Laborálás helyett nyomtatás

Fotónyomtatás, fotónyomtatók

A digitális és filmes gépeket összehasonlító cikkünkben már szót ejtettünk a digitális fotókról készíthet papírképekrl. Néhány évvel ezeltt ezt csak szaküzletekben, eléggé költségesen tudtuk – megfelel minségben – elkészíttetni. Láttuk, hogy ma már fordult a helyzet: inkább a filmes kidolgozás tnik drágábbnak. De mi van az öntevékeny fotósokkal, akik a képkidolgozást is otthon szeretnék elvégezni?

A tintasugaras nyomtatók számukra is elérhetvé tették az otthoni papírkép készítés lehetségét. Gyakorlatilag két lehetségben gondolkozhatunk: az általános, tintasugaras nyomtatóban és a speciális fotónyomtatóban. A nyomtatás elvét tekintve sok különbség nincs közöttük, st azt mondhatjuk, hogy bármelyik tintasugaras nyomtatóval tudunk fotóminség képet készíteni, de csak a speciális fotópapírra. Arról ne is álmodozzunk, hogy a közönséges, fehér levélpapírra élénk szín, fényes képeket nyomtathatunk. A fotópapírra – amelynek költsége lényegesen magasabb – viszont igen, st azt mondhatjuk, hogy a kép minsége inkább függ majd a papírtól, mint a nyomtatótól. Egy A/4-es fotópapír 150-200 Ft-ra jön ki, erre nagyjából 4 levelezlap méret képet nyomtathatunk. Darabját tehát 50 Ft-ért, plusz a nyomtató és a tintapatron költsége.
A tintasugaras nyomtatóknál jobb minségben és olcsóbb üzemelés költséggel képes dolgozni a színes lézernyomtató, viszont a gép ára még túlságosan magas. (A fekete-fehér lézernyomatókra ez már nem igaz, sőt; hosszú távon jóval gazdaságosabb a lézernyomtató, m int a tintasugaras.)
Aki tehát számítógépben és nyomtatóban tud gondolkodni, azok számára adott a fotónyomtatás lehetsége. A speciális fotónyomtatókat inkább azok számára találták ki, akik idegenkednek a kompjútertl, és nem kívánják megtanulni használatát. A fotónyomtató olyan tintasugaras nyomtató, amihez nem kell számítógép. Saját kártyaolvasóval rendelkezik, amely rendszerint a leghasználatosabb kártyafajták majdnem mindegyikét olvasni tudja. (Vásárláskor természetesen az legyen az els, hogy a kiszemelt nyomtató garantáltan fogadni tudja fényképezgépünk kártyáját.)
A kártyát az olvasóba helyezve a nyomtató azonnal felkínálja a papírkép készítés lehetségét. Az olcsóbb (ez kb. 20 ezer forintnál kezddik) típusoknál a képszámokkal tudjuk beazonosítani a kártyán lév képeket, és ez alapján választhatjuk ki a nyomtatandó képeket. Az okosabbak már saját display-jel rendelkeznek, amik megjelenítik a képszámokat, illetve a még okosabbak már magukat a képeket. A kicsiny monitorokon egyszerbb képszerkesztési mveleteket is végrehajthatunk; korrigálhatjuk a színeket, vághatunk, keretet, dátumot helyezhetünk a képre. Mindezekhez semmilyen számítástechnikai ismeret nem szükséges. A nyomtató használata ugyanúgy megtanulható a kezelési utasításból, mint a fényképezgépé vagy bármelyi háztartási gépé. A fotónyomtatóval kamerás telefonunk képét is közvetlenül kinyomtathatjuk; annak kártyájáról, st magáról a készülékrl Bluetooth vagy infra kapcsolaton keresztül.
Akár normál tintasugaras nyomtatót, akár fotónyomtatót vásárolunk, elre nézzük meg, milyen festékpatront tud fogadni. A nyomtatáshoz 4 színpatron szükséges, ezek közül a fekete mindig külön van. A másik három szín azonban nem mindig, és ez a megoldás azzal a hátránnyal jár, hogy ha valamelyik patron kifogy, az egész hármas blokkot ki kell cserélni. Sokkal gazdaságosabb az a megoldás, ahol a patronok külön-külön cserélhetk. Érdemes azt is nézni, milyen szint festékpatront használunk. A fotónyomtatáshoz gyártanak az átlagosnál jobb minség, élénkebb szín festékeket tartalmazó festékpatronokat is.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: fotó, nyomtatás, nyomtató

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

janos fekete avatarja

janos fekete         MP280 tipusu tintasugaras szamitogephez csatolt nyomtato tisztitasa.

Az EZERMESTER lap rendszeres olvasoja vagyok az 1950 es
evektol.A cikk szumarisan ismerteti a nyomtatokat. De en
csoro nyugdijjas szeretnem otthon kitisztani az MP280
tipusu tintasugaras nyomtatomat. Gondolvan ,hogy a lap
megorizte a 80-as evek jol bevalt ismerteteseit -lasd haztartasi gepek ismertetese es javitasa- igy batorkodtam
e karbantartasi muvelet leirasat keresni. Sajnos ez nem
sikerult. Tisztelettel Fekete Janos Szatmarnemeti.

Hópehely kristályok

Alig hinné az ember, hogy a gyönyörű kristályok tulajdonképpen hópelyheknek a makró felvételei.


Napelem a korlátlan energia

A napelem cella átalakítja a fényt közvetlenül elektromos energiává, egy úgynevezett fotovoltaikus hatás által. Ez a fotovoltaikus cella –ha fény éri –képes elektromos áramot generálni anélkül,...