VI-KO kapcsolók

2009-09-30 17:22:19 |

Az 1966-ban alakult törökországi Vi-Ko anyacég - ami ma már 50 országba exportál Hollandiától Közép-Afrikán keresztül Mongóliáig, és Törökországban a vállalat piaci részesedése több mint 50%-os - 2000. májusában alapította meg Magyarországon a Vi-Ko Nur Hungary Kft-t. A "Nur" szó a cég nevében törökül "Fény"-t jelent, ami a világítástechnikára, otthonaink fényforrásaira utal, különös tekintettel a kapcsolókra és lámpákra.

Kapcsolók, lámpák, hosszabbítók, kiselosztók, kismegszakítók, FI-relék, műanyag kábelcsatornák, vízmentes szerelvények, villanyszerelési anyagok, ipari lámpatestek forgalmazása mellett magyarországi megjelenésük óta forgalmazzák kiemelve a Yasemin és Kardelen (Jázmin és Kardvirág) kapcsolócsaládokat. Színviláguk rendkívül széles skálán variálható anélkül, hogy magukat a szerelvényeket ehhez cserélni kellene. A fehér alapszínű kapcsolókon és konnektor aljzatokon a szín külön bepattintható díszítőelem. A Yasemin-nél a belső díszkeret, a Kardelennél pedig az oldalcsík variálható. A 21-féle színes (pl. fehér, krém, aranyozott, króm, gránit, mahagóni, kék, zöld, sárga, piros, rózsaszín stb.) díszítőelem külön vásárolható meg, egyszerűen kipattintható, és újra kicserélhető. A két termékcsalád díszítőelem választékán túli különbség, hogy a Yasemin domború, míg a Kardelem homorú formájú.

A VI-KO fenti két termékcsaládjára épül az Avantgard és az Elegant, illetve a Royal Yasemin és a Royal Kardelen kapcsolócsalád. Az Avantgard szintén domború felületű és díszítő keretes, mint a Yasemin, de nem fehér, hanem 6-féle színes keret, sorolókeret és billentyű, illetve 7-féle színes díszsáv közül választva állíthatjuk össze az ízlésünknek leginkább megfelelő komplett szerelvényt. Alapszínei; metál ezüst, platina, fekete, viola, barna és sárga, melyekből számos variáció állítható össze. Az Elegant kapcsolócsalád pedig a Kardelen homorú formájával, színes oldalcsíkjával, az Avantrgardnál felsorolt színválasztékban kapható. A Royal Yasemin és a Royal Kardelen, a fa természetes színeinek (bükk, dió, cseresznye és tölgy) gazdag választékában kapható.

A komplett szerelvények alapelemekből épülnek fel. A szükséges szerelvény betéteket - konnektor aljzat, kapcsoló, csillárkapcsoló, alternatív kapcsoló, TV-csatlakozó, számítógép-hálózat, telefonos-hálózat stb. - külön csomagolásban vehetjük meg. Hozzájuk a keretet vagy az ún. sorolókeretet is, amely 2-3-4-5 és 6-os sorolással függőlegesen és vízszintesen is alkalmazható. Végül mindehhez az ízlésünk szerinti színes díszítőket. Ahol a süllyesztett szerelésre nincs módunk ún. emelőkeretet használhatunk, ugyanazokhoz az alapszerelvényekhez. A szerelvények a hagyományos körmökkel szerelhetők a szabványos szerelvénydobozokba. A körmök feszítőcsavarjai, kapcsolónál a billentyű lepattintása, aljzatnál a műanyag előlap lecsavarozása után érhetők el. Ugyanígy az elektromos bekötés szorítócsavarjai is. A vezetékek kihúzásához vagy bedugásához a szerelvényt ki kell emelni a falból.

A VI-KO prémium kategóriájú terméke, a technológia és design sikeres párosításában született a Thea kapcsolócsalád. Nevét a görög mitológiából kapta; Thea azaz hajnal. Ez a high-tech kapcsoló család nem csak a felhasznált anyagok minőségében és a kivitelében, hanem az alkalmazott technikai újításokban is egyedülálló. A nemesacélból készült kapcsoló keretek bevonatai szintén fémgőzölt eljárással felvitt nemesfém anyagúak, így például az aranyszínű keret felülete valódi 14 karátos arany. A billentyűk nyolcféle metál színben készülnek, összességében így 29 színvariációra adva lehetőséget.
Az új design egyedülálló eleme egy beépített LED-es világítás, amely irány- vagy jelzőfényként használható. Az alkalmazott LED energiatakarékos, ugyanakkor hosszú élettartamú. Nemcsak megjelenésében elegáns, hanem technikai kivitelében is egyedüli. A LED fényét két háromszög alakú fényvezető műanyag lapka továbbítja és engedi a kapcsoló két oldalán a falra "holdudvar" szerűen kiszűrődni, így kék fényével a sötétben is segíti a biztonságos tájékozódást.
A kapcsoló belső szerkezete is több újdonságot rejt magában. A fénycső kapcsolásakor már nincs szükség egy másik kapcsoló felszerelésére, mivel ez a betét egy hátul található kis kar átkapcsolásával alkalmassá válik a fénycsövek működtetésére is.

Ebben a termékcsaládban is - mely sorolható is - megtalálható a különböző rendeltetésű kapcsolókon kívül a földelt gyermekvédelemmel ellátott aljzat, az antenna, a telefon, a számítógép csatlakozó, a dimmer és az LCD kijelzős audió kapcsoló is.
A Thea család újdonsága az ún. késleltetett kapcsoló, amely a lekapcsolást követően 10 másodperc alatt szabályozza le a fényáramot nullára. Ugyancsak újdonság az egy dimmerbe épített dupla szenzoros fényerő-szabályzó kapcsoló, amelynél érintéssel egyszerre két fényforrást lehet különállóan működtetni.
Egyre több lakásban szerelnek fel a helyiségekbe hangszórót, melynek segítségével rádióadás vagy egyéb audio eszköz hallgatható. A Thea kapcsoló család esetében egy LCD kijelzős kapcsoló egységben négy különböző rádióműsor, vagy más audio eszköz programozható be.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Az 5 legfontosabb villamossági felújítás

Ezeket célszerű elvégezni az állami támogatásból. A 2021. január 1-jétől induló állami támogatási program minden eddiginél kedvezőbb feltételeket kínál a családoknak a lakásfelújításra. Hadnagy...


Világítási módok

A különféle lámpák közül mindig nehéz kiválasztani a számunkra leginkább megfelelőt, mert ezeknél többnyire a forma az elsődleges, ám a lámpa fényhasznosítása legalább ennyire fontos....