Fémhez, fához, műanyaghoz

A sokoldalú rezgőfűrész

Ha különféle anyagok darabolása a feladat, akkor elsként a rezgfrész jut az eszünkbe. Különösen, ha rövidebb vagy alakos vágásokat kell végeznünk. A körfrész ugyanis csak a hosszú és egyenes, s fként faanyagok vágására használható, a rezgfrészek pengéjét viszont szabadon irányíthatjuk. A talpát megvezetve hosszabb vágásokra is képes, ráadásul megfelel frészlapokkal a legkülönfélébb anyagok vágására is használható. Aki tehát alaposan megfontolva egyetlen frészgépben gondolkodik, az inkább a sokoldalú (lyuk-, vagy dekopírfrész néven is ismert) rezgfrészt választja a körfrész helyett. Ám hogy e géptípuson belül milyen gépet vásároljunk, azon érdemes elgondolkodni.

Az els kérdés ilyenkor, hogy mennyi pénzt áldozzunk a gépre. Nem érdemes túl alacsony összegben gondolkodnunk, mert ezt késbb megbánhatjuk. Helyette inkább a lyukfrészek szolgáltatásait, kivitelét és márkáját vegyük figyelembe, s azt, hogy ezeket mennyire tudjuk hosszú távon kihasználni. Ha csak ritkán használjuk majd, de a munka pontossága fontos, akkor egy viszonylag jó kivitel és az alapfunkciókat teljesít, egyszer, olcsó barkácsgép is megfelel lehet a számunkra. Viszont ha igényes munkát, és korrekt mködést várunk el leend „partnerünktl”, akkor az ismertebb márkák gépei közül célszer választanunk. Intenzív és gyakori alkalmazásra pedig csak az ipari gépek a megfelelk.
Az alkalminak tn, olcsó vételi lehetségek esetében nem árt gyanakodni, mert tartósság, szerkezeti kivitel tekintetében ezek a szerszámok általában „alul teljesítenek”, amire már csak késn, használatuk közben jövünk rá. Akinek azonban évente két-háromszor kell az ilyen rezgfrészt pár percre kézbe vennie, annak elfogadható kompromisszum lehet egy ilyen gép is, legfeljebb elviseli a vibrációját, zajosságát és talán még a pontatlansága felett is napirendre tér a kedvez ára miatt.
Igényes munkát viszont csak a drágább gépekkel lehet végezni. Az pedig, hogy kinek-kinek mi mennyit ér, magánügy, mindenki döntse el saját maga. A döntést megkönnyítend, az alábbiakban sorra vesszük a rezgfrészek jellemz adottságait, amelyek egy korszer rezgfrészen fellelhetk. Továbbá – a teljesség igénye nélkül – több gyártó gépeinek fbb adatait táblázatba foglalva is közöljük.
Nagyon fontos, hogy a frészgép ers legyen. A felvett teljesítmény – ami manapság 350-600 W – alapján azonban csak következtetni lehet a gép leadott teljesítményére, ami jó esetben a felvettnek kb. a 60%-a. A kis teljesítmény frészgépet könny túlterhelni, ezért inkább 500-600 W-osak a kelendbbek. Lényeges gép maximális vágási mélysége is. Ez általában 50-60 mm közötti, s fában értend, merleges vágásnál. 45 fokos szögben természetesen kisebb az anyagok átvághatósági vastagsága. Megfelel frészpengével a gépet fémek és más anyagok vágására is használhatjuk, de ezeknél a vágható vastagság jelentsen kisebb.
Igen fontos szempont, hogy a gép rezgésszámát elektronikusan, folyamatosan lehet-e változtatni. Az egyszerbb szúrófrészeken ez a lehetség nem adott, de a legtöbb gépen ez már „alapfelszereltség”. A szabályozó elektronika lehetvé teszi, hogy azt anyaghoz és a frészlaphoz igazodva állítsuk be a munkához legideálisabb löketszámot, egyeseknél azonos teljesítmény mellett. Ez jelentsen befolyásolja a munka intenzitását, a penge élettartamát és a vágás minségét. A megfelel löketszám szabályozás az egyszerbb gépeken a kapcsológomb fokozatos benyomásával szabályozható. A korszerbb gépeken viszont külön, az elválasztó gombbal, teljeshullámú elektronika segítségével lehet beállítani a szerszám maximált löketszámát, s az indítógombbal fokozatosan eddig lehet gyorsítani.
S ha már a vágást végz szerszámot említettük, feltétlenül vegyük számba a befogásának a módját, pontosabban annak egyszerségét, gyorsaságát. Ma már a legtöbb gépen különféle rendszer Clic-, SDS-, Fixtech-, Quick-, Superloc stb. rendszer, szerszám nélkül, kézzel oldható befogó megoldások könnyítik meg a frészlapok cseréjét.
