Vigyázzunk a méhekkel

2014-06-04 16:41:31 | Módosítva: 2014-07-19 12:54:05

Az elmúlt időszakban Budapesten több helyen észleltek rajzó méheket. Az oszlopon, faágon épületrészen összegyűlő több tízezer méh nem csak ijesztő látvány, hanem veszélyes is.


A II. János Pál pápa téren, a játszótértől 10 méterre vette észre egy kutyasétáltató a több tízezer rajzó méhet egy fán, és bizony az illetőnek hosszas telefonálgatásba tellett, míg megtalálta az „illetékes szakembert”, aki valóban szakszerűen befogta a rovarokat. Elmondása szerint mostanában naponta 8-10 ilyen esethez riasztják.

Egy méhcsaládon belül rendszerint egy királynő, a „herék” és nagyszámú dolgozó él együtt. A gond akkor szokott keletkezni, amikor a kikelő lárvák között királynő van. Ilyenkor az új királynő - kirepülve a kaptárból - feromonja (illatos hormonja) segítségével magához vonzza a dolgozó méhek zömét, azaz új családot alapít. Az új királynő általában valamelyik magasabb fa ágára száll, a dolgozók pedig védelmére kelve, köréje csoportosulnak. Egy ilyen méhraj súlya több kiló is lehet.


Ha békén hagyjuk őket, akkor nem bántanak, de hessegetni, hadonászni sem szabad, mert ezt támadásnak értékelik, és ellentámadásba mennek át. Ugyancsak támadásra ösztönzi őket az alkohol kipárolgása, ezért ittas embert különösen tartsuk távol tőlük, de agresszíven reagálnak az izzadt testre és egyes dezodorokra is.

Méhek támadása

A méhek méregzsákja 1-2 mg mennyiségű méreganyagot tartalmaz. Egy-egy szúráskor ennek kb. 1/20-ad része jut be az emberi szervezetbe.


Hatására leggyakrabban helyi tünetek jelentkeznek, de néhány, túlérzékeny egyénnél ennél súlyosabb tünetek jöhetnek létre, elsősorban az ismételt szúrások következtében kialakuló allergia miatt. 

Egy-egy csípés esetén a helyi tünetek csakis akkor válhatnak életveszélyessé, hogyha a méh (vagy darázs) szúrása a légutakat (pl. a nyelvet és a toroktájékot) éri, mivel a keletkező helyi duzzanat a laza kötőszövetek miatt elzárja a levegő útját.
Egyetlen méh- vagy darázscsípéskor 10-30 percen belül általában csak duzzanat, helyi vérbőség és fájdalom keletkezik, mely a csípés környékére is átterjed. Ha a fejet (különösen az arcot, a szem és a száj körüli területet) éri a csípés, akkor akár az arc eltorzulásával járó duzzanat alakulhat ki. Tíz méhszúrás a heves helyi tüneteken kívül görcsöket és légzésbénulást idézhet elő, 200 méh egyidejű szúrása pedig halálos lehet.

Tünetek enyhítése, közömbösítése

A méhek, darazsak méreganyagainak közömbösítésére, ártalmának mérséklésére megbízható gyógyszer nincs, a teendők általában a keletkezett tünetek azonnali ellátását, elsősorban a helyi reakciók csökkentését jelentik. Általános szabály, hogy a szúrást szenvedett személy lehetőleg keveset mozogjon. Ennek érdekében azonnal fektessük le, ne engedjük járkálni és akadályozzuk meg, hogy bármilyen formában alkoholt fogyasszon.


A fullánk mielőbbi eltávolítása méhszúrás esetén különösen azért fontos, mivel a fullánk a reflexes izom-összehúzódás miatt egyre mélyebben hatol a bőrbe, ezáltal egyre több méreg „pumpálódik” a szervezetbe, így a tünetek és a fájdalom is erősödik. Minden esetben körömmel, tűvel vagy késheggyel távolítsuk el, majd az érintett felületet és a szúrás környékét szappanos vízzel tisztítsuk meg. A felületet soha ne dörzsöljük, mert ezzel csak több méreganyagot juttatunk a vérbe. A csípés helyére jégkocka tehető, de az általánosan használt szalmiákszeszes bekenés - a lúgos kémhatás, illetve a gyors elpárolgásból származó lehűlés - is enyhíti a tüneteket, és a duzzanat ellen is hatásos.

A viszketés antihisztamin hatású gyógyszerrel (kenőcs, tabletta), illetve mentolos-alkoholos oldattal csökkenthető. A szájnyálkahártya duzzanat késleltetése (szájat ért szúrás esetén) jég szopogatásával, vagy kiskanál konyhasó néhány percen keresztüli szájban tartásával kísérelhető meg.

Súlyosabb tünetek esetén azonnal orvoshoz kell fordulni, mentőt kell hívni.

Forrás: Johan Béla Országos Epidemiológiai Központ (OEK) kiadványa

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Krisztina Varga avatarja

Krisztina Varga        

Legalább nálunk vannak még méhek. :-)

Rovarhotel a kertben, az erdőben

„Ha kipusztulnak a méhek, azt az emberiség legfeljebb négy évvel éli túl”. Az idézet eredete kétséges, többen vannak, akik Einsteinhez kötik. Lényeg, hogy a rovarok a földi ökoszisztéma fontos...


Darázsirtás csak tavasz után

Tavasszal, amikor már melegszik az idő, a nőstény darazsak előbújnak téli rejtekhelyükről, és elkezdenek fészkelőhely után kutatni. Márciustól májusig keresik az alkalmas helyet a fészekrakásra....