Gyors javítások nyaraláskor

2008-07-27 01:45:35 | Módosítva: 2008-08-01 00:15:38

Mindenki nyaralni készül, és otthonuktól távol előadódhatnak apróbb javítások is. Varrókészletet általában visznek magukkal az útra kelők, azonban jól jöhet még az erős ragasztószalag, a pillanatragasztó, vízi túrázóknál pedig még a kétkomponensű ragasztó is. Sőt, nem árt a fentieket még egy kombinált fogóval is kiegészíteni. Segítségül, íme néhány tanács.

Először is a varrókészletet érdemes egy nagyobb tűvel és a szokásosnál erősebb és vastagabb varrófonállal is kiegészíteni, ami a különféle pántszakadások megerősítésénél nagyon hasznos. A szakadás helyét ajánlatos előzőleg lapolva egymásra ragasztani, majd ezt követheti az átvarrás. Élben összeérintve sokszor nem elegendő a ragasztás magában, szükséges a varrással történő megerősítés is.
A jó ragasztásnál a felületek legyenek teljesen szárazak és tiszták, ami közepes csiszolópapírral átdörzsölve, vagy bicska élével megkaparva is elérhető. Oldószeres ragasztónál 10-15 perc után erősen préseljük egymásra az anyagokat. Ez fogóval is elvégezhető. Pillanatragasztót használva, számoljunk azzal, hogy a ragasztott rész megkeményedik. A kötés gyorsan kialakul, de a préselés most is nagyon fontos. Nyaralási körülmények között ez sokszor gondot okozhat, mert satut, gyorsszorítót mégsem vihetünk magunkkal. De találhatunk egy nehéz tárgyat, sőt egy lapos anyagra (sportcipő talpragasztás, gumimatrac, felfújható csónak ragasztása) akár autónk kerekével is óvatosan rágördülhetünk. Tudjuk, egy ragasztás annál erősebb lesz, minél nagyobb erővel szorítjuk össze a ragasztandó anyagokat.
Kétkomponensű ragasztó főként a vízi túrákon hasznos. A ragasztás helyén a vastagabban rákent anyag is jelenthet ideiglenesen jó kötést. Ám ha lehetséges, ragasztószalaggal húzassuk össze a sérült részt. Az erős és vízálló ragasztószalag a gumimatracok apró lyukainak kijavítására is használható, ha nagy felületet fedünk le vele.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

PE csónakok gyors javítása

A vadvízi evezősök körében nagyon kedveltek a PE anyagból készült kajakok és kenuk. Ezek a csónakok nagyon könnyűek, rugalmasak, ámazalacsony vízben való hajózás során repedések, alaki...


Kávéfőző javítás

Az emberek nagy többsége többé-kevésbé mostohán bánik a minden nap használt tárgyaival. Pedig hanem elég alapos a „takarítás”, gondos az ápolás, az később ekészülékek működésképtelenségét is...