Lerakni gyerekjáték!

E munkához valóban csak némi mszaki érzék szükséges, ám a megfelel minség járófelület kialakításához biztosítani kell az alapfeltételeket. Ez fként az aljzatra, illetve az alapként használt régi padló állapotára vonatkozik. A szerszámok jórészt minden háztartásban fellelhetk, mivel csak egy nagyobb kalapács, a beszabásokhoz finom fogazású frész vagy esetleg rezgfrész és behúzóvas szükséges. Ezt esetenként egy vaskosabb faléc is helyettesítheti. Ragasztó csak akkor szükséges, ha szokványos csaphornyos padlót szeretnénk lefektetni. A clik-rendszer laminált padlók ugyanis ragasztást nem igényelnek.

Az aljzatok minségét illeten legyünk körültekintek. Els alapfeltétel ezek szárazságára vonatkozik, ami nem haladhatja meg a 2,5%-ot. A friss betonnak cm-enként legalább egy hetