Megoldások helyi adottságra

Redőnyök

2012-08-24 22:54:26 | Módosítva: 2012-08-26 23:37:04

A redőnyök előnyei tagadhatatlanok, s amelyik lakásból hiányoznak, lakói előbb-utóbb rászánják magukat a pótlásukra. Manapság pedig ez nagyon rövid idő alatt és minimális felfordulással meg is oldható. Csak meg kell rendelni valamelyik árnyékolás-technikai cégnél, és akár egy fél nap alatt felszerelik a lehetőségekhez igazodó kivitelű redőnyt az ablakokra. Szinte nincs olyan helyzet, amelyre ne lenne egy nevesebb cégnek megoldása.

Új építésnél már a tervezéskor célszerű gondolni a redőnyök telepítésének módjára, mert a beépíthető tokos redőnyök sokkal előnyösebbek, mint az utólag ablakra szereltek. Ez esetben a redőnyszekrény hőszigetelt kivitelén túl az is lényeges, hogy így az ablak egész felülete szabad marad, és a redőnyszekrény nem bontja meg az épület homlokzati esztétikáját. Az ablaknyílás méretét viszont ennek megfelelően kell kialakítani. A beépítendő szerkezet a falazás során kerül rögzítésre, míg a redőnytest csak később kerül a helyére.

Régi otthonokban

A régebbi építésű lakásoknál az lehet probléma, hogy az ablakokon van ugyan redőny, de az nagyon elhasználódott, és nehezen mozgatható. Szerencsés esetben viszont ezeken csak redőnytestet, azaz a lécezését, és esetleg a mozgató mechanizmusát kell korszerűbb kivitelűre cserélni. A régi lakások beépített redőnyeinek felújításakor pl. nem biztos, hogy a redőnyt teljes szélességében műanyag lécezésűre lehet cserélni, mert ezt csak 1,7-2 m szélességben célszerű beépíteni, viszont alumínium lécekből 3 m szélességű is beépíthető. Ez nemcsak fesztáv, de súly kérdése is, amiben az alumínium kivitelű lécek sokkal előnyösebbek és poliuretán „töltésük” miatt a hőszigetelő hatásuk is jobb a többkamrás műanyag léceknél. Ráadásul a régi lakásokba a szélesebb, 5,2-5,5 cm-es lécekre szokás cserélni a régi fa redőnytestet. Ezek a lécek azonban elég súlyosak, ami megnehezíti a mozgatásukat. Ilyen esetekben többnyire tengelycserére is szükség lehet, viszont a redőnypáncél, azaz a redőnytest mozgatása a lécek súlycsökkenése miatt könnyebb lesz. Ráadásul az új redőny gondozást már nem igényel és élettartama akár több évtized is lehet.

Ha az ablak nagyon széles, lefutó cserével és műanyag lécezésű redőnytesttel megoldható az ablak felület ideális megosztása, és az új redőnyszekciók mozgatása is könnyebb lesz. Az ilyen változtatások azonban már érintik a tengely és a csévélő szerkezet kialakítását, elhelyezését, ami megint csak a helyi adottságokhoz igazodva oldható meg.

Utólag felszerelhető redőnyök

A redőnnyel még egyáltalán nem rendelkező lakásoknál kívülről felszerelhető különféle redőnyváltozatok valamelyikével lehet a hiányt pótolni. Ezeket a redőnyöket általában az ablakok keretére erősített lefutó idomok vezetik meg, és az ablaknyílás felső oldala alá szerelt tokba csévélhetők fel. Ritka esetben, pl. keskeny, a falsíkból alig kiemelkedő ablaktoknál az oldalfalra is felszerelhető a redőnyrendszer, ám erre ritkán van szükség. A redőnyszerkezet felszerelése előtt ajánlatos egy friss külső mázolást elvégezni, legalább az ablak tokjának külső részén, mert erre később már a rászerelt gumi, illetve kefés szélű lefutók miatt nem lesz mód. Azon kívül számolni kell azzal is, hogy az új redőny tokja általában egy arasznyival felül lecsökkenti az ablak bevilágító felületét. Arról sem szabad elfeledkezni, hogy az ilyen redőnyöknek csak a belső felületét lehet tisztítani, mivel a redőnyszerkezet a léceket kifelé csévéli fel.

Új redőnyök, megoldások

A redőnytestek általában keskeny hevederrel mozgathatók, kivéve, a motoros meghajtásúakat. E célra a csőmotorok szinte egyeduralkodók, és tengelycserével akár utólag is beépíthetők a korszerű redőnyökbe. A szabályozásukhoz hálózati feszültséget kell a redőnyhöz és a kezelő panelhez vezetni. Természetesen távvezérelt működésre is van lehetőség, ám ezeket a megoldásokat komplett kivitelezésben célszerű megvalósítani.

A hagyományos csévélésű redőnyöknél két megoldás lehetséges: a keskeny hevederes és a zsinóros. A zsinóros mozgatást csak ott célszerű alkalmazni, ahol az ablaktok keskeny és nincs elég hely a heveder kivezetéséhez. Hátránya, hogy a súlyosabb redőnytestek mozgatása zsinórral nehezebb, és a zsinór megvezetéséhez célszerűbb fém kivezető görgőt alkalmazni. A műanyaggörgők ugyanis hamar félre kophatnak. Az utólag ablakra szerelt redőnyök csévélői általában zsinórhoz és hevederekhez egyaránt használhatók.

Műanyag és alumínium

A redőnylécek a szokásos kamrás műanyag vagy alumínium köpenyű poliuretán töltetűek, és ablakszélességtől függően 3,7-4,4 cm, vagy 5,5 cm méretűek. Az alumínium redőnyök természetesen tartósabbak, könnyebbek és különféle színben rendelhetők meg, mint ahogyan ez a műanyag redőnyléceknél is megszokott, viszont az áruk magasabb. A alumínium redőnyöknek jobb a hőszigetelésük. A lamellák szétcsúszását oldalsó, a lécekbe pattintható elemek gátolják meg, ami a redőny akadálymentes mozgatásának a záloga. Hiányuk miatt egy-egy lamella oldalra csúszása esetén, az ráül a lefutó bevezetőidomára, és így megakadályozza a redőny mozgatását. Ezt a hibát küszöbölik ki az oldalvezetővel szerelt redőnytestek.

Opciós lehetőségek

A különféle alapanyagú új redőnyök függesztett állapotukban a lamellák perforációján keresztül a levegő cseréjét is lehetővé teszik, és még némi bevilágítást is biztosítanak. Ha ennél több légcserére van igény, akkor érdemes a kitámasztható lefutós változatot választani, amivel a redőny egy részét ferdén ki lehet nyitni. Ezzel növelhető a légcsere és a külső térrel való kapcsolat is. A beeső fény növelését pedig a redőnytestbe illesztett áttetsző anyagú, ún. bevilágító lamellákkal lehet biztosítani.

Új redőnyökhöz lehúzható rovarhálóval kombinált változatok is rendelhetők. Ezek kombinált redőnyszekrényű, kétpályás lefutókkal párosított redőny szerkezetek, amelyek kiváltják az utólagosan felszerelt rovarhálókat. A kezelésük kényelmes és használaton kívül a redőnyszekrénybe tolhatók vissza. Korrekt és komplex megoldás, ami megéri a plusz költségét.

Újabban a ferde szögben döntött ablakokra is lehet redőnyt szerelni, amelyeknek 37 mm széles lamellái a ferde oldalra felszerelt tokba, annak síkjával párhuzamos lamellákkal csévélhetők fel. Az ilyen redőnyök motoros meghajtásúak, és 15-45 fokos szögben döntve telepíthetők. Jól kombinálhatók a vízszintes lamellázatú redőnyökkel, ám a különleges kialakításuk miatt csak referenciával bíró cégektől ajánlott a megrendelésük. A szakemberek véleményét mindig érdemes megfontolni, a választás azonban mindenkinek egyéni döntésén múlik.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

mirror avatarja

mirror         Utólag felszerelt redőnyök

A redőnyösök(kivétel nélkül mindegyik!!!!) rendre nem veszi figyelembe,hogy az épület homlokzati síkjából kiálló redőnytokok,az alatta lévő párkányra csöpögtetik , folyatják a vizet,ami ott egészen az ablak közepéig fölcsapódik,és egész nap kopog.Azonkívül a koszos esőlé a tokra rakódik,csíkokban.
Ez ellen a gyártás során előre fölszerelt alu vízvetővel lehetne védekezni,de sajnos a gyártók ezt nem teszik.

Gazdaságos lakáshűtés

Lakásunk, házunk aktív hűtésére rendszerint csak alegmelegebb nyári hetekben van szükség, a meleg elleni védekezésre viszont ennél sokkal hosszabb időszakban, akár 4-5 tavaszi, nyári, őszeleji...


Divat és elegancia kapcsolóba zárva

A redőnyök felhúzása, leengedése sok otthonban a napi rutin része. Ha beengedni vagy éppen kizárni szeretnénk a napfényt, már nyúlunk is a gurtni után, és belékapaszkodva húzzuk vagy eresztjük nap...