Szőnyegpadló javítások

2012-05-24 20:21:23 | Módosítva: 2012-05-24 20:21:23

A szőnyegpadlót még most is sokan kedvelik. Érthető, hiszen kellemes rajta a járás, csendes és a teljes padlófelületet befedi. Ám a többi padlóburkolattal szemben jobban kell ügyelni rá, és a tisztítása is elég körülményes. Továbbá az sem mellékes, hogy a padlószőnyegek a felületi sérülésekre érzékenyek.

Szerencsére a főként mechanikai sérüléseket könnyebben lehet kijavítani, mint más padlóburkolatokon. A sérült részt ugyanis egyszerűen be lehet foltozni, tehát viszonylag könnyen és alig észrevehetően javíthatók. Az ilyen munkához még szakember sem szükséges, némi körültekintő foltozással eltüntethetők a szemet bántó felületi szennyfoltok, vagy az egyéb mechanikai sérülések.

A munkához megfelelő anyag szükséges

A padlósérüléseket kisebb-nagyobb foltokkal lehet eltüntetni, a hozzá való és a szőnyeg anyagával azonos foltokat pedig a szőnyeg lefektetésekor keletkező hulladékból lehet kiszabni, ezért ezeket célszerű az ilyen esetekre számítva eltenni. A nagyobb darabokat lehetőleg ne összetekerve, hanem lapra fektetve tároljuk, pl. a szekrény alján. A porosodástól pedig műanyag zsákba csomagolva lehet megvédeni.

Bármilyen anyagú is a szőnyeg, pl. a leesett cigaretta parázsló vége pillanatok alatt elszenesedett foltot hagy rajta. Az ilyen sérülés egy szőnyegen elég nehezen javítható, a padlószőnyegen viszont szinte nyom nélkül eltüntethető.
Egy parázs okozta égésnyomot akár egy nagyobb bőrlyukasztóval is ki lehet vágni a padlószőnyegből, de egy élesre köszörült, vagy élre reszelt végű acélcső is megfelelő lehet. Ez a szerszám azután a folt kivágására is alkalmas. A sérült rész kivágásakor a szálakat ajánlott a szerszám vágóéle alól gondosan kihúzogatni, a hurkolt anyagúaknál pedig a szerszámot a hurkok közé kell illeszteni. Így elkerülhető a szálak átvágása, illetve a hurkok felbomlása. Az átvágott rész óvatosan feltépve távolítható el, amihez éles véső, vagy kés is használható, ha teljes felületén le van ragasztva a szőnyegpadló. A csak a széleken, illetve átlósan leragasztott a padlóburkolatnál viszont a kivágott rész könnyen kiemelhető a helyéről.

A folt is a kivágó szerszámmal szabható ki, természetesen a szálak átvágását most is kerülni kell. Jó éles szerszám esetén a folt a hátoldal felől, a hordozóanyag átvágásával is kivágható. A kivágott korongot ezt követően a padlószőnyeg szálirányával megegyező irányba fordítva kell a helyére ragasztani. Ez főként a vágott szálú szőnyegeknél fontos. A folt leragasztásához erős kontakt-, vagy diszperziós ragasztót célszerű használni, mégpedig a nyitott idő (5-10 perc) kivárása mellett. A széleket csak vastagabb hordozóanyagnál ajánlott ragasztóval bekenni. A folt helyére illesztése azonos szálirányba történjen és erős nyomással rögzíthető az alapfelületre. A szálakat összesimítva szinte észrevehetetlen lesz a javítás helye.

Nagyobb sérüléseknél, vagy hurkolt szőnyegeknél egyszerűbb szabályos négyszögű foltokat alkalmazni. Ezeket éles sniczerrel könnyű kivágni, mégpedig a hátoldaluk felöl, ahol jól követhetők a szövés közötti sorok. A vágást e vonalak mentén kell megejteni, hogy a szálak ne sérüljenek. A folt nagysága akkora legyen, hogy bőségesen lefedje a padló sérült részét. Ezt követően a padlóra szorítva kell átvágni a folt hordozó rétegét, majd a darab kiemelése után letisztítandó az aljzat felülete. Ha ez sima felületű, akkor a folt alaprétegétől függően akár kétoldalas ragszalaggal is az aljzatra lehet ragasztani. A folt és a szőnyeg szálirányának azonos irányára most is ügyelni kell. Végül a szálak kefével történő összedolgozásával szinte nyoma sem marad a javításnak.

Nagyobb felületű sérülések

Ilyen esetekben célszerű átgondolni, hogy a nagyobb méretű, szabályos négyszögű foltozás mennyire lenne szembeötlő, pl. beszáradt folt, vagy annak tisztításkor kivilágosodott szőnyegrész kicserélésével. Ezt egy nagyobb foltanyag ráhelyezésével célszerű ellenőrizni. A folt nagyságánál mindig jóval nagyobb legyen a javított rész felülete, hogy a javítás ne legyen észrevehető. Először a foltot kell kiszabni, majd annak alapján következhet a sérült rész kivágása, feltépése és az aljzat letisztítása. A foltot teljes felületén kell az aljzatra ragasztani, sőt még az alaphordozó anyag széleit is érdemes ragasztóval a kivágott szélekhez erősíteni. Ha a folt anyaga nem üt el a már használt padlószőnyegétől, a szálak irányba simítása után alig vehető majd észre a javítás.

Előfordul, hogy egy nem túl széles helyiségben, pl. előszobában a szennyeződés eltüntetéséhez túl nagy foltra lenne szükség. Ebben az esetben célszerűbb, ha teljes szélességben egy széles szőnyegcsík kerül beragasztásra javításként, feltéve, hogy ehhez van kellő mennyiségű szőnyegdarab. A szőnyeg átvágása és a szennyezett csík feltépése után jöhet az aljzat felületének letisztítása, majd a pótcsík pontos méretre szabása és a teljes felületen történő ragasztás.

Mozaik szőnyegek foltozása

Mozaikszerű mintázatuk és öntapadó hátoldaluk miatt kedveltek. Sérült felületeik javításához a maradék lapok használhatók. Javításukkor nem kell feltétlenül foltozni. Ha van néhány pótlap, akkor a sérült darabot viszonylag könnyű felfejteni az aljzatról és helyére percek alatt visszaragasztható a sértetlen mozaik darab. Ha mintás a padló és több színű rész károsodott, akkor a legkézenfekvőbb, ha minden sérült darab helyére új, a régivel azonos színű darab kerül. A foltozás az ilyen szőnyegnél sem lehetetlen, ám a javítás a felületük filces hatása és az illesztések vonala miatt szembetűnőbb. Ezért ajánlatos ilyen balesetekkel számolva legalább színenként egy-két mozaik lappal többet venni a kelleténél, amivel elkerülhető a foltozgatásuk.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: szőnyeg, folt, javítás, padló

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Térkő karbantartása, tisztítása

Ha sokáig szeretnénk látványos, évtizedekig tartós, télnek-nyárnak ellenálló talajburkolatot, akkora térkő az egyik legjobb választás. Dehaszeretnénk megőrizni a burkolóanyagnak a látványát és...


Bútormegújítás, kisebb bútorjavítások

Otthonunk berendezési tárgyai a napi használatuk közben sérülhetnek, kopnak és kisebb hibáik adódhatnak. Kijavításukat nem érdemes halogatni, ugyanis a javítást saját kezűleg is el lehet...