Energia pazarlásaink

2008-08-07 22:17:45 |

Az energia takarékossági tippekkel foglalkozó cikksorozatunk második részében a mosásról, a fűtésről és az elektromos készülékek stand-by üzemmódjáról írunk. Miért érdemes alacsony hőfokon mosni, a takarékosságon túl? Mennyi energia megy el a készenléti üzemmód miatt? Ezekre, és más kérdésekre is választ adunk.

Mosás és szárítás

Összehasonlítva a '80-as évek mosógépeit a maiakkal, az látható, hogy a korszerű berendezések akár 60%-kal kevesebb áramot fogyasztanak korábbi társaiknál. A vízfelhasználásuk az átlag 150 literről 39 literre esett vissza. Ha új készüléket veszünk, az ár és a készülék tudása mellett legyen szempont a doboz oldalán található EU címke is, ami az energia- és vízfogyasztás mellett a mosás hatékonyságáról, a töltősúlyról és a centrifuga sebességéről is tájékoztatást ad.
Mosás során a legtöbb energia a víz felfűtéséhez kell. Ha lehetséges mossunk minél alacsonyabb hőfokon. Ez egyrészt kíméli a ruhák anyagát, másrészt jelentősen lelassítja a vízkőképződés folyamatát. Az enyhén szennyezett ruha 30 fokon, a közepesen szennyezett 60 fokon mosható. A 90 fokos főzőmosást csak jó minőségű vásznak, asztalterítők, fehér lepedők esetén használjuk! Bár ez inkább a drágább modellek kiváltsága, de a legjobb, ha a mosási hőmérséklet a saját igényeink szerint, foknyi pontossággal állítható.
A magas hőmérsékleten történő mosás helyett áztassunk. Minél gyorsabban kerül a szennyezett ruha az áztatóvízbe (ami sok esetben a mosógépben is történhet), annál kevesebb energia és mosószer felhasználásával távolíthatjuk el róla a szennyeződéseket.
Érdekesség, hogy a mosógép éves fogyasztása nem egyenesen arányos a háztartás méretével. Célszerű olyan méretű gépet vásárolni, ami a háztartásban lakók számához igazodik. Használjuk ki a mosódob befogadóképességét. Ez nem jelenti azt, hogy tömjük tele, de ha csak kevés ruhát mosnánk, akkor a feles programot válasszuk. Utóbbi a kisebbik rossz.
A mosószer adagolásánál érdemes figyelembe venni a víz keménységét és a szennyeződés nagyságát. Lágy, puha ruhákat kapunk, ha az öblítőszer mellett vagy helyett egy kupaknyi ecetet keverünk össze egy deci vízzel, és ezt öntjük az öblítő tartályába. Nem kell félni attól, hogy akár csak picit is ecetszaga lesz a ruhának. Ez a módszer a színeket is megőrzi, élénkíti azokat.
A centrifuga fordulatszám értéke becsapós dolog. Ha 1200 helyett 800 fordulatszámmal végzi feladatát a készülék, egyharmaddal kevesebb energiát használ. Ha szabad levegőn szárítunk, akkor ez a fordulatszám is tökéletesen elegendő. Szárítógépben való szárításnál viszont a magasabb érték a kedvezőbb. A ruha szárításának leginkább energiatakarékos módja a teregetés. Vásárlásnál olyan készülék mellett döntsünk, amelynek vezérlése nedvességfüggő, például az azonnal vasalásra kerülő ruhákhoz külön programot biztosít. Ha szárítás után rögtön nekikezdünk a vasalásnak, a ruhának nem kell teljesen száraznak lennie, azaz gépi szárításához kevesebb idő és energia is elegendő. A kombinált (mosó/szárító) berendezések sokkal több energiát fogyasztanak, mint a két készülék külön-külön. Kerüljük őket!

Fűtés és szellőztetés

A háztartásban felhasznált energia több mint felét fűtésre fordítjuk. Ennek hatékonysága függ a fűtési rendszer állapotától, a ház hőszigetelésétől és fűtési szokásoktól is. Igyekezzünk minden szobában egyéni, az igényekhez igazodó hőmérsékletet beállítani. Míg a fürdőhelyiségben szükség lehet 22-24 fokra, addig a hálószobában és a ritkán használt helyiségekben 18-20 fok is bőven elegendő. Ne feledjük: minden fok 6% megtakarítást jelent! Éjszakára vegyük lejjebb a fűtést, hiszen melegben aludni egyrészt nem is egészséges, másrészt energiapazarlás. Ha éjszakára 5-8 fokkal csökkentjük a helyiségek hőmérsékletét, akár 10% energiát is megtakaríthatunk.
Ha a szobákban beállítottuk a megfelelő hőfokot, ügyeljünk rá, hogy a kevésbé fűtött szobák ajtaja mindig legyen becsukva. Ha korszerűbb megoldást szeretnénk a kézi tekergetés helyett, érdemes beruháznunk egy elektronikusan szabályozható termosztátra. Ezek a készülékek már programozhatóak, segítségükkel a fűtési időket és a hőmérsékleteket is automatikusan az életmódunkhoz igazíthatjuk.
A fűtőtesteket ne takarjuk el függönyökkel vagy bútorokkal, hagyjuk, hogy a meleg szabadon áramolhasson a szobában. Reggel szellőztessük át a lakást alaposan 10-30 perc erejéig, évszaktól függően. A fűtést csak a szellőztetést követően kapcsoljuk be, vagy tekerjük magasabb fokozatra. Ha otthon tartózkodunk, akkor a nap folyamán 3-4 alkalommal néhány perc erejéig szellőztessünk csak kitárt ajtókkal és ablakokkal. Ennyi idő elég ahhoz, hogy a levegő kicserélődhessen, de a falak nem hűlnek át. Nagy páraképződés esetén - például fürdés vagy tusolás után - azonnal szellőztessünk, ezzel elejét vehetjük a penészképződésnek, amit a falakon és fúgákban lecsapódó víz okoz.

