Egy pohár jóízű víz

A háztartási víztisztítás eszközei

A szomjunk oltására legmegfelelbb egy pohár jó víz. Nemrég a források, patakok st a Duna vize is megfelelt erre. Mára egy-két hegyvidéki forrás vizét kivéve a természetes vizek gyakorlatilag ihatatlanok az ember számára.

Az ivóvíz minségét szigorú egészségügyi, higiénés elírások szabályozzák. Elvileg minden ivóvíznek megszabott értékek közötti fizikai, kémiai jellemzkkel kellene rendelkezni. Azonban a határértékek között a vizet az emberi érzékszervek tovább osztályozzák, és kinek-kinek az egyéni érzékszervei alapján alakul ki a véleménye a fogyasztott vízrl. Az ivóvízben található kémiai és biológiai anyagoknak a mennyisége, összetétele okozza a más és más íz ivóvizet.
Az ivóvíz izét, szagát a vízben található, a normálisnál nagyobb mennyiség szervetlen anyagok okozzák. A kloridok sós, a szulfát keser, a nitrát édeskés, a vas-mangán fémes ízt ad az ivóvíznek. A különböz vízben oldott gázok, fleg a szulfidok teszik a vizet záptojás szagúvá, bzössé. Az ivóvízben él szervezetek miatt is keletkeznek különböz szagok és ízek, melyek igen kellemetlenek lehetnek.
Ma az ivóvizet a vízszolgáltatók minden esetben kezelik. Sajnos azonban a kellemetlen szagok és ízek a már kezelt közüzemi vízben is könnyen megjelennek, tehát elképzelhet, hogy otthon a csapból kifolyó víz is rossz szagú, -íz. Ha az otthon a csapból jóíz vizet szeretnénk nyerni, akkor némi háztartási ivóvíz kezelést kell végeznünk.
A vezetékes víznél a csvezetékbl homok, rozsda különféle törmelékek kerülnek a vízbe és onnan hozzánk felhasználókhoz. Ezeket a mechanikai jelleg szennyezdéseket, lebeganyagnak nevezzük. Eltávolításukra különféle szrk szolgálnak. Ezek a szőrök a rajtuk keresztül folyó vízbl, a nagy aktív szrfelületük segítségével kiszrik a különféle lebeganyagokat.
A cserélhet betétes szrk, a bejöv vezetékre szerelhetk, csatlakozó méretük a szokásos 1/2”-2”-os csméretekhez igazodik. A cscsatlakozást biztosító részbe, menetesen csatlakozik a szrbetétet tartó, többnyire átlátszó szrház. Ez a szrház, a vezeték lezárása után lecsavarható, ezután a benne található szrbetét – amelynek anyaga polipropilén (PP), vagy rozsdamentes acél – lemosható, vagy ha szükséges cserélhet. A korszer szrbetétek 20~100 ľ porusméretek, azaz a milliméter századrésze nagyságú anyagrészecskéket is visszatartják a felületükön!
Az egyszer szrkbl alakultak ki az oldott vas és a szabad aktív klór kiszrésére alkalmas szrbetétek. Az oldott vastartalom kiszrésére háztartási alkalmazásban jól bevált az Aqua-Mandix katalitikus oxidációs töltet (cserélhet szrbetét). A szabad klórt, a rákkelt haloform vegyületeket, az íz és szagrontó anyagokat az ezüsttel impregnált felület aktív szén betétes szr köti meg, és az ezüst(-nitrát, -jodid) impregnálás megöli a még él baktériumokat is. A szrházak felhasználhatók sziliko-foszfát betét alkalmazására is. Ezzel a mosógépeken, vízmelegítkn történ káros vízkkiválás akadályozható meg.
Kézenfekv tehát ezeknek a többfeladatú szrknek a közös kialakítása. Ezt a célt szolgálják a többlépcss szrk. A kétrészes (lépcss) szrknél egyrészt a ~25 ľm résméret polietilén finomszr, másrészt az aktívszén szr kerül alkalmazásra. A Triaqua szr a nevébl adódóan három funkciót lát el; az elbbieken felül egy Aqua-Mandix katalitikus töltet megköti a víz még meglév vas-mangán tartalmát.
Ezek a többlépcss szrk egyszeri töltettel mintegy 8 m3 víz tisztítására képesek. A vízmennyiség átbocsátásuk 4-5 liter/perc.
Alkalmazzák még a kombinált betétes szrket is. Az egy szrházba beszerelt finom szr és az ezüsttel impregnált aktív szén betét hatására az érzékeny kerámiabetétes csapokat védjük, emellett jó minség ivóvizet is nyerünk.
