Karácsonyfa az ünnepekre

A karácsonyfa-vásár már jóval karácsony előtt megindul. Ma már nem könnyű választani a bőséges kínálatból, nem is beszélve az igen magas árakról.

Karácsonyfának a leggyakoribban választott fenyő a rövid tüskés közönséges lucfenyő. Népszerűségüket különleges, kellemes, balzsamos gyantaillatuk is növeli. Tűleveleik színe friss állapotukban szépen fénylő méregzöld, ám a lakások zömében lévő távfűtés okozta száraz levegő miatt kifakulnak és lehullnak. Különösen akkor, ha nagyon korán is vettük meg a fát, így mire díszítésre kerülne a sor, már levelei egy részét lehullajtotta. Az ezüstfenyő néven ismert, mut atós szürke lombszínű tűlevelű, amennyivel drágább szokott lenni, sajnos annyival nem bizonyul tartósabbnak. Tűlevelei nagyon szúrósak és különösen szép ezüstös vagy hamvas kék színűek a viaszbevonatuktól. A közönséges jegenyefenyő tűlevelei viszont nem hullnak le, hanem valósággal rászáradnak az ágakra. Jellegzetessége, hogy lapos tűlevelei alját két hosszanti sávban húzódó viaszrétegből álló ezüstös csík díszíti. A nordmann fenyő néven ismert kaukázusi jegenyefenyőnek fénylő mélyzöld színű, sűrű ágazatú tűlevelei különösen szépek. Levelei nem kétoldalt fésűsen, hanem félkörben, sűrűn, kefeszerűen állnak. A duglászfenyők szintén megtartják jellegzetes narancs illatú tűleveleiket. Ezek a barnára száradás után sem hullnak le. A hosszútűs fenyők is mára népszerűbbek lettek, mint azelőtt. Tekintélyes hosszúságú tűleveleiket jól megőrzik, még a karácsonyi ünnepek elmúltával is. Hátránya, hogy igen terjedelmes, és így kissé nehéz díszíteni. Vaskos törzsét pedig csak hosszabb farigcsálás után lehet belerakni a karácsonyfatalpba. A karácsonyfának kivágott fenyők legegyszerűbb tartósítása az, ahogy az árusítók is tárolják őket: nyirkos talajon egymásra fektetve. Így a szárító napsütéstől és a széltől védve van, viszont a hideg és az eső éri. Kertes házban célszerű lombos bokrok közé elfektetni, nyirkos levelekkel letakarni. Így hosszú hetekig is eláll károsodás nélkül. Lakásban a leghűvösebb helyre célszerű tenni, egészen a díszítésig. Tartóssága érdekében érdemes vízbe tenni, miután a törzs aljából levágtunk. Esetleg nyirkos ruhával becsavarhatjuk az alját, és gondoskodunk arról, hogy mindig nedves legyen. Tárolhatjuk még erkélyen, teraszon vagy az ablakon kilógatva egy nem napos, hűvös oldalon. Tartósságát növelheti, ha közvetlenül a feldíszítés előtt, vízbe állítjuk néhány órára.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Karácsonyfa tartósítás titka

A hagyományos lucfenyő adják a karácsony legigazibb hangulatát, de sajnos ezek hullatják le leghamarább tűleveleiket a meleg, száraz lakásban. Néhány egyszerű módszerrel lassítani lehet ezt a...


Karácsonyi égők, füzérek

A karácsonyi ünnepek során sok olyan veszélyforrással találkozhatunk, ami a hétköznapokban nem fordul elő, ezért nem vagyunk kellőképpen felkészülve rájuk. Legyünk elővigyázatosak, hogy csak...