Idénykezdet

Medence beüzemelés

2008-07-24 22:52:37 |

Ha eddig még nem tették volna meg, a nyár első napjaiban a kerti medencék tulajdonosai biztosan beüzemelik saját "uszodáikat". Tapasztalataink szerint a komolyabb, nagyobb méretű medencék karbantartási műveleteit jobbára szakemberekre, szakcégekre bízzák, a kisebbeknél azonban ezek a feladatok a tulajdonosra várnak.

A munkákat az eddig benne tárolt víz leengedésével, és egy igen alapos tisztítással kell kezdenünk. Vízkőoldó, zsíroldó szereket használva, autómosó kefével dörzsöljük át a medence falának minden négyzetcentiméterét. Szemcsés súrolószert sohase használjunk, csak folyékony, karcmentes fajtát, ami nem sérti a felületet. A szükséges lúgos és savas takarítószerek az uszodatechnikai szakboltokban beszerezhetők. A súrolás után a medencét alaposan mossuk át, a szeres, koszos vizet engedjük le.
A medence kitisztítása után láthatóvá válnak a korábban keletkezett hibák. Csempézett medencéknél igen veszélyesek lehetnek a törött, repedt darabok, ezeket feltétlenül cserélni kell. Fóliás medencéknél is láthatóvá válnak a hasadások, ezek javítása valamivel egyszerűbb. A szakboltokban komplett javító szettek kaphatók, a megfelelő foltanyaggal és ragasztóval együtt. A mellékelt technológia szerint házilag is kivitelezhető.
Amikor végeztünk a tisztítással és javítással, a télire leszerelt szivattyút szereljük vissza, gondosan ellenőrizzünk minden tömítést, csatlakozást, hogy a feltöltés után sehol se szivárogjon, majd feltölthetjük a medencét. Nagyon fontos a megfelelő vízmagasság beállítása; az első feltöltéskor és a későbbi használat során is. A megfelelő vízszint az ablak - ún. skimmer, elfolyó - fele környékén van. Figyeljünk arra, hogy az intenzív használat és a párolgás csökkenti, az erős eső növelheti a vízszintet.
A víz állagát az ún. PH érték, vagyis a sav-lúg aránya, erősen befolyásolja. Ezt az uszodatechnikai szakboltokban és nagyobb áruházakban kapható vegyszerekkel állíthatjuk be. Kaphatók olyan kétoldalas teszterek is, amelyeknek egyik oldala a PH értéket (ideálisan 7,2-7,6 között), a másik oldala a klórtartalmat (0,3 és 0,6 között legyen) méri. Az elszíneződések pontosan mutatják a PH értéket és a szabad klór tartalmat, a fentitől eltérő értékeknél vegyszeres kezelés szükséges.
A szükséges vegyszerek folyékony állapotban és tablettában is kaphatók. A tablettás vegyszert folyamatosan kell feloldanunk, amelyhez kaphatók úszó adagolók, de sokkal jobb, ha a tablettát a skimmer előszűrőjébe tesszük, és a vízforgató berendezésen keresztül fokozatosan oldjuk bele a medence vizébe. Fóliás medencék falán különösen csúnya elszíneződéseket, sőt megmarásokat okozhat a rosszul feloldott tabletta.
Mindig először a PH értéket állítsuk be, és ehhez állítsuk a klórtartalmat. A vegyszerek használati utasításában megtaláljuk, hogy egy adott egysége - mondjuk 10 m3 vízben - mennyivel változtatja meg a PH értéket és a klórtartalmat. A mennyiségeket medencénk méretének mértékében kell arányosítani. A teljes vegyszermennyiség feloldásáig a vízforgatót folyamatosan kell működtetni. Természetesen automatikus vegyszeradagolók is vannak.
A vásárolt klór granulátumra sokszor ráírják, hogy külön feloldott állapotban kell a medencébe adagolni. Ezt azonban nem ajánljuk, mert a feloldás művelete kellemetlen és veszélyes is. Erős, maró gázok szabadulnak fel, zárt térben egyáltalán nem lehet elvégezni a feladatot, de még a szabadban is csak úgy, hogy a granulátum beszórása után azonnal arrébb megyünk.
Vegyszeres kezelés szükséges az algaképződés megelőzésére is. Az ehhez szükséges algaképződés-gátló folyadék ugyancsak az uszodatechnikai szakboltokban kapható.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Medencefűtés napkollektorral

A napkollektorok egyik legésszerűbb és leggazdaságosabb felhasználási módja amedencefűtés. A tavasztól-őszig terjedő időszakban a legerősebb anapsugárzás, így jelentős fűtési költséget spórolhatunk...


Medenceszűrők tisztítása

Minden uszoda legnagyobb kincse a tiszta, egészséges, átlátszó víz. Ha már a legelején figyelmet fordítunk a medence karbantartására, nem kell napi harcot vívnunk a zöldülésre, zavarosodásra...