Válasszunk-e PVC burkolatot?

2008-08-28 23:48:13 | Módosítva: 2008-08-28 23:58:24

A műanyag, illetve PVC burkolat melegpadló, de más besorolás szerint a félkemény burkolatok közé tartozik. Nagyon sokoldalú anyag. Lakossági és ipari fajtái egyaránt elterjedtek, bár Magyarországon az utolsó 10-15 évben háttérbe szorult a magánlakásokban való felhasználása.

A hazai lakberendezés előtérbe kerülése, egyáltalán a sokféle lehetőség megjelenése nem csak különféle stílusok megjelenését jelenti, hanem a változatos, minőségi anyagválasztás lehetőségét is nyújtja. A rosszemlékű, gyengeminőségű padlószőnyegekkel együtt tartják számon, a finoman szólva is nem túl ízléses mintázatú, legtöbbször valamilyen természetes anyagot imitáló felületű PVC padlót, ráadásul tévesen linóleumnak nevezve. (A linóleum egy jó minőségű, fából, parafából, gyantából készült anyag).

A természetes anyagok iránti vágy, a megfelelő anyagi háttér kialakulása, az igényességre való törekvés a fa és a kőburkolat felé irányította a figyelmet. A kevesebb pénzzel rendelkezők számára is elérhetők ezen anyagok olcsóbb változatai. Ezeken kívül pedig kapható parafa, linóleum, gumi, műgyanta, kókuszrost, tengerifű, bambusz és szizál burkolat is.

Természetesen így is jócskán vannak olyanok, akik a PVC mellett teszik le a voksukat, hiszen a ma gyártott PVC burkolatok izgalmas és változatos, sőt ízléses felületkialakításra nyújtanak lehetőséget. A PVC burkolatok lapokban és tekercsben kaphatók. A burkolat kétféle lehet. Egynemű, vagy több rétegű. Az egynemű teljes vastagságában azonosan színezett illetve mintázott, a többrétegű pedig külön dekorrétegben tartalmazza a mintát, ez alatt pedig még egy vagy két stabilizáló rétegből áll.

Mi szól e mellett a burkolat mellett? Tartós és rugalmas, vízálló, nem árt neki az olaj és a zsír, használható padlófűtés fölött is, a vastagabb fajták csendesek és nagyon meleg hatásúak.

Ellene szól viszont, hogy nem lehet szemcsés tisztítószerrel takarítani, és az égéssel szemben nem ellenálló. A dombormintás felületek egyenetlenségei között könnyen összegyűlik a szennyeződés. Télen fűteni kell a PVC-s helyiségeket, mert hidegben ez a burkolat törékennyé válik. Még a legszebbek sem keltik a kifinomultság érzését.

A padlólapokból álló PVC-t nagyon izgalmas, változatos mintázatban ragaszthatjuk le. Sakktábla mintától kezdve bármilyen terülődísz, ismétlődő motívum is elkészíthető, akár három-négyféle színből is. A tekercses változat akkor szép, ha széles csíkokból áll, hogy az illesztések minél kevesebb helyen, vagy egyáltalán ne látszódjanak. Az anyagot mindig a szükségesnél kicsit nagyobbra kell vágni, mert zsugorodik és csak akklimatizálódás után lehet pontosra szabni.

Meleg színhatású, vastag, egynemű mintázásra is alkalmas PVC.Kiváló minőségű műanyag burkolat, a hideg színek választékával.

A legkorszerűbb fektetési és illesztési mód, hogy hegesztéssel, a két összeillesztendő rész közé helyezett PVC szállal fogják össze a darabokat. Az illesztőszál lehet színazonos, vagy kontrasztos. Használatával teljesen egynemű zárt lesz a felület. Profi szakemberek ezzel a módszerrel a legbonyolultabb mintázatokat logókat is kialakíthatják. A PVC padló leragasztás után már nem mozdítható.

Lakáson belül nem ajánlott válogatás nélkül alkalmazni, bármilyen szép is legyen a felülete. Hálószobába, nappaliba egyáltalán nem ajánlható. Ezekbe a helyiségekbe nemesebb burkolatot alkalmazzunk! Bizonyos stílusokhoz pedig egyáltalán nem illik. Nem való elegáns, magas minőségi kategóriájú berendezési tárgyakhoz, vagy finom szőnyegek alá. Jól illik viszont puritánabb környezetbe; előszobába, konyhába, fürdőbe, háztartási helyiségbe.

A PVC padlók ipari változatait alkalmazhatjuk műhelyekben, garázsokban, tárolókban. Ezeket kvarckristályokkal, vagy ásványi őrleménnyel impregnálják, így sokkal ellenállóbbak és egyes típusai nem is éghetők.

Ha megismerjük az összes rendelkezésre álló anyagot, tudjuk, hogy milyen tulajdonságokkal, előnyökkel, hátrányokkal bír, nem fogunk azon vitatkozni, hogy melyik a jó és melyik a szép, mert minden típusnak megvan a létjogosultsága stílustól, funkciótól, egyéni ízléstől, befektetett összegtől függően. Ha a választásban mégis bizonytalanok vagyunk, forduljunk bátran hozzáértő szakemberekhez.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Draveczki Julianna


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A padlóalátét szerepe

A padlóalátétek elsődleges feladata a laminált padló vagy bármilyen faalapanyagú burkolat élettartamának megnövelése. Ehhez a padlóalátétnek meg kell felelnie bizonyos követelményeknek: megfelelő...


Energetikai felújítás okosan

Azt mondják a szakemberek, aminőségi hőszigetelés mindent megold. Nos, mindent azért mégsem. Nyilvánvalóan javíthatunk vele – nem is keveset – házunk energetikai teljesítményén, de több tényezőt...