Védekezés darázs és méh ellen

2014-08-15 10:48:56 | Módosítva: 2014-08-15 10:56:31

A védekezés lehetőségeiben a méhek és a darazsak között sok a hasonlóság. Az is közös, hogy a rovarriasztó szerek sem a darazsak, sem a méhek távoltartására nem alkalmasak, kizárólag a vérszívók ellen használhatók. 


Régebben erre a célra a nagyon hatásos, de tűz- és robbanásveszélyes szén-diszulfidot és a gázolajat használták. Napjainkban bármely rovarirtó szer megfelelő hatású, ha azt a fészekbe juttatjuk, egyidejűleg annak környékét is kezeljük.

Szakemberek zárt térben (pl. padláson, nyílászárók környékén) hideg köd-képzést és ULV-eljárást, szabadban melegköd-képzést alkalmazhatnak. A bokrokon vagy a padlástérben található fészek porozószer, illetve speciális aeroszol alkalmazásával irtható ki. A földben kialakított fészekben élők forró vízzel ölhetők el.Legcélszerűbb a fészek nappali felkutatása és megjelölése. Irtószeres kezelésre a sötétedés utáni időpont a legalkalmasabb, mivel ilyenkor valamennyi rovar a fészekben van, és az összes darázs egyidejűleg elölhető. A fészekbe jutó irtószertől, különösen a ködpermettől a darazsak először lebénulnak, majd elpusztulnak.

A magasan elhelyezkedő fészek és közvetlen környéke részben teleszkópos hosszabbító nyélre helyezett készítménnyel (DETMOL-FLEX) kezelhető, amellyel a permetezés szöge és iránya is szabályozható. A VAPE TECNO darázsirtó aeroszol speciális szelepe az irtószert 3-4 méter távolságra juttatja ki. A BIOTOLL NEO-PERMIN darázsirtó porozószer csak közelről használható.A ház falán vagy a tető alatt található darázsfészek bejáratát soha ne zárjuk le, mert a darazsak esetleg új bejáratot keresve a lakótérbe is bejuthatnak. A rovarok elpusztítása után a szegfűhöz hasonló fészket hosszú pengéjű késsel el kell távolítani, vizes vödörbe kell dobni, majd helyét le kell permetezni.

Nappal nehéz a fészek kezelését szúrás nélkül megúszni. Ezért ilyenkor a bokánál, a csuklónál és a nyaknál ragasztószalaggal betekert védő-ruha, illetve fejvédő és szemüveg viselése feltétlenül célszerű. A helyiségbe berepült példányok légtérkezelő aeroszol palackkal pusztíthatók el.Egy-egy példány csapdába helyezett vonzó csalétekkel (ATTRAFALL, BIOSTOP és VAPE) összefogható. A csapdát – késő este, vagy korán reggel, amikor a darazsak kevésbé aktívak – lehetőleg a darázsfészek közelébe, illetve a darazsak által szívesen látogatott helyekre (pl. teraszra, erkélyre stb.) helyezzük el, vagy fejmagasságban fákra, bokrokra, gerendára függesszük fel. Megfelelő elhelyezés esetén a csapda a darazsakat még a teraszra vagy épületbe történő berepülés előtt elfogja. Nagyobb darázsártalom esetén használjunk több csapdát. Sohase tegyük a csapdát asztalra, mert könnyen feldőlhet, a csalétek kifolyhat, ami a rovarokat azok elpusztítása nélkül továbbra is csalogatja. Mielőtt kinyitjuk a csapda tetejét, minden esetben győződjünk meg arról, hogy a darazsak elpusztultak.

Csapdát bármely edényből (pl. befőttes üvegből) magunk is készíthetünk, amelybe csalétekként cukros, lekváros, ecetes vizet vagy sört tehetünk. Ezek elkészítésénél és zárásánál mindig ügyeljünk arra, hogy abból a megfogott darázs ne tudjon kimászni. Mivel a darazsak igen jól repülnek és nagy területet bejárnak, ezért a módszer annál hatékonyabb, minél több csapdát helyezünk ki.

Megelőzés

A megelőzés általános lehetőségei (amelyek méhek ellen is hatékonyak) a következők:

– gondoskodjunk az élelmiszerek és az ételmaradék zárt tárolásáról,

– az ételek és italok tálalására szolgáló edényeket gyakran tisztítsuk, és az ételmaradékokat azonnal takarítsuk el,

– a szemétgyűjtőt takarjuk le, naponta tisztítsuk (mossuk ki), béleljük ki műanyag zsákkal, amelynek gyakori cseréjére fordítsunk figyelmet,

– a szeméttárolót az étkezési helytől minél távolabb helyezzük el,

– kerüljük az erős parfümök, dezodorok, arcszeszek, szappanok használatát,

– viseljünk fehér színű ruházatot, kerüljük a színes, virágos, mintás anyagokat,

– a bőrre szálló rovart óvatosan (lehetőleg papír enyhe mozgatásával) zavarjuk el,

– ne ingereljük a rovart gyors mozgással, viselkedjünk nyugodtan, ne hadonásszunk, ne csapkodjunk magunk és a rovar körül,

– a fürdőmedencében vergődő rovart a fürdés előtt távolítsuk el,

– a szabadban fogyasztott ételeket, (különösen a fémtartályban levő cukros üdítő) italokat elfogyasztásuk előtti gondosan ellenőrizzük (ez gyermekek esetén kiemelt fontosságú),

– szabadban viseljünk zárt cipőt, lehetőleg ne járjunk mezítláb,

– gondoskodjunk a lakott hely közelében található darázsfészek eltávolításáról,

– a lakóhelyiséget (különösen a háló­szobát) szereljük fel hálóval,

– motorozáskor a bukósisak mellett mindig viseljünk kesztyűt is,

– autót mindig csukott ablakkal vezessünk, és ha ennek ellenére rovar jut az utastérbe, álljunk félre, majd óvatosan tereljük ki,

– ne bolygassunk korhadt ágat, fadarabokat, amelyek a darazsak gyakori fészkelő helyei.

Méhek távoltartása

A hasznos méhek ellen csak akkor kell védekezni, ha az embert nagyon zavarják. Irtás kizárólag kellően körülhatárolt területen történhet. Erre a célra a darazsaknál felsorolt módszerek és technológiák a méhek ellen is alkalmazhatók.

Az elpusztított háziméhek lakóházon található fészkének eltávolítása fontos, mert a nap melegének hatására a kifolyó méz és méhviasz újabb példányokat csal oda. A boly eltávolítása után a falat ki kell javítani, és le kell festeni. A fészek újbóli kialakításának megelőzésére, az épület fészkelésre alkalmas részein célszerű permetezéssel tartós méregmezőt létesíteni.Forrás: Országos Epidemiológiai Központ (OEK) kiadványa

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Vigyázzunk a méhekkel

Az elmúlt időszakban Budapesten több helyen észleltek rajzó méheket. Az oszlopon, faágon épületrészen összegyűlő több tízezer méh nem csak ijesztő látvány, hanem veszélyes is.


Növényvédő szer kis kiszerelésben

Két év alatt közel 40 növényvédő szert soroltak át hazánkban kis kiszerelésben a III. forgalmi kategóriába, azaz már ennyivel több készítmény áll akiskerttulajdonosok, hobbi kertészek...