Vízelvezetés a házon kívül

2008-07-24 23:31:01 | Módosítva: 2008-07-25 17:02:27

Minden építkező tisztában van vele, hogy az épületekben a legnagyobb károkat a víz okozza. A víznek mindegy, hogy kívülről, belülről, alulról vagy felülről támadja az épületet, minden körülmények között megtalálja az utat, és visszavonhatatlan károkat okoz az épületszerkezetben. Az elsődleges védelem minden épületnél a felszíni vizek elvezetése, amelyre a legmegfelelőbb mód a vonalmenti vízelvezetés kialakítása, másnéven folyóka beépítése. Az ACO erre kínál tökéletes megoldást épületen kívül és belül egyaránt.

Az Ezermester februári számában már találkozhattak a beltéri vízelvezetés témakörrel, azon belül is az ACO zuhanyfolyókával, amely napjaink leginnovatívabb vízelvezető módszereinek egyike. Most a kültéri vízelvezetésről és ebbe a kategóriába tartozó termékeinkről szeretnénk átfogó képet adni Önöknek.
Míg egy pontszerű összefolyó esetében négy lejtésirány kialakítása szükséges, addig a vonalmenti vízelvezetés esetében kettő is elegendő. Ha egy nagyobb felület vízelvezetését szeretnénk megoldani, ahol több pontszerű összefolyó alkalmazása szükséges, ott az összefolyónkénti négy lejtésirány kialakítása nagyon sok hibalehetőséget hordoz magában, valamint esztétikai vonzata (hátránya) is lehet a vonalmenti vízelvezetéssel szemben. Sokkal homogénebb tömörítést lehet kialakítani a vonalmenti vízelvezetés választásával, mint a pontszerű rendszer esetén. Azt sem szabad fi gyelmen kívül hagyni, hogy pontszerű megoldás alkalmazásával jelentős mennyiségű felszín alatti csővezetéki kialakítást is el kell készíteni, míg a vonalmenti rendszernél minimálisra csökkenthető a csövezés mértéke. Ebből adódóan kevesebb földmunkával is számolhatunk a vonalmenti vízelvezetés elkészítése folyamán.
Az épületen kívüli vonalmenti vízelvezetés legmodernebb rendszereit kínálja az ACO polimerbetonból (műgyanta kötőanyagú beton) és kompozitból (egyfajta műanyag) egyaránt. Egyik termékünk, az ACO SELF Euroline típusú, öntisztuló polimerbeton folyóka, „V” folyás-keresztmetszettel és tömíthető csatlakozásokkal személygépkocsi terhelésre. A lefedő rács anyaga igény szerint öntöttvas, horganyzott acél, illetve rozsdamentes acél is lehet. A víz kivezetése a folyókából háromféle gyári megoldással történhet: a folyóka végén, alján, vagy bekötő aknán keresztül. A bekötőaknás megoldás esetén akár két folyókaszakasz vízelvezetése is kivitelezhető egy akna felhasználásával, a beépített hordalékfogó vödör pedig egyszerű tisztítást biztosít.
Az ACO SELF Hexaline típusú folyókacsalád könnyű, egyszerű, és gyors megoldás a felszíni vízelvezetésben. A stabil, szilárd méhsejt szerkezetű, erősített műanyag testű folyóka személygépkocsi terhelésű műanyag vagy horganyzott acél ráccsal kerül forgalomba. Szerelését könnyíti a sarok és kereszt kapcsolat kialakításához biztosított csatlakozó elem. Az ACO SELF termékcsalád ideális megoldást kínál garázs- és kapubehajtók, teraszok, zárt udvarok, kis terhelésű utak, valamint kert- és parképítés felszíni vízelvezetési igényeire.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ereszcsatorna tartozékok

A neves ereszcsatorna gyártók katalógusaiban keresgélve komplett rendszereket találunk. Egyéni igényeinktől függ, hogy milyen extra kiegészítőket, kényelmi tartozékokat vásárolunk házunkra.


Elkészült az első árvíznek ellenálló ház Felsőzsolcán

Az árvízi újjáépítés keretében november közepén átadták a Holcim Hungária Zrt. és Budapest III. kerület, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának támogatásával megépülő monolit házak közül az elsőt...