Ágyneműtartó fenyőfából

Nem minden fekhelynek van ágynemtartója, s ha ez tárolási gondot okoz, akkor akár saját kezleg is megoldhatjuk. Fenyfából készült építlapokat, vagy akár fautánzatú bútorlapokat használva ugyanis nem nehéz egy fiókkal is rendelkez tárolóbútort összeállítani. A technológia a két különböz anyagnál nem sokban különbözik, bár a fenyfa felületkezelése kissé több munkával jár. Ha kemény viaszos bevonatot választunk, akkor ez sem okozhat különösebb gondot. A megadott méretek természetesen az ágynemhöz igazodóan megváltoztathatók, ám e téren nem célszer túlzásokba esni.

Elbb a bútordarab korpuszát alkotó darabokat szabassuk le. Az alkotó lapok aljába marjunk 5 mm mély és 10 mm széles hornyot a fenéklap számára, e darabnak az éleire pedig marjunk azonos méret aljazott csaprészt. A korpusz ellapjából vágjuk ki a fiók nyílását, a külön darabból leszabott fiók ellap erezete pedig a kivágott darabbal közel azonos legyen. A láda testét adó darabok felületét csiszoljuk teljesen simára, összeersítésükhöz köldökcsapokat és a lapok hornyába ragasztott sima fenéklapot használjunk. Az ellap beragasztásakor annak keskeny alsó részét középen egy hevederlap beersítésével ersítsük meg. Nem árt a sarokkötéseket belül háromszög lécek beragasztásával is szilárdítani.
Laminált bevonatú anyagoknál a sarokléceket több köldökcsap beépítésével váltsuk ki, és a látható éleket élfóliával fedjük le, vagy a darabokat eleve ABS élfedéssel rendeljük meg a lapszabászatban. Az ágynemtartó felhajtható fedlapjának élét fenyfánál felül kerekítve, alul pedig ferdén leoldalazva marjuk le. Laminált fedlapnál ugyancsak ABS élfedést alkalmazzunk. Pántként réz bevonatú zongorapántot csavarozzunk a fedlap bels oldalára, mégpedig a hátsó széle mellé illesztve.
Következhet az ágynemtartó lábazatának a kialakítása. A fenéklap alá – a fiók mellé – állítsuk össze a két szkít betétet, amelyeket alul egy-egy hevederlappal zárjunk le. Ezek a korpusz alsó élével egy síkba kerüljenek. Maga a lábazat különálló részegység, amelyet gérbevágott, alul ívesen kikanyarított darabok alkotnak. A lábelemek fels élét fenyfánál alakosra, laminált bútorlapból készült darabokon pedig 30 fokban leélezve, és élfóliázva alakítsuk ki. Ezeket középen és a két szélen csapozott hevederlapokkal megersítve állítsuk össze. Fontos, hogy a lábkeret pontosan illeszkedjen az ágynemtartó aljára, s ezeket facsavarokkal rögzítsük a korpusz aljára.
Most a fiók kialakításán a sor. A kávadarabokba marjunk a fenéklap vastagságával azonos szélesség és legalább 6 mm mély hornyot. A két oldallapot fenyfánál egymásba eresztett aljazással, vagy mívesebb kivitelben fecskefarkú csapozással, laminált anyagnál él-lap kötésben, köldökcsapozva ersítsük egymáshoz . Összeállításkor az ellapot csak a rétegeltlemezbl kiszabott fenéklap kávába ragasztása után üssük a helyére. A két fiókhúzónak csak felfogó lyukakat fúrjunk, majd próbáljuk a kész fiókot a helyére tolni. Ha pontosan dolgoztunk, akkor ez könnyen, de nem lötyögsen fog menni.
A nyers fafelületeket ezt követen felületkezelni kell, ami egy alapos finomcsiszolásból, narancsolajos felületkezelésbl, majd keményviaszos, hajszálvékony bevonó réteg kialakításából áll. Laminált anyagoknál csupán portalanításra van szükség, majd helyére csavarozhatjuk a fedlapot, az azt kitámasztó vasalatot. Végül pedig a fiók gombjait is a helyükre ersítve használatba vehetjük az ágynemtartót.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Gyapjú ágynemű mosása

A gyapjú ágyneműt az anyagában lévő gyapjúviasz (lanolin) védi a szennyeződéstől, ezért kifejezett mosást csak ritkán, 2-3 évente igényel.


Fenyők szaporítása

A fenyőfélék és örökzöldek többféle módon szaporíthatók. Az alapfajokat legegyszerűbb magról vetni. A magokat érdemes még a tél folyamán elvetni, nem túl mélyre – maximum annyi takaró föld...