A stand-by üzemmód

Az utóbbi időben egyre több híradásban hallani arról, hogy milyen hatalmas mennyiségű energia vész kárba a szórakoztató elektronikai eszközök készenléti üzemmódja miatt. A folyamatos készenléti (stand-by) üzemmódban hagyott háztartás évi fogyasztása átlagosan 440 kWh felesleges fogyasztással nő. Ne legyünk lusták! Ha nem használunk valamit, kapcsoljuk ki a berendezést.
Vásárláskor figyeljünk arra, hogy a készülék stand-by fogyasztása ne haladja meg az 1 Wattot. Hosszabb távollét esetén áramtalanítsuk a készülékeinket. Figyeljünk a rejtett stand-by fogyasztásra: ez a meleg hálózati csatlakozón, átalakítón figyelhető meg. Az ilyen eszközöket válasszuk le teljesen a hálózatról, például kapcsolós dugaszoló aljzat alkalmazásával.
Új számítógép vásárlásakor figyeljünk arra, hogy fejlett energiagazdálkodási rendszerrel ellátott készüléket válasszunk. Az ilyen berendezéseknél csak azok a részek kapnak áramot, amelyek aktuálisan épp használatban vannak. Kis lakás esetén elegendő egy notebook is, nem szükséges több száz wattos asztali gép. Hosszabb munkaszünetnél a számítógépet és a képernyőt is kapcsoljuk ki teljesen.
A fax készülékeknek folyamatosan üzemben kell lenniük ahhoz, hogy az érkező üzeneteket fogadni tudják. Keressük azokat a gépeket, amik a "sleep mode"-ra alkalmasak! Ebben az üzemmódban a hálózati készülék kikapcsol, de a fax üzemkész marad. A fogadókészséghez szükséges alkatrészek egy külön hálózati egységen keresztül kapják az áramot.
Végezetül jó ha tudjuk, hogy a fali dugaszban hagyott/felejtett mobiltöltő is folyamatosan áramot fogyaszt!

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Plaszlo avatarja

Plaszlo         Energia takarékosság!

Az előmelegítő tartállyal adódik némi gond is, a hideg tartályon kicsapódik a benti levegő párája és így amíg az át nem melegszik, csupa víz az oldala, idővel el is kezd csöpögni. Ennek felfogásáról, vagy elvezetéséről gondoskodni kell.

Tomesz avatarja

Tomesz         Pár tipp az energiatakarékossághoz

Sok ember szerintem már jobban odafigyel a vásárláskor arra, hogy "A" vagy a feletti besorolású gépet vegyen. Ha otthon viszont szuperál még az "energiafaló", akkor minek cserélje ki.

Jó lett volna kitérni olyan megoldásokra is, hogy meglévő készülékek esetén hogyan csökkenthető a fogyasztás.

Sok helyen például kaphatók energiatakarékos termékek, melyek automatikusan áramtalanítják a használaton kívüli készülékeket.

Itt van pl. egy hasznos link ezekről:
http://www.zoldpolc.hu/1015-aramtakarekossag/

cagro avatarja

cagro         Energia takarékosság!

Nem mindenkinél,de amennyiben mód van rá egy 10-15 literes szigeteletlen nyomás álló acéltartályt kell az automata mosógéppel sorosan a hálózatba kötni.Általában hetente mosnak.Mivel a mosás az első fázis,így a szoba hőmérsékletű vizet kell a fűtőszálnak flmelegíteni,ami általában 18-25 fok között van.Tehát a fűtőszálnak nem 5 fokról kell a mosóvizet melegíteni.Akik tehetik,egy átmeneti tartályt napollektorként üzemeltetve,akár 50 fokról is kezdheti a felfűtést.A napkollektoros előmelegítés a benti villanybolyler rásegítésére is megfelel-/Tavasztól Őszig/

Közel nulla energetikai szint

Többször írtunk már arról, hogy 2019 elejétől új épületre csak akkor kaphatunk használatbavételi engedélyt, ha az megfelel aköltségoptimalizált követelményszint hatósági előírásainak.


Jellegzetes szigetelési hibák

A folyamatosan növekvő energiaárak mellett különösen fontos, hogy takarékoskodjunk az energiával. Egyre több ingatlantulajdonos szigeteli a házát, ami több szempontból is nagyon hasznos: az...