Lyukfúrás kertben, parkban, edőben

2008-07-19 23:06:53 |

A ház körül a kertben nemcsak füvet nyírni, ásni és a növényeket ápolni kell, hanem különböző célokra gödröket, lyukakat is kell készítenünk. Legtöbbször kerítésoszlopok helyét kell kialakítanunk, de a különböző ültetési munkák során is szükség lehet nagyobb mennyiségű lyuk fúrására, amihez nagyon praktikusak a különböző földfúró eszközök.

A földfúró gépek kiváló segítségei a saját kertjüket gondozók mellett az erdészeknek, ácsoknak, épületasztalosoknak, akik gyakran lakott területen kívül dolgoznak. Kis átmérőjű, mély gödröket nem lehet kiásni, csak a szükségesnél több föld megmozgatásával tudjuk a munkát elvégezni. Egyszerűbb ezeket a lyukakat kifúrni.
Tulajdonképpen erre a célra készültek az első kézi földfúrók. Ezek a kézi fúrók egy 1-2 m hosszú acélcső szár alsó végén kialakított vágóélből és a szár felső végére szerelt, a forgatásukat elősegítő keresztrúdból állnak. A fúróél spirális, a csavarmenetre hasonlító kialakítása teszi lehetővé a földbe való bemélyedést, és egyúttal a fellazított föld kiemelését a lyukból.
Egyes kézi fúrók egy csőbe gyűjtik a fellazított földet, így könnyebb azt kiemelni. A kézi fúrókkal maximum 30 cm átmérőjű 1-1,5 m mély lyukakat tudunk kialakítani kevésbé kötött talajokban. Egy korábbi lapszámunkban bemutattunk egy ilyen egyszerű kis eszközt, emlékeztetőül annak rajzát és képét itt is megismételjük.
Egy másik változatnál az egykori, acélcsőként szolgált henger alsó végén kialakított élezett vágó (fúró) élek, mintegy behúzzák a fúrót a mélybe, és a talajt a hengerbe. Ehhez persze azért nem árt erőteljes kézi hajtással rásegíteni. Ha henger megtelik a kifúrt talajjal, a gödörből kiemelve kiütjük belőle a földet, majd minden mehet újra.
A kézi fúrókkal való munkavégzésnél is célszerű első lépésben kb. 40 cm mélyen ásóval kiásni a gödröt, majd innen tovább már könnyebb mélyebbre lefúrni.
Amikor nagyobb mélységű 1-2 m mély lyukakat kéne fúrni, vagy nagyobb átmérőjű lyukat kell kialakítanunk a talajba, akkor már gépi meghajtású szerkezetre van szükségünk. A gépi meghajtású földfúró, vagy más néven talajfúró, gödörfúró gépeket legtöbbször külterületeken használjuk.
Közös működési elvük, hogy a kézi fúrók függőleges szárából és a spirális fúrórészből kialakított fúrószárat robbanómotorral meghajtott forgatórészhez csatlakoztatják. A földfúró gépeknek is többféle változata létezik, így: a kézi- egyemberes- és kétemberes földfúró gépek. A motoros részt két oldalról rászerelt kapaszkodókkal tartja egy vagy két ember a gép erejétől függően. A fúrószárak cserélhetők és toldhatók, így tetszésszerinti lyukat készíthetünk velük. Erdei házikók, magaslesek, etetőhelyek létrehozásánál nélkülözhetetlenek ezek a fúrógépek. De ugyanígy a településfejlesztők is használhatják parkokban kerítések, padok elhelyezésénél, játszóterek építésénél. Megemlítjük még a halászat, horgászat számára fontos felhasználási területet: csatlakoztatható lékfúró segítségével pillanatok alatt elkészíthető a horgászathoz szükséges lék.
A számos fajtájú és méretű fúrószárnak és tartozékoknak köszönhetően a talajfúró gépek alkalmazási területei jelentősen kibővíthetők. A számtalan gyártmányú talajfúró gép közül példaként bemutatunk néhányat.
Az egy ember által kezelhető STIHL BT 121 gépet kifejezetten talajfuratok készítésére fejlesztették ki, legyen szó akár lyukfúrásról vagy talajminták vételéről. A nagy teljesítményű fúrószerszámokkal akár 20 cm átmérőjű talajfurat is könnyedén kialakítható. A STIHL BT 121 fúrógép QuickStop fúrófékkel rendelkezik.
Az erős benzinmotoros STIHL BT 45 modellel kisebb átmérőjű lyukakat fúrhatunk, de kötött kemény talajba (és fába is) tudunk vele fúrni; pl. ültető lyukak emelhetők ki a földből, vagy akár 25 mm átmérőjű furatok készíthetők fában.
A gépi földfúrókat gyárt például a Tanaka. A TIA-350S modell működtethető egy személy által is: A földfúró teljesítménye átmérőben 200 mm-ig terjed. Állítható a markolatszöge. A kezelő védelmét kettős gázkar szolgálja. Motorja lágyan és lökésmentesen indítható. A TEA-500 típusjelű Tanaka modell földfúró teljesítménye átmérőben 300 mm-ig terjed. Működtetéséhez két ember szükséges. Opcionális földfúrófejek is kaphatók hozzá.
Amennyiben sok lyukat, vagy nagyobb átmérőjű talajgödröt - pl. a gyümölcsös telepítésnél - kell készíteni, akkor már a valamilyen munkagépre szerelt gépi fúró, kerül alkalmazásra. Ezek a gépek zömmel meglévő traktorra, munkagépre szerelhető adapterként lettek kialakítva, és a munkagép motorjával hajtják meg azokat.
Természetesen az áruk magas, ezért csak nagy mennyiségű és rendszeresen végzendő talajfúrási munkáknál éri meg alkalmazni ezeket, főleg professzionista felhasználóknak. A talajfúró gép kommunális területeken is nagy segítséget jelent: fák telepítésénél ültetőgödör létrehozásához nem kell ásóval hosszadalmasan munkálkodni. De ugyanúgy legelőterületek vadvédelmi kerítéseinek telepítésénél is használhatjuk a kerítés oszlopgödreinek létrehozásához.
A Selvatici gépeket szőlő- és gyümölcsültetvények, erdők telepítéséhez, közterületeken, parkokban fásításhoz és jelzőoszlopok telepítéséhez ajánljuk, professzionális felhasználóknak is. Három méretben készülnek a hajtóművek, ezt jelzi a 40, 80 és 100 a modellszám elején. A 40-es széria tagjai max. 40 cm átmérőig, 100 cm mély gödrök készítésére használhatók, a 80-as széria gépei max. 80 cm átmérőig, 130 cm mély gödrök készítésére alkalmasak, a 100-as szériával pedig akár 100 cm átmérőig, típustól függően akár 210 cm mély gödrök is készíthetők. Kivitelük lehet normál, vagy irányváltós. Elsősorban ültetvény felújítási és park fenntartási munkákra ajánljuk.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Szűcs J. László


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fúrószárak és fúrókoronák

A betonfúrásra alkalmas keményfém-lapkás fúrószáraknak rendszerint nincs éle. A fúróhegy nem forgácsol, hanem inkább "bont" a folyamatos kalapálás hatására. Van azonban olyan típus is, amelynek...


Bahama grass: a mindent kibíró fű

A nyár rendhagyó volt és remélhetőleg nem válik rendszeressé az ilyen mértékű csapadékhiány. Bár ez főleg az élelmezési céllal nevelt növények esetében növeli a termesztési költségeket, és teszi...