A lakás(sz)építő burkolatok 1. rész

Mi kerüljön a padlóra?

2008-08-07 23:02:30 | Módosítva: 2008-08-07 23:03:14

Az anyagoknak, mintáknak, színeknek történelmi jelentőségük van, hiszen az ember ősidőktől díszíti önmagát és környezetét. A lakberendezés kiindulópontja az alapburkolatok helyes szín- és anyagválasztása, ami a mai burkolóanyag kavalkádban nem mindig egyszerű. Rengeteg a szép, új, drága és ötletes anyag. Sokszor a hagyományosan biztos és a divatosan új között tépelődünk, pedig sokkal egyszerűbb lenne, ha hagyományos anyagokat új színekkel és mintákkal vegyítve kreálnánk különleges, harmonikus teret.  

Ami lábunk alatt van

A burkolataink közül leginkább igénybevett a padló. Azon túl, hogy járással koptatjuk, a padlók legnagyobb ellensége a bútorok tologatása, éles tárgyak ráejtése, kémiai szerek ráfröccsenése és külső térben az időjárás hatása. Egy átlagos padlóburkolattól elvárható, hogy ne repedezzen, ne recsegjen, ne változassa színét és szilárdsági tulajdonságait. Természetesen ehhez körültekintően, az előírásoknak, a statikai és akusztikai követelményeknek megfelelően kell a burkolatot elhelyezni padozatra vagy födémre. A padlóburkolatnak nem elsődleges feladata a hőszigetelés és a teherhordás. A lépéshang-gátlás külön hangszigetelő réteg lefektetésével megoldható. Egyes padlóburkolat típusok és rendszerek előnyösebbek akusztikai és hőszigetelési szempontból (pl. parafa). Fontos szempont még a padló tisztántarthatósága, felületkezelése. A burkolandó helység épületen belüli helyzete, mérete, megvilágítottsága és más helységekkel való viszonya együttesen határozza meg az optimális burkolat megválasztását. A padlóburkolat az egyik legszembetűnőbb, összefüggő felület. Cseréje költséges és fáradtságos munka, így célszerű nagy hangsúlyt fektetni körültekintő tervezésére.
A színében és mintájában egyszerű, visszafogott padlóburkolat nagyobb teret ad a további lakberendezéshez. Nagy minták, sötét színek kisebbítik a szobát, a kis minták, világos színek, áttekinthető, összefüggő felületek optikailag nagyobbítják a helyiséget. Kis szobába kellemesebb a méretéhez illeszkedő apróbb osztatú padlóburkolat, nagy méretű szobához elegánsabb a nagyobb osztat. Különösen kis lakásoknál fontos, hogy az egymással kapcsolatban álló helységek burkolata között is meglegyen a harmónia. Az 1. ábrán látható kislakás helységei összefüggően vannak leburkolva, szépen megfér egymással a jó osztatú hidegpadló, a festett fal, kőburkolat, és fa mennyezeti burkolat. Külső térhez közvetlenül csatlakozó helységeknél elegáns megoldás, ha az azonos kinézetű burkolat kifut a teraszra (természetesen a kültéri fagyálló tulajdonsággal).
Az eltérő anyagok másképp hatnak az ember hőérzetére. Ezért fontos figyelembe venni, hogy az adott burkolat milyen rendeltetésű helységbe kerül. A padlóburkolatokat e szempontok alapján két nagy csoportra oszthatjuk: hideg padlóra (ilyen a kerámia, kő, greslap burkolat, egyes műanyag burkolatok), illetve meleg padlóburkolatra. Ez utóbbi közé sorolható a fa, szőnyegpadló, natúr anyagokból szőtt rostfonat szőnyeg. Az anyag használata éghajlatfüggő, bár ezen a területen is vannak újítások. Északon tradicionálisan kialakult a meleg burkolatok, elsősorban a faanyag használata. Egyrészt hőérzet szempontjából melegebb, másrészt pszichofizikai szempontokból is előnyösebb a hűvös tájakon. Délen a hideg kő és kerámia burkolatok terjedtek el teljesen jogosan. Kontinentális éghajlatunk, a hideg telek és a meleg nyarak indokolják hazánkban az anyagok kevert használatát.
