Padlószőnyegek

2015-09-16 11:44:12 | Módosítva: 2015-09-16 11:48:09

Világszerte elterjedt melegburkolatok a padlószőnyegek. Lefektetésük egyszerűsége, viszonylagosan alacsony költségük és nem utolsó sorban kellemes, csendes járó­felületük miatt kedveltek a lakberendezésben. Emellett számos más előnyei is vannak a padlószőnyegeknek, pl. jó a hőszigetelésük, és igen széles a szín- és mintaválasztékuk. Ezért is választják még ma is sokan a lakószobáik burkolására.


Különféle anyagokból készült változatok

A padlószőnyegek általában szintetikus- és természetes anyagú szálakból készülnek, mégpedig különféle szövéstechnikákkal. A szintetikus alapanyagúak általában poliamid (PA) vagy polipropilén (PP), illetve ezek valamilyen kombinációjából készülnek. Gyártásuk során a műanyagokat különféle előkezelésekkel alakítják speciális szálakká, pl. extrudálással, azaz képlékeny formában történő formapréseléssel, amelynek során a szálak felveszik a formázó szerszám alakját.

A polipropilén szálakból szőtt szőnyegpadló anyagok csak anyagukban színezhetők, utólag nem, és kiváló a vegyszerállóságuk. Vízfelvételük elhanyagolható, és ezért könnyen tisztíthatók. Ennek az anyagnak a hőszigetelő tulajdonsága pedig jobb, mint a gyapjúé.

A poliamid szál a gyenge ásványi és szerves savaknak, a lúgos anyagoknak is ellenálló anyag. Szálképzésük hasonló az előzőkhöz, ám a szálaikat utólag is lehet színezni. A hőre viszont ez az anyag érzékeny, ami a hőrögzítésnél és a terjedelmesítésüknél jól kihasználható. Az ebből az anyagból készült szőnyegpadlók sokkal magasabb értékűek, tartósabbak a polipropilén szálakból készült padlóburkolóknál. Jelentős igénybevételű padlók esetén ezért célszerűbb a 100%-ban PA szálakból szőtt szőnyegpadlót választani.
A padlószőnyegek tűzésfajtái alapján különféle felületű szőnyegek között lehet választani. E változatok eleve meghatározzák a szoba padlójának a jellegét, egyben mintegy az alaphangulatát is megadhatják, és a használatuk tekintetében is jelentős a tűzésfajták szerepe. A hurkolt (buklé jellegű) szőnyegeknek kisebb-nagyobb mértékben teljesen hurkolt szálak adják a külső felületüket, amelyek azonban külön, külsőleg, utólagos mechanikai kezelést nem kapnak.

A velúr szőnyegpadlóknál a hurkolás mértéke a szokásosnál sűrűbb, viszont a relatíve kisebb szálmagasságú hurkokat átvágják, szintbe nyírják, és speciális hőkezelésnek vetik alá. Ezáltal a nyírt szálak legyezőszerűen szétnyílnak, és bársonyos felületet alkotnak, amely kellemesen lágy járófelületet ad az ilyen típusú szőnyegpadlóknak.

A nyírt felületű szőnyegpadlók letűzött hurkait a gyártás során a beépített pengék azonnal átvágják, ám a hőkezelés miatt a szálak nem nyílnak szét, mint a velúr szőnyegeknél, hanem egyben maradnak, és kissé nyersebb, rusztikusabb hatású lesz az ilyen szőnyeg felülete.

A csúcsnyírt (Scroll) típusú szőnyegek szálainak magassága változó, és felülről, egyedileg, gyárilag nyírtak. A szálak felü­letkezelt anyagúak, és a speciális nyírás adja meg az ilyen típusú szőnyegek jellegzetesen plasztikus mintázatát.
A nyírt és hurkolt padlószőnyegeknél a gyártáskor a hurkolásokat csak adott helyen mintaszerűen vágják el. Ezzel adják meg a felületük mintázatát, amit végső soron a megmaradt hurkolt részek adnak meg.

Általános vélemények alapján a sűrű szövésű szőnyegek a tartósabbak, ami laikus szemmel is jól látható, és tapintással is ellenőrizhető. Jó mérce lehet a szőnyeg súlya is, amit a kiválasztásuk során ajánlott figyelembe venni.

Az igényesebb szőnyegpadló alapanyagának szálai különleges kezelést kapnak, amely lehet akár teflon, vagy különleges Scotchgard bevonat is. Ezért az így kezelt szálú szőnyegek taszítják a szálló port és a különféle szennyeződéseket. Az ilyen módon kezelt szőnyegek felületéről még frissiben könnyű pl. egy nedves szivaccsal eltávolítani a makacsabb nedves foltokat, mint a gyümölcslé, a vörös bor foltjait vagy egyéb más szennyeződést.

Mivel azonban e különleges szálbevonatok szabad szemmel nem láthatók, ezt az adott szőnyeg technikai adatlapja alapján lehet megállapítani, ami kimondottan ajánlatos az adott típus kiválasztásakor. Ez ugyanis fontos szempont a szőnyegpadlók tisztántartása és tisztításának szempontjából. A szálkezelt szőnyegtípusok ugyanis sokkal könnyebben tisztíthatók, mint a kezeletlen változataik. Ezért e tulajdonságukra érdemes vásárláskor nagyobb figyelmet fordítani.Végezetül érdemes eloszlatni egy általánosan elterjedt tévhitet is, nevezetesen, hogy a szőnyegpadlók allergiát okozhatnak. Az allergiát ugyanis nem a szőnyegpadló okozza, hanem a felületükön felhalmozódó por, poratka és más nem letakarított vegyi anyagok felszaporodása. A portaszító alapanyagokból gyártott szőnyegpadlókról viszont könnyű ezeket eltüntetni, és a gyakori takarításukkal megakadályozható az allergiás tüneteket okozó szennyeződések tartós megtapadása.

Ezért lényeges olyan típusú szőnyegpadlót választani, amelyik szálkezelt bevonatú és portaszító tulajdonságú. Az viszont tény, hogy a védőbevonat nélküli, olcsó alapanyagú szőnyegpadlókon gyorsan felhalmozódhatnak az ilyen szennyeződések, amelyek azután évekig és eltávolíthatatlanul beágyazódnak a szőnyeg szálai közé és valóban okozhatnak allergiás tüneteket. A minőségi és szálkezelt anyagú szőnyegpadlók nem okoznak egészségügyi problémákat.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

PVC, linóleum padlók

A meleg padlóburkoló anyagok között a különféle fa padlók kedveltebbek lettek az egyéb burkolóanyagoknál. Ám az utóbbi időszak technológiai fejlesztései a korábban háttérbe szorult PVC és linóleum...


Padlók tisztítása

Otthonunk talán leginkább igénybe vett és egyben állandó szennyeződésnek kitett része a padló. Tisztántartása alapvető igény, amit nem árt és gyakran nem érdemes elhanyagolni.