Kiskertek az üveg mögött

Palackkertek, floráriumok, vízikertek

A különösen pára- és vízigényes növények számára ideális a floráriumi tartás, hiszen az üvegfalak védelmében kedvez, magas páratartalmú mikroklíma alakul ki. Amellett, hogy ez növényeink érdekét szolgálja, a lakásnak egy kellemes színfoltja is egyben.

A lakás szép dísze lehet egy jól berendezett üvegbe zárt kiskert: azaz florárium, vagy palackkert. A kertekhez hasonlóan azonban egy ilyen „alkotásra” sem lehet soha rámondani, hogy elkészült. Azokat az egyedeket amelyek kintték a helyüket, vagy a többi növény elnyomására készülnek – a viszonylag szkös, ám annál kedvezbb mikroklímájú üvegben – idrl-idre át kell ültetni, ki kell cserélni más növényekre. Alapveten ezeket a növény-összeállításokat az különbözteti meg a hagyományosan cserépbe ültetéstl, hogy itt a florárium berendezései (kövek, faágak stb.), és a növények egyaránt fontos részét képezik a kompozíciónak.

Az életteret biztosító tálak, üveggömbök, palackok

A floráriumok üvegbe ültetett növény-együttesek. A tartó formája nagyon változatos lehet, hiszen egy régi akváriumot, vagy terráriumot is berendezhetünk floráriumnak, de használhatunk erre a célra felül nyitott üveggömböt, nagy méret, változatos formájú üvegkelyheket, melyek lehetnek talpasak, vagy talp nélküliek is. A bútorakváriumokhoz, és terráriumokhoz hasonlóan egy ilyen nagy méret „üvegkádat” is beültethetünk növényekkel. Ennek elnye, hogy a fantáziánknak itt igazán nagy teret engedhetünk, hiszen ebben már méretes fatörzsek, szikladarabok is elférnek. Ezekre is ültethetünk növényeket, a faágakon pedig remekül érzik magukat a Tillandsiák, amelyek a leveg páratartalmából képesek táplálkozni.
A floráriumok egy speciális változata a palackkert, amely szk nyakú üvegbe ültetett növény-együttes. Berendezése elég nagy türelmet igényel, hiszen vékony pálcákkal, drótokkal, hosszú nyel kanalakkal tudjuk csak elvégezni az ültetést, és a rendszeres gondozást. A floráriumot lassú növés, alacsony termet, páraigényes növényekkel ültessük be, ez fokozottan igaz a palackkertre, hiszen annak belsejében a minimális szellzés miatt a páratartalom még magasabb. A palackkertek „hátránya” az idigényes elkészítésen túl, hogy a beleültetett növények – miután kinövik a rendelkezésükre álló teret, csak az üveg összetörésével szabadíthatók ki szkössé vált lakhelyükrl.
Bármilyen formájú üveget is használunk fel a florárium elkészítéséhez, az mindenképp víztiszta legyen, tehát teljesen átlátszó, nem színezett, hiszen a beültetett növények csak így juthatnak elegend fényhez.

Talaj- és környezeti igények

A növényeknek kevert talaj alá célszer vékony drénréteget tenni, ami lehet pár centiméter vastagon terített kavics, vagy megfelelnek a kereskedelemben kapható (egyébként hidrokultúrához alkalmazható) agyaggolyócskák. Ez a vízelvezet réteg biztosítja a magas páratartalmat, de a gyökerek mégsem állnak a vízben.
Ha különlegességeket szeretnénk tartani (pl. rovarev növények), azoknak az egyedi igényei alapján összeállított földkeveréket célszer vásárolni. Ám a kevésbé ritka, sok helyen kapható növényekbl is lehet szép összeállítást készíteni. Ezeknek megfelel a tzegalapú általános virágföld. A tzeg a talaj vízháztartásában játszik fontos szerepet, hiszen víztartó-képessége jelents.
A talajszerkezet javítása érdekében adhatunk még folyami homokot, vagy kertészeti perlitet is a tzeghez. Ez utóbbi egy vulkanikus kzetnek a hevítéssel elállított terméke, ami díszítésként is használható, hófehér színe miatt. Minél kevésbé vízigényes növényeket válogatunk össze, annál több homokkal vagy perlittel hígíthatjuk a földkeveréket.

Vízikert az otthonunkban

Míg floráriumokkal, palackkertekkel viszonylag gyakran találkozhatunk, addig ritkaságszámba megy, hogy valaki mocsári növényekkel beültetett vízikertet készítsen otthonába. Ez készülhet kiürült akvárium, egy szélesebb szájú, hasas palack, különleges borosüveg, vagy nagyobb kerámiatál felhasználásával.
Vízikertünk edénye könnyen tisztítható és fényátereszt legyen. Elször alulra helyezzünk a faszéndarabkákból kialakított réteget körülbelül 5 cm vastagságban. Ez fogja megakadályozni a só kicsapódását és az algásodást. Erre rétegezhetjük a finom szemcséj, tzegalapú, magas humusztartalmú virágföldet, 10 cm vastagságban, amihez homokot is keverjünk.
Mutatós a vízikertben a kagylókból, kövekbl kialakított környezet. Ültethetünk mocsári növényeket: lényeg, hogy csak olyan fajok kerüljenek bele, amelyek elviselik az állandóan vízben lev, emiatt meglehetsen levegtlen talajt. Elször a nagyobb növényeket ültessük be, majd fokozatosan a kisebbeket, olyan elrendezésben, hogy amerrl nézzük a vízikertünket, onnan látványos legyen. A háttérben legyenek a nagyobb példányok, így nem takarják el a kisebbeket. A mocsári növények számára akkor is ideális a vízszint, ha a talajt 1-2 centiméternyi vízréteg lepi.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nagy Z. Róbert


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Zsindelyezés helyett duplázzon!

Beázik a palatető, de nincs pénz felújítani? Jó hírrel szolgálhatunk: van más megoldás, mint a majdnem milliós költségű zsindelyezés. Megfelelő szakemberrel, megfelelő technológiával ennek a...


Palatetők felújítása

Országszerte régóta sokaknak gondot okoz házuk elöregedett, gyakran beázó, elszennyeződött és sokszor elmohásodott palateteje. Aki teheti, igyekszik rendbe hozatni, felújítani. Ám a palafedések nem...