A hosszabb tartózkodásra szánt, gyakran használt helységekben, így nappaliban, hálóban, gyerekszobában érdemes meleg fa burkolatot használni. A parketta, hajópadló, parafa mind megfelel e célra. Fontos a megfelelő felületkezelés (lakkozás, csiszolás) ami nemcsak esztétikusabb látványt nyújt, hanem tartósságot és tisztíthatóságot is szavatol. Fa padlóburkolattal a természetes hatáson túl jól lehet a szoba jellegét befolyásolni. Hajópadló kialakításával natúr, északi hangulat, provinciális stíluskialakítás lehetséges. Szép lehet jól megválasztott színnel lefestve is. A hagyományos parketta választásakor nem szabad elfelejtkezni arról, hogy az eltérő faanyagoknak más-más színe különböző hatást gyakorol a szobára. A szín lehet hideg is, meleg is. Ha hideg pasztellszínekkel szeretnénk a szobánkat életre kelteni, érdemes meleg (cseresznye, fenyő) padlószínt választani, hogy meglegyen a hideg-meleg színek egyensúlya. Hideg árnyalatú parketta (tölgy, bükk, nyír) választásakor több gondot kell fordítani a lakás felmelegítésére. A parafa igényes megoldásnak számít, igen sok variációban felhasználható. Különböző mintájú és színű, szalagparkettaként, vagy lapburkolatként is forgalmazzák. Tartós, vízálló, jó hő és hangszigetelő, házilag is könnyen lefektethető. A nagyon nagy mintás variációival azonban vigyázni kell, mert a szoba alaphangulatát talán túlzottan is meghatározza. Szolid, egyszínű és egyszerű kiegészítőkkel lehet hatását kiegyenlíteni.
A padlószőnyegeknek több típusa ismert: hurkolt buklé, sima filc, vágott velúr különböző változatokban. Mintázatától és minőségétől függően különböző vastagságban, gumi vagy habalátéttel készülhet. Vigyázni kell az élettani hatásaival. Az allergiás megbetegedésekben szenvedőknek nem igazán ajánlott, mert tisztántarthatósága körülményesebb; por, atka, virágpor felvevőképessége magasabb más burkolatokéhoz képest. Négyzetméterára viszont kedvezőbb, és így megspórolható a szőnyegvásárlás. Ha lehet, kerüljük a szőnyegpadlóra fektetett szőnyeg használatát, mert sem funkcióban, sem esztétikailag nem előnyös. Ha erős mintázatú szőnyegpadlót választunk ki, gondolni kell arra is, hogy a további berendezés körülményesebb. Nehezebb nyugodt harmóniát kialakítani, ha a padló "mozog". Több színben pompázó padlószőnyeggel is ügyelni kell, hacsak nem tudatosan egy vibráló hatású szobára vágyunk.
Padlószőnyegként és önálló szőnyegként egyaránt használhatóak a rostfonat szőnyegek. Legelterjedtebbek a kókuszból és a szizálból (agávé rostjaiból) készült natúr hatású szőnyegek. A gyékény, afrik, és kukorica szőnyegek viszont finomabban textúráltak. A lakás bármely helyiségében felhasználhatóak, kivéve ott, ahol étel eshet rájuk. Fontos, hogy a szükségesnél kicsit nagyobb méretet kell venni, és 24 órát kell a szőnyeget pihentetni végleges helyén, hogy "beálljon" a mérete. Tisztítása nedvesen is történhet, sőt különösen kedvező, ha időnként szobai permetezővel nedvesítjük a felületüket, mivel ezek a natúr anyagok kiszáradhatnak.
