Laborálás helyett nyomtatás

Fotónyomtatás, fotónyomtatók

A digitális és filmes gépeket összehasonlító cikkünkben már szót ejtettünk a digitális fotókról készíthet papírképekrl. Néhány évvel ezeltt ezt csak szaküzletekben, eléggé költségesen tudtuk – megfelel minségben – elkészíttetni. Láttuk, hogy ma már fordult a helyzet: inkább a filmes kidolgozás tnik drágábbnak. De mi van az öntevékeny fotósokkal, akik a képkidolgozást is otthon szeretnék elvégezni?

A tintasugaras nyomtatók számukra is elérhetvé tették az otthoni papírkép készítés lehetségét. Gyakorlatilag két lehetségben gondolkozhatunk: az általános, tintasugaras nyomtatóban és a speciális fotónyomtatóban. A nyomtatás elvét tekintve sok különbség nincs közöttük, st azt mondhatjuk, hogy bármelyik tintasugaras nyomtatóval tudunk fotóminség képet készíteni, de csak a speciális fotópapírra. Arról ne is álmodozzunk, hogy a közönséges, fehér levélpapírra élénk szín, fényes képeket nyomtathatunk. A fotópapírra – amelynek költsége lényegesen magasabb – viszont igen, st azt mondhatjuk, hogy a kép minsége inkább függ majd a papírtól, mint a nyomtatótól. Egy A/4-es fotópapír 150-200 Ft-ra jön ki, erre nagyjából 4 levelezlap méret képet nyomtathatunk. Darabját tehát 50 Ft-ért, plusz a nyomtató és a tintapatron költsége.
A tintasugaras nyomtatóknál jobb minségben és olcsóbb üzemelés költséggel képes dolgozni a színes lézernyomtató, viszont a gép ára még túlságosan magas. (A fekete-fehér lézernyomatókra ez már nem igaz, sőt; hosszú távon jóval gazdaságosabb a lézernyomtató, m int a tintasugaras.)
Aki tehát számítógépben és nyomtatóban tud gondolkodni, azok számára adott a fotónyomtatás lehetsége. A speciális fotónyomtatókat inkább azok számára találták ki, akik idegenkednek a kompjútertl, és nem kívánják megtanulni használatát. A fotónyomtató olyan tintasugaras nyomtató, amihez nem kell számítógép. Saját kártyaolvasóval rendelkezik, amely rendszerint a leghasználatosabb kártyafajták majdnem mindegyikét olvasni tudja. (Vásárláskor természetesen az legyen az els, hogy a kiszemelt nyomtató garantáltan fogadni tudja fényképezgépünk kártyáját.)
A kártyát az olvasóba helyezve a nyomtató azonnal felkínálja a papírkép készítés lehetségét. Az olcsóbb (ez kb. 20 ezer forintnál kezddik) típusoknál a képszámokkal tudjuk beazonosítani a kártyán lév képeket, és ez alapján választhatjuk ki a nyomtatandó képeket. Az okosabbak már saját display-jel rendelkeznek, amik megjelenítik a képszámokat, illetve a még okosabbak már magukat a képeket. A kicsiny monitorokon egyszerbb képszerkesztési mveleteket is végrehajthatunk; korrigálhatjuk a színeket, vághatunk, keretet, dátumot helyezhetünk a képre. Mindezekhez semmilyen számítástechnikai ismeret nem szükséges. A nyomtató használata ugyanúgy megtanulható a kezelési utasításból, mint a fényképezgépé vagy bármelyi háztartási gépé. A fotónyomtatóval kamerás telefonunk képét is közvetlenül kinyomtathatjuk; annak kártyájáról, st magáról a készülékrl Bluetooth vagy infra kapcsolaton keresztül.
Akár normál tintasugaras nyomtatót, akár fotónyomtatót vásárolunk, elre nézzük meg, milyen festékpatront tud fogadni. A nyomtatáshoz 4 színpatron szükséges, ezek közül a fekete mindig külön van. A másik három szín azonban nem mindig, és ez a megoldás azzal a hátránnyal jár, hogy ha valamelyik patron kifogy, az egész hármas blokkot ki kell cserélni. Sokkal gazdaságosabb az a megoldás, ahol a patronok külön-külön cserélhetk. Érdemes azt is nézni, milyen szint festékpatront használunk. A fotónyomtatáshoz gyártanak az átlagosnál jobb minség, élénkebb szín festékeket tartalmazó festékpatronokat is.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: fotó, nyomtatás, nyomtató

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

janos fekete avatarja

janos fekete         MP280 tipusu tintasugaras szamitogephez csatolt nyomtato tisztitasa.

Az EZERMESTER lap rendszeres olvasoja vagyok az 1950 es
evektol.A cikk szumarisan ismerteti a nyomtatokat. De en
csoro nyugdijjas szeretnem otthon kitisztani az MP280
tipusu tintasugaras nyomtatomat. Gondolvan ,hogy a lap
megorizte a 80-as evek jol bevalt ismerteteseit -lasd haztartasi gepek ismertetese es javitasa- igy batorkodtam
e karbantartasi muvelet leirasat keresni. Sajnos ez nem
sikerult. Tisztelettel Fekete Janos Szatmarnemeti.

Nyomtatott vászonképek

Számtalan faldekorációs lehetőség közül lehet választani. Ezek lehetnek keretezett plakátok, vagy ismert művészek műveiről készült reprodukciók. Az igaziak és értékesek az egyedi, kézzel festett...


SolarWindow

A hagyományos napelem konkurenciája lehet az 50-szer nagyobb teljesítményű SolarWindow, mely tiszta energia-generátorként működik üvegfelületeken.