A vágási teljesítmény érdekében fejlesztették ki a frészlap löket közbeni lengmozgását. Ez frészelés közben elliptikus pályán osztja el a nyomást, csökkenti a frészlapon a súrlódási ht, így gyorsabban lehet a géppel frészelni. Vékony anyagokat és fémeket leng mozgás nélkül kell vágni, a 1-3 fokozatban állított lengmozgással pedig fa- és manyagok vágása célszer. Beállítására általában a gépfej melletti kis kar szolgál.
A frészlapot többnyire görg támasztja meg. Ennek kivitele és a talptól való távolsága sem mellékes, mert ez egyben a szerszámot is megvezeti, tehát a talphoz minél közelebb kerül, annál pontosabb a vágás, ami egyenes és kanyarító vágások közben is nagyon fontos.
A gép csekély vibrációja is nagyon lényeges. Az igényesebbek rezgéskiegyenlítettek, ami terheletlenül nyugodt, szinte vibrációmentes járásban nyilvánul meg. Vágáskor kíméli a vágószerszámot, és a gép irányítását is jelentsen megkönnyíti. Ezt azonban csak az igényesebb gépeken alkalmazzák.
A gép talpának a kivitele is lényeges. A legtöbb rezgfrészt acéllemez talpakkal szerelik. A precízen sajtoltak jó megvezetést biztosítanak az egyenes vágások alkalmával, a nagyobb sugárban lekerekített vastag talp szélei már kevésbé pontosak. Jó felfekvést, pontos oldalvezetést csak az öntött alumínium talp biztosít, ezt azonban csak az ipari gépeken alkalmazzák.
A talpak természetesen max. 45 fokos szögbe is beállíthatók, jobb és bal oldalon egyaránt. A szögbeállítás a legtöbb gépnél a talpat rögzít csavarok meglazítása után végezhet el. Kivétel ez alól néhány igényesebb gyártmány, ahol ezt egy rögzít kar, vagy retesz elmozdításával könnyítették meg. Ezeknél a beállítás pontossága is kiváló. A csavarral rögzíthet talp íves hátának szögbeállítását könny elvéteni, s akkor már oda a pontos szögállás. A talpat ipari használatra készült gépeknél hosszirányban is el lehet mozdítani, ami peremvágásnál lehet elnyös.
Az ergonómia sem lényegtelen szempont. Bár minden cég arra törekszik, hogy szerszámgépét minél kényelmesebben és könnyebben lehessen irányítani, a gépek kisebb nagyobb formai eltérései azonban nem különösebben szembe szökk. Azt viszont, hogy számunkra mi a kényelmes, csak magunk, mégpedig kézbefogással dönthetjük el. Egy biztos, az elasztomer anyaggal burkolt fogantyúk kellemesebb tapintásúak, biztonságosan a markunkban tarthatók. A bekapcsolt gép rezgéseit jelentékenyen csillapítják, ami a súlykiegyenlítés nélküli gépeken nagyon szükséges is.
A gép vibrációja ugyanis nagyon megnehezíti a pontos vágást és fárasztó is, hiszen ersebben markolva kell irányítani, s így nehéz a kijelölt vágási vonalon tartani a frészt. Rezgéskiegyenlített meghajtást csak néhány igényesebb mondhat a magáénak. A vibráció mellett a gép alapzajára is érdemes figyelni, mert ez a kellemetlenségen túl a szerkezeti egységek kiviteli minségére is utal. A terheletlenül is zajos gép aligha sorolható a precízen kivitelezettek közé.
Ügyeljünk arra, hogy a gépbe fogott frészlap mindig az anyagnak megfelel és jó minség legyen, ezen ne spóroljunk.
A gépek porelszívása több szempontból is fontos. Egyrészt a bejelölt vágási jelet a frészpor elfedi, s ez pontatlan vágást eredményezhet, másrészt pedig a munkaterületet szennyezi. Ezért a legtöbb gépen van már intenzív porelszívó csonk, amelyre azonban ritkán csatlakoztatnak porszívót. Ha a gép vágás közben csak lefújja maga ell a port, ez alaposabb takarítással jár, viszont a vágásvonal így is jól követhet, a gép irányítását meg nem nehezíti a porszívó gégecsöve. A házi porszívót ugyanis elég nehézkes a rezgfrészek elszívó cscsonkjára csatlakoztatni, s alakos vágásoknál eléggé megnehezíti a gép irányítását. A saját porgyjt zsák ideális, de rezgfrészen ritka.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Két Bosch gép profiknak

Új vezeték nélküli kézi körfűrész és vezeték nélküli szablyafűrész mutatott be a Bosch, kifejezetten profiknak, 18 voltos lítium-ion akkumulátorral.


Ryobi, amivel Ön többre képes

A Ryobi® kisgép megbízható segítőtárs a lakás vagy a ház szépítése vagy felújítása során felmerülő mindenféle munkához. Legyen szó bútorok összeállításáról és rögzítéséről vagy bútorok...