Hasonmások megtévesztő illúziója

Laminált padlóburkolatok

A másolatok lényege, hogy megtéveszten hasonlítsanak az eredetikre. Az építanyagok számos területén, pl. a laminált padlóknál is, ez alapvet cél, mivel e korszer anyagok a valódi faburkolatok alternatívájaként jöttek létre. Lényegesen olcsóbbak, gyorsan lerakhatók és kopásállóságuk is vetekedhet a valódi fapadlókéval. A gyártástechnológiák fejlesztése folytán nem csak külsleg, de számos más tekintetben is szinte egyenrangú versenytársaivá váltak a valódi, hagyományos faburkolatoknak. A fentieken túlmen egyéb elnyös tulajdonságuk miatt érthet, ha egyre többen választják otthonuk, irodájuk padlójaként a laminált padlókat, amelyek felújítása ugyan csak cserével oldható meg, viszont ez egyben a változatosság záloga is.

Ezek a burkolóanyagok általában azonos, 1324x191 mm-es (hossz és szélesség), illetve egyes gyártmányféleségeknél 1324x329 mm-es méretben, de különböz, 6, 7, 8, 9, 9,5, 12 mm vastagságban kerülnek forgalomba. A felszíni kialakításuk is változó, a teljesen simától a finoman, vagy a mélyen strukturáltig számos változatuk között válogathatunk. Ezzel viszonylagos összhangban van a többnyire a természetes faanyagok erezetrajzát és színtónusát utánzó mintázatuk.
A szokatlanabb változatú gyártmányokon a fózolt szélek valóban leélezettek, továbbá esetenként 3D-s felületi erezetstruktúra is jellemzi. ket A leélezett széleket többnyire nem védi overlay- és dekor réteg, viszont a pórusnyomott, természet-azonos, mélyített erezetrajz esetén kopásállóbb gyantaréteg kerül a padló felületére, így a kiálló részek hosszabb élettartamúak. A padlók színtónusainak tekintetében legalább olyan b a választék, mint a természetes faanyagú készparkettáké, st esetenként a valóságosaknál markánsabb színek sem ritkák közöttük. Ez a speciális nyomtatástechnikának köszönhet, és a választék bvítését szolgálja.

Fa-, kő- és hagyományos padló-mintázatok

A faanyag-utánzatokon túlmenen kutánzatú, st már a hagyományos csaphornyos parketta halszálka mintás imitációjú laminált padlók is kaphatók. A padlólapok mintázatát egyébként két-, vagy háromsoros hosszanti sávolás, vagy az elemek teljes felületén folyamatos erezetrajz jellemzi.
A különféle laminált padlók szerkezete hasonló, minden panel több eltér vastagságú rétegbl áll. Ennek köszönhet az elemek kiváló alaktartóssága, pontosan azonos vastagsága, a csaphornyok precíz kialakítása miatt garantált a lapokból kialakított járófelület teljes egyenletessége.

Háromrétegű szerkezet

A laminált padlók általában az alábbi szerkezeti rétegekbl állnak. E padlók kopórétegét a fels átlátszó melamingyanta réteg, és az általa átitatott, mintázattal ellátott dekorpapír együtt képezi. A kopásállóság fokozását a gyantába kevert finom korundanyagok kombinációjával biztosítják. Végs soron ez határozza meg a laminált padlók kopásállósága szerinti osztályba sorolását. Ez alapján a lakossági igényekre készül padlók 21, 22, 23, a közületi, azaz fokozottan igénybevett termékek kopásállósága a 31, 32, 33 fokozatba sorolható.
A laminált padlók következ, testes középs rétege alkotja a padlólapok magját, azaz hordozólemezét, amelynek anyaga különféle tömörségre összepréselt rostanyag. Eleinte ez közepes tömörség- (faforgács, MDF) volt, újabban azonban már nagy tömörség (HDF) rost képezi a legtöbb padló hordozólemezének a magját. Ezen kívül néhány gyártó kiváló minség gyártmányai nagynyomású technológiával készülnek, amire a HPL rövidítés utal. Az ilyen laminált padlók rendkívül jó minségek, és ez minden paraméterükre érvényes, mivel nem csak a felhasznált anyagok rétegrendje, hanem a teljes gyártástechnológia speciális.
A padlólapok magjának aljára kerül a nedvességgátló, és fként a forma stabilitását szolgáló ellenirányú húzóréteg. Van olyan padló is, amelyiknek az alját ezenkívül még egy 0,3 mm vékony, különösen hatékony termoplaszt réteggel is ellátták. Ez henergiává alakítja a hang egy részét, így 10 dB-lel is képes csökkenteni a járás közben keletkez hangokat. Ez az optimális hvezetést is jelentsen elsegíti, és padlóftés esetén nincs szükség külön zajszigetel réteg lefektetésére. Más termékeknél a fokozott hangszigetelést 1 mm vastag speciális cellulóz réteggel oldják meg.

Csaphornyos változatok

A laminált padlót alkotó elemeket különféle kialakítású csaphornyok segítségével lehet egymáshoz ersíteni. Régebben a csaphornyos élkialakítás ragasztóval kombinálva biztosította a teljesen összefügg, hézagmentes és vízzáró felületet. A fejlesztések eredményeként azonban egyre több padló ún. Clik-csapos rendszer, amelyek már nem igénylik a lapok összeragasztását. A csapok és hornyok olyan kialakításúak, hogy ragasztó nélkül is szorosan zárodó rögzítést biztosítanak. A hornyok és a beleill csapok kialakítása eltér, viszont elnyük, hogy a lefektetett padló könnyen felszedhet, s újra le is rakható. A clik-rendszer padlók között akad ún. duólic, azaz ketts horonnyal egymásba kapcsolódó élkialakítású is.
A laminált padlók elnye, hogy bármilyen anyagú, megfelelen elkészített aljzatra gyorsan lefektethet. Felületkezelést nem igényelnek, igen csekély a vastagságuk, és a tisztításuk is a lehet legkönnyebb. A hagyományos padlóburkolatokhoz viszonyítva igen olcsók, feltéve, ha a helyiség igénybevételének megfelel kopásállóságú gyártmányt választunk a burkoláshoz.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: laminált, padló

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Padlószőnyeg csere helyett felújítás

A német Innoprop GmbH által kifejlesztett széndioxidos BIO tisztítási technológia forradalmasítja a padlószőnyegek, kárpitok tisztítását, a foltok eltüntetésének módját. A közismert és a...


A hidegburkolat megtervezése

Egy szép lakás egyik legmeghatározóbb része a szépen, jól burkolt fürdőszoba és konyha, ehhez érdemes tudatosan hozzáállni már a tervezésnél. A jól burkolt nem egyenlő avval, hogy a lapok...