Lerakni gyerekjáték!

E munkához valóban csak némi mszaki érzék szükséges, ám a megfelel minség járófelület kialakításához biztosítani kell az alapfeltételeket. Ez fként az aljzatra, illetve az alapként használt régi padló állapotára vonatkozik. A szerszámok jórészt minden háztartásban fellelhetk, mivel csak egy nagyobb kalapács, a beszabásokhoz finom fogazású frész vagy esetleg rezgfrész és behúzóvas szükséges. Ezt esetenként egy vaskosabb faléc is helyettesítheti. Ragasztó csak akkor szükséges, ha szokványos csaphornyos padlót szeretnénk lefektetni. A clik-rendszer laminált padlók ugyanis ragasztást nem igényelnek.

Az aljzatok minségét illeten legyünk körültekintek. Els alapfeltétel ezek szárazságára vonatkozik, ami nem haladhatja meg a 2,5%-ot. A friss betonnak cm-enként legalább egy hetet kell száradnia. Szilárdnak és teherbírónak kell lennie. A felületi simaság tekintetében 1 m-en max. 3 mm lehet az alapként szolgáló felület eltérése. Ez a már meglev padlók felületére is vonatkozik, ha ezt használjuk majd alapként. Melegvizes padlóftés esetén is használhatók a laminált padlók, de elektromos üzemeknél csak akkor, ha a ftcsöveket megfelel vastagságú simított felület betonréteg borítja. A felületi hmérséklet nem lehet több 28 °C-nál. Fűtőfóliás rendszer padlóftésnél azonban csak akkor használhatók a laminált padlókból kialakított burkolatok, ha a gyártó garantálja, hogy a fólia felületi hmérséklete semmi körülmények között nem haladja meg a 28 °C-os felületi hmérséklet. Fontos még a helyiség hmérséklete, amely min. 18 °C, a padlóé 15 fok legyen, a leveg páratartalma pedig 40-70% közötti.
Fontos az is, hogy minden beton, vagy ásványanyagú alapfelületre 0,2 mm vastagságú PE anyagú párazáró fóliát kell lefektetni. Ha a fólia nem elég széles, kb. 20 cm-es átfedéssel terítsük egymás mellé. Továbbá ajánlott a padló alá zajszigetel alátétet is lefektetni, amit átfedés nélkül lehet az alapfelületre helyezni. A külön zajszigetel réteggel ellátott padlók alá ez szükségtelen.
A padlópanelek lerakása eltt célszer eldönteni a fektetés irányát. Ha pl. régi hajópadló az alap, ennek deszkáira merlegesen ajánlott fektetni a laminált paneleket. Érdemes figyelembe venni az erezetrajz karakterességébl adódó optikai összhatást is. Ez ugyanis látszólag tágíthatja, vagy hosszíthatja a helyiséget, különösen fózolt, vagy nagyon karakteres mintázat esetén. Dönthetünk a lapok diagonális lerakása mellett is, ami érdekes hatású, viszont sok 45 fokos leszabást és jelents hulladékot jelent. A padló mennyiségének kiszámolásakor azt is vegyük figyelembe, hogy a 30 cm-nél rövidebb darabokat már nem tudjuk felhasználni, és hogy a fóliázott csomagokat nem bontják meg. Arra is érdemes figyelni, hogy a padlón majd lapok hosszára merleges illesztések ne kerüljenek közel egymáshoz, mert ez a pontos illeszkedés ellenére zavaróan látható. Ezt az elemsorok eltolásával lehet kiküszöbölni. A hosszában többsávosan osztott paneleket célszer összekeverten lerakni, mert így elkerülhet, hogy azonos erezet lapok kerüljenek egymás mellé.
A lerakást mindig valamelyik fal bal oldali sarkában kezdjük el, s jobb oldal felé haladva folytassuk. Minden fal menti elemet ékeljünk ki 10-15 mm-re. A sor végén szabjuk méretre az utolsó panelt, majd helyére ütve ékekkel rögzítsük elmozdulás ellen. Ha nem clik-csapos padlólapokat rakunk le, akkor a ragasztót a panel hornyaiba és a csapjára is kenjük fel, és az els két sort együtt, fokozatosan rakjuk le. A paneleket puha fenyfa lécre ütve, vagy behúzóvasat használva húzassuk hézagmentesen a helyükre. A speciális, önzáró, clik-csaphornyos kivitel paneleket természetesen ragasztó nélkül, a már rögzített darab rövidebb oldalán kell elbb bepattintani, majd a hosszabb oldal hornyát fokozatosan jobb felé kocogtatva rögzíteni.
Ha a panelt a sor végén szabni kell, a falmenti hézag méretét is vegyük figyelembe, s ékkel rögzítsük a beillesztett sávzáró darabot. A leszabott darab felhasználásával kezdjük a következ sort, s így folytassuk a padló utolsó soráig. Ha ragasztott panelekkel dolgozunk, akkor a kitüremlett anyagot nedves szivaccsal hamar töröljük le, és a már lerakott padlóra ne lépjünk rá egy napig. A clik-csapos padlók természetesen azonnal járhatók. Az utolsó sorhoz a legtöbb esetben beszabott szélesség lécek szükségesek, amelyeket egyenként, a tágulási hézag figyelembevételével kell résmentesen a helyükre beilleszteni. Ez vonatkozik a falkiugrásokra is.
A padlópanelek lefektetése felújítás esetén szintemelkedéssel jár, ezért az ajtók aljából ennek megfelel szélesség sávot le kell vágni, hogy a szárny akadálytalanul nyitható és zárható legyen. A különféle burkolatok áthidalására is gondoljunk, ezeket különböz fém- és manyag küszöbidomokkal fedhetjük le.
Az ékeket ezt követen el kell távolítani, majd következhet a szegélylécek felersítése. Ezek a falra csavarozott rögzítlemezekre húzható fóliázott MDF idomok, amelyek megoldják a sarkok korrekt csatlakoztatását, és feleslegessé teszik a szegélylécek végének gérbe vágását.
A kész padlóburkolatot óvni kell a durva mechanikai hatásoktól, és ajánlatos a bútorok használatából adódó kopásokat minimalizálni. A székek lábára szereljünk filc csúszkákat, a nehéz bútorokat emeljük meg az áthelyezésükkor. A bútor- és székgörgk palástja puha legyen. A laminált padlókra nehezen tapadnak fel a különféle szennyezdések, amelyeket szappanos tisztítószerekkel lehet eltüntetni. Feltörlésükhöz kicsavart törlrongyot, ápolásukra pedig csak laminált padlókhoz kifejlesztett szert használjunk, s akkor hosszú éveken át megrizhetjük az állagát.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: laminált, padló

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Padlószőnyeg burkolatok

A padlószőnyegek változatos, testes vastagsága, rusztikus vagy nagyon finom szálú fajtái minden igényt kielégítenek, így könnyű az elképzelésnek megfelelő szőnyegburkolat kiválasztása. Aki tehát...


Padlószőnyeg

Hőszigetelő, zajcsökkentő és dekoratív hatású, faltól falig érő padlóburkolat a padlószőnyeg. Kedveltségét talán ezek a tulajdonságai magyarázzák. Igen változatos lehet a mintázatuk, különféle...