Mostanában egyre többen ragaszkodnak a padlófűtéshez. Valóban esztétikusabb, ha a szoba mentesül a radiátorok zavaró látványától, és télen jólesik a meleg burkolaton járni. Ellene szól, hogy reumatikus panaszokat okozhat, ha nyáron hideg kövön járunk mindenhol a lakásban. A hideg burkolólapokkal fedett helyiségekbe nem mindig illik a szőnyeg, pedig az kellemesebb közérzetet biztosít a pihenéshez. Erre az ellentétre született a szőnyegpadló, vagy a parketta összekombinálása hidegburkolattal. Ez nemcsak érdekesen hat, hanem funkcionálisan is nagyszerűen működik. Lehet a melegburkolatba kerámia, vagy kő szigeteket létrehozni, kandalló elé, vagy a nappalival egybenyitott konyha használati zónájában. Érdekes megoldás, ha íves vonallal választjuk el a hideg közlekedő- és a meleg pihenőzónát. Legszebb, ha az eltérő anyagok elválasztó vonal nélkül, precízen ütköztetve kerülnek a helyükre. Ha ez nehezen megoldható, lehet vékony rézlemezt használni a burkolatok elválasztására.
A közlekedő felületek és a vizes használatú, konyha, fürdő, WC helységeibe hideg padlóburkolást javasolunk. Legegyszerűbb és legelérhetőbb a kerámia burkolat. Széles szín- és mintaskálából válogathatunk, kopásállósága viszonylag jó, bár a leeső tárgyakra érzékenyebb. Számos helyen külső térre is alkalmas, fagyálló fajtája létezik, de figyelni kell, hogy a felülete csapadék hatására ne váljon csúszóssá. A viszonylag új keletű gres burkolólap ellenállóbb, kedvező fagyállósági és kopási tulajdonságai miatt kedvelt. A "gres" szó jelentése, homokkő kerámia. A gránit őrleményhez adagolt agyagból, homokból és egyéb ásványi anyagokból álló keverék, különböző feldolgozási folyamatokon éri el a kő jelleget. Miután a lapburkolat tömör, a felület sérülései nem jelentenek színbeli elváltozást. Külső megjelenését tekintve a magas fényűre polírozott elegánstól a pattintott szélű rusztikusig minden szín- és hangulatigény kielégíthető. A burkolólapok lerakása normál és diagonál (a fő tengely 45°-os elfordításával) rendszerben oldható meg. Nagy térben szépen lehet a két rendszert együtt alkalmazni, mint azt a 2. ábrán is láthatjuk.
A kő a legnemesebb hideg burkolat. Gyönyörű gránitok, márványok, mészkövek léteznek beltérre. Ezek közül a gránit a leggazdagabb színvariációjú, legellenállóbb és a legdrágább. A mészkővel és a márvánnyal vigyázni kell konyhai felhasználáskor, mivel a savakra érzékeny. Gondoljunk csak a legegyszerűbb savra, a citromlére, amivel a konyhában nap, mint nap dolgozunk. A többi helységben remekül mutatnak a puhább kövek, különösen, ha az egymás mellett lévő helységekbe azonos kőburkolatot tervezünk megszakítás, küszöb nélkül. Optikailag így a tér szabadon áramolhat a helységek között.
Viszonylag sok műanyag padlóburkolat létezik. Ezek tisztántarthatók, sokszínűek, de nem túl hosszú az élettartamuk. A linóleum gyártását a múlt században szabadalmaztatták, újabban ismét széles körben alkalmazzák, mivel megfelel a sokrétű elvárásoknak. Túlnyomórészt természetes, újratermelődő nyersanyagokból áll, mint a lenolaj, fagyanta, faliszt, parafa, mészkő és jutaszövet. Környezetbarát tulajdonságai mellett kitűnik baktériumölő hatásával. Emiatt az allergiára hajlamos embereknek igen praktikus burkolat. Legújabb, igényes fajtái nemcsak alárendelt helyiségek burkolására, de konyha, lakótér, nappali, háló padlóanyagaként is jól használható (3).

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Padlószőnyegek

Világszerte elterjedt melegburkolatok a padlószőnyegek. Lefektetésük egyszerűsége, viszonylagosan alacsony költségük és nem utolsó sorban kellemes, csendes járó­felületük miatt kedveltek a...


Laminált padlók hibái

A laminált padló másként „viselkedik” a sérülésekkel szemben, mintavalódi fából készült parketták. Ezt a szerkezeti kialakításuk ésafőként a felületük kopásállósági fokozatuk jelentősen...