik a szobába, míg a zavaró rovarok kívül maradnak.

Kézi vagy elektromos?

Többször is szóba került már a rolók mozgatásának kérdése. A gyártóknál e tekintetben is szabad kezet kapunk; a hagyományos, kézi mozgatás mellett elektromos és napelemes modelleket is kínálnak. De mikor melyiket érdemes választani? Ha kevés tetőtéri ablakunk van, és ráadásul ezek elérhető magasságban helyezkednek el, a kézi mozgatású rolók tökéletesen megfelelnek a célnak. Ha viszont sok ablak van a tetőtérben, vagy éppen nehezen megközelíthető helyen (pl. asztal mögött vagy magasan) található a nyílászáró, választhatunk hálózati árammal működő vagy független, napelemes áramforrású árnyékolót is. Utóbbi, napsütésben folyamatosan töltődik, egy feltöltéssel pedig akár több százszor is üzemeltethető.
Ha megelégszünk a kézi működtetéssel, de az ablak túl magasan található ahhoz, hogy kényelmesen elérhető legyen, rolómozgató kötélegység, illetve teleszkópos távnyitó-rúd a megoldás. A motoros rolók különösen praktikusak olyan ablakok esetében, ahol magát az ablakot is motor nyitja illetve zárja.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Iván avatarja

Iván         Reluxa tetőablakra

A velux árnyékolók nagyon jó minőségűek, az áruk is ehhez igazodik. Ha ennél olcsóbban szeretnél például reluxához jutni akkor nézd meg ezt a [url=http://www.areluxa.hu]reluxa[/url] oldalt!

Megéri beruházni egy családi ház alumínium ablakaiba?

Amikor az otthonunk energetikai hatékonyságáról és biztonságáról van szó, a megfelelő nyílászáró kiválasztása döntő fontosságú. Az alumínium ablakok az utóbbi években egyre keresettebbé váltak....


Tájoljunk, árnyékoljunk okosan

Az energiamegtakarítás egyik módja az árnyékolás. Megfelelő és átgondolt árnyékolással növelhetjük komfortérzetünket, mert az kiváló védelmet nyújt az épületek túlmelegedése ellen, és így...