A szintén finomszr betétbl és polifoszfát adagoló betétbl álló kombinált szr hatására vékony filmréteg keletkezik a vízzel érintkez felületeken, és ez megakadályozza a vízk lerakódását.
A kemény víz lágyítására szolgálnak a kabinetes vízlágyító berendezések. Ennek a kémiai úton történ vízlágyítási eljárásnak a lényege az, hogy a vizeink keménységét okozó kalcium- és magnéziumsókat, illetve azoknak a vízben oldott ionjait nátriumsó (konyhasó) ionokra cseréli ki. Ezzel a módszerrel a vizet 0,1 nk° érték alá lágyíthatjuk.
Maga az ioncserélés a berendezésben egy gyantatölteten átfolyva történik, konyhasóoldat felhasználásával. A berendezés egy vegyszerálló manyag tartályba (reaktorba) elhelyezett nagy aktív felület ioncserél gyantatöltetbl áll. Ezen a tölteten folyik át a kemény víz, majd eközben a konyhasóoldat ionjaival felcseréli a keménységet okozó kalcium-, magnéziumsó ionjait. Az innen elfolyó víz már nem okoz vízkövesedést. Az ioncserél gyanta felületérl a kalcium-, magnéziumsókat a berendezés automatikusan leöblíti, és egyúttal a szükséges nátrium (konyhasó) ionokat regenerálja. Ez a regenerálás és öblítés célszeren a legkisebb vízfogyasztáskor, azaz az éjszakai órákban automatikusan lezajlik. Így a gyantatöltet évekig használható.
A berendezés vízlágyító kapacitása a 0,2~1,5 m3/óra között változik a típustól függen. Ez havi 5~50 m3 fogyasztást jelent. A vízlágyító ivóvíz-minség vizet képes kezelni, a kezelend víz vas-, mangántartalma 0,1 mg/liter alatti lehet.
A háztartási ivóvíztisztító berendezések csúcsát a ROÁZIS négyfokozatú berendezés jelenti. A fordított ozmózisos elven mköd berendezés els eleme egy 25 ľm-es szrképesség mechanikai szr, ezt követi egy ezüsttel impregnált felület aktív szenes elszr, innen a víz az 5 ľm szrképesség membránszrn halad át. Ezen a szrn fennmaradó szennyez anyagok a csatornahálózatba kerülnek, míg a beérkez vízmennyiség 30%-ányi kezelt víz a biztonsági aktívszenes szrn át kerül az ivóvízfogyasztóhoz.
A ROÁZIS hatékonyan csökkenti a nehézfém, az arzén, a nitrit, nitrát és ammónium, tartalmat. A kórokozókat, toxinjaikat, a vegyszermaradványokat, toxikus rákkelt anyagokat és a radioktiv szennyezdéseket szintén hatásosan kiszri az ivóvízbl. A berendezés gyakorlatilag sómentes vizet állit el, ezért közvetlen fogyasztáshoz a készülékhez ásványadagoló patron is tartozik, így tetszleges összetétel ivóvizet állíthatunk vele el.
A saját vizünket végül célszer még utólagosan csirátlanítani, vagyis a hálózatból, a berendezésekbl származó mikroorganizmusoktól mentessé tenni. Ezt legkorszerbben az ún. ultraibolya (UV) csirátalanító berendezésekkel végezhetjük. A 254 nm (nanométer) hullámhosszú UV sugárzás hatására a szervezetek több mint 99 %-a elpusztul, és nem fertzik az ivóvizünket. Az ilyen berendezések óránként 300 liter vizet képesek csírátlanítani, 10 W 230V/50Hz áramfelvétel mellett. A berendezés lényeges eleme a beépített érintésvédelmi relé.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Szűcs J. László

Címkék: ivóvíz, vízellátás

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Mitől jó az ivóvíz

Eredetétől függetlenül az a víz ivóvíz, amelyet eredeti állapotában vagy kezelés utáni állapotában ivásra, ételkészítésre vagy egyéb háztartási célokra szánnak. Függetlenül attól, hogy...


Víztakarékos háztartás

Vízzel takarékoskodni nem egyszerűen pénzügyi kérdés, sokkal inkább egy szemléletet jelent. Sok olyan apró trükk létezik, amikkel visszaszorítható háztartásunk vízfogyasztása anélkül, hogy életünk...