Új bútorokhoz, felújításhoz

Kész ajtók, és fogantyúk

Természetesen választhatunk más utat, ami sokkal jobban igazítható az igényeinkhez, s otthonunk adottságaihoz. Ehhez csak egy jó asztalos szükséges, aki méretre szabottan összeállítja az elképzelésünk szerinti bútordarabok korpuszát, és rászereli a frontfelületeket alkotó, általunk kiválasztott stílusú, kivitel ajtókat, fiókellapokat. Ezt felújításkor a frontcserénél is jól alkalmazható. A bútor karakterét meghatározó ajtók, s egyéb szerelvények természetesen elre gyártott termékek, mint ahogyan a vasalatok, fogantyúk is. A választékuk minden szempontból változatos, csak meg kell találnunk közülük az igényeinknek megfelelket. Az alábbiakban néhány lehetséget mutatunk be az alkalmazásukhoz.

Tömörfa ajtók

Akár új bútorhoz, akár frontfelújításhoz választunk ajtókat, több lehetség közül választhatunk. A tömörfából készült ajtók igényes kivitelek, és többnyire négyszögletes vagy íves marással díszítettek ún. táblás kialakításúak. Feny-, tölgy-, nyír- cseresznye és még számos egyéb fafajtából készülnek, esetenként a mart fazon mellett az igényesebb tömörfa ajtókat dombornyomott keret teszi díszesebbé. A teleajtók mellett természetesen nem hiányoznak az üvegezett ajtók sem, st íves sarokajtók teszik teljesebbé a választékot. Egyes típusoknál különleges üvegezés ívelt ajtók is beszerezhetk. E mellett az ajtók stílusához ill tömörfa, vagy furnérozott borítású párkány-, fénycstakaró-, pillérlécek és íves lábazatelemek is beszerezhetk. Az ajtók lakkozottak, felhasználásra készek, de esetenként felületkezelés nélküli ajtók is beszerezhetk.

MDF furnérozott ajtók

Az ilyen ajtóknak csak a borítása természetes fa, az ajtótestek magja közepes tömörség MDF rostanyagú. A szekrényajtókon a betétlapos ajtókeretek erezetrajza többnyire hasonló a tömörfából készültekéhez, azaz a keretdarabok száliránya egymásra merleges. A táblabetétek furnérozása is megtéveszten valóságos, s gyártótól függen üvegezett ajtók is rendelhetk hozzájuk. Ezekhez is általában beszerezhetk a színazonos párkány- és fénycstakaró lécek, amelyek ugyancsak furnérozottak, s selymes fényre lakkozottak.

Fóliás MDF ajtók

Ezek választéka legalább olyan bséges, mint a tömörfából készülteké, legalább is forma és szín szempontjából. Általában keretes, vagy lekerekített, ún. szappan modellek, továbbá változatos formájú íves marású ajtólapok közül lehet választani. Az ívesen mart formájú ajtók különösen változatosak, ezek színválasztékát fként a fautánzatok teszik ki. Természetesen ezekhez is gyártanak párkány- és fénycstakaró léceket, amelyeknek bevonata azonos az ajtók ellenálló manyag fóliájával.

Posztformingolt ajtólapok

Különböz méret, laminált felület ajtólapok, amelyeknek a hosszanti éle az els oldalukon különböz sugárban lekerekített. Színválasztékukban a fadekor mellett néhány szórt mintázatú is felbukkan. Fként egyszerbb, homogén megjelenés bútoroknál elnyös az alkalmazásuk

Az ajtók kiválasztása

Mivel az ajtók elre gyártott darabok, méretük adott, s ezekhez igazodva kell a bútor korpuszait méretre elkészíteni. Mivel az ilyen ajtók általában élre csukódóak, nyitásukhoz ráüt, vagy félig ráüt pántokat, s az ajtók között legalább 6 mm távolságot kell betervezni. Fiókellapok esetén a biztonsági távolság oldalanként kb. 2 mm legyen. A kiválasztott ajtók és fiókellapok alapján már megtervezhetk a szekrénykorpuszok, amelyeket azonban célszer azonos szélesség darabokra osztva kialakítani. A vízszintes osztóvonalakat érdemes a legmagasabb ajtóhoz igazodva meghatározni, és a kisebb ajtóknál is ajánlatos kialakítani egyfajta rendezettséget.

Az ajtók díszei

A bútorok ajtóit természetesen a rájuk szerelt fogantyúk teszik igazán vonzóvá és egyben egyedivé. Sok esetben egy régebbi bútoron az avítt bútorfogantyúk divatosra cserélése már elnyös változást okoz. Kikészítésük általában fényes, vagy antikolt réz, fényes és matt króm, vagy ezüst, de ezen kívül fával, manyaggal, továbbá a porcelánnal párosított kombinációk is megtalálhatók. Formagazdagságuk hihetetlenül változatos, így mindenki könnyen megtalálja a saját ízlésének megfelel bútor fogantyút. Helyüket rendezetten és meggondoltan célszer megválasztani, hogy ne csak funkciójuknak feleljenek meg, de látványszeren is hangsúlyos szerepet kapjanak.

(Ismertetésünk illusztrációit a Forest Hungary Kft. termékkatalógusának fotóiból válogattuk.)

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: ajtó, fogantyú, tömörfa

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Bútorajtó fékezők

Manapság már a bútorok ajtóira szinte kivétel nélkül önzáró behúzó pántokat szerelnek. Ez megfelelő az ajtók önzáródása miatt, ám ezeknek a pántoknak van egy kellemetlen tulajdonsága, hogy az...


Gyerekszobai biztonság növelése

Sokszor hallani, hogy sok szülő túlfélti gyermekét, telerakja a gyerek környezetét biztonsági eszközökkel, így a gyereknek esélye sincs, hogy megtanuljon vigyázni magára. Ebben biztosan sok az...