Ahol a fűnyíró gépek tudománya véget ér...

2008-07-26 21:50:20 | Módosítva: 2008-07-30 16:28:14

A motoros kaszák használata nem is olyan újszerű, mint gondolnánk. A Távol keleten furcsán néznek az általunk használt kerekeken gördülő fűnyíró gépekre, ők már régen szinte kizárólag a motoros kaszákat használják.

Motoros kasza használatára akkor kerül sor, amikor vagy olyan egyenetlen a talaj, hogy fűnyíró gépet nem lehet rajta tolni, vagy a meredek rézsűkön a fűnyíró gépek motorja a karterben oldalra folyó motorolaj miatt besülne. Sokszor olyan a helyszín adottsága, hogy a motoros kaszák használata kevésbé fáradságos; pl. utak mentén, fák, szalagkorlát alatt. Amikor több munkás eszközeikkel együtt történő szállítását kell megoldani, ugyancsak praktikusabb a motoros kasza; egy tetőcsomagtartón 4-5 kasza is elfér. Ha olyan magasra nőtt növényzetet, ami egy kerekein gördülő fűnyíró gép számára már megoldhatatlan, a kasza a legideálisabb vágóeszköz.
Vannak olyan Motoros kaszák, melyeknek szára osztott. Ezeknél egyrészt lehetőség van többféle szerszám használatára, másrészt elférnek a csomagtartóban is, nem kell sem az utasteret teljes egészében a kasza szállítására használni, sem tetőcsomagtartóval bajlódni.
A motoros kaszák jellemző szerszáma az a nylon szál, amelyet magas fordulatszámon forogva vezet a felhasználó a fűbe. A centrifugális erő által kifeszített nylon szál vágja el a növényzetet. Keményebb feladatokhoz már acél szerszámokat kell használni. A nylon szál vágóképességét többféle módon lehet fokozni. Ilyen megoldás például sokszögű szálkeresztmetszet, melynek van éle, vagy a fémbetétes szál, amelynek nagyobb súlya révén nagyobb a centrifugális erő és nagyobb a szakítási szilárdsága is.
A fémszerszámok lehetnek három-, vagy négy élűek. Bozót vágásához, jármű űrméret kialakításához láncfűrész fogakkal körbe tűzdelt szerszámokat használnak.
Mindazonáltal a motoros kaszákkal még a gyakorlott felhasználó sem képes olyan egységes, tiszta szép gyepfelületet kialakítani, mint pl. egy fűgyűjtős fűnyíró géppel. A motoros kasza nem szedi össze a levágott füvet és derékfájós ember hozzá se kezdjen dolgozni vele.
Ezeknek a gépeknek a motorja a változó munkahelyzet miatt nagy arányban kétütemű, a benzin-olaj keveréket a munka megkezdése előtt kell beállítani. A környezet védelme érdekében megjelentek a korszerű négyütemű motorral szerelt változatok is.
A kisebb kertekhez, árkokhoz, rézsűkhöz bőségesen elegendőek a hajlított szárú típusok, ahol a forgó mozgást a motorról egy bowden spirál továbbítja a vágóelemhez. Ezekkel természetesen csak műanyag szállal lehet dolgozni. Komolyabb feladatok ellátására a merev szárú, sarokhajtóművel, kétkezes fogantyúval - vagy ha úgy jobban tetszik, "biciklikormánnyal" - ellátott kivitelek a megfelelőek. Itt a motor erejét egy merev rúd továbbítja a szerszámhoz, amely már nagyobb nyomatékot is képes kifejteni, így vastagabb szárú növényzetet, bozótot is képes irtani.
A motoros kaszákhoz típustól függően többféle tartozékot adhatnak a kereskedők. Ilyen például az üzemanyag keverő edény, a helyes keverék előállítását elősegítő jelzésekkel, a hordszíj - kivitelét tekintve a legegyszerűbb kiviteltől a csípővédővel ellátott szerkezetig. Hogy milyen szerszámot ad a forgalmazó a géphez, az gazdasági kérdés, de ne feledjük, hogy mivel magas fordulatszámmal járó, a talajjal és tereptárgyakkal rendszeresen ütköző szerszámról van szó, csak az eredeti gyári kivitel megvásárlása a hosszú távon üdvözítő, biztonságos megoldás.
Motoros kasza használata közben tilos a dohányzás. Zárt cipő és ruházat, védőkesztyű, hallásvédő és szemvédő védőfelszerelés használata kötelező. Gondoskodni kell arról, hogy a munkaterületre se mások, se állataink, se gyerekeink ne léphessenek be. Az elrepülő ágak, kövek, szennyeződések komoly sérüléseket okozhatnak.
Az AL-KO osztott és hajlított szárú BC 30 típusjelzésű motoros kaszáját háztartási gépnek, BC 4125 és BC 4535 típusú egyenes szárú gépeit nagyobb területek gondozására, és akár kommunális felhasználás céljaira is ajánlja. Az egyenes szárú AL-KO kaszákra 3 év garanciát adnak.
Előttünk a parlagfű pollenképződési főszezonja. Ennek leghatékonyabb megelőzése a gyomnövények felvirágzása előtt használt motoros kasza. Ne hagyjuk embertársainkat szenvedni, használjuk motoros kaszáinkat.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Design és erő kompromisszumok nélkül

A HITACHI kerti gépei új motort kaptak, és az új motorokat rögtön új köntösbe bújtatták. Egy valami nem változott: minden egyes benzinmotoros gép professzionális használatra készült.


Mit tudnak a modern fűnyírók?

Egy modern fűnyíró nem csak a fűnyírásról szól. Ettől sokkal többet tud: a kertből egy kellemes helyet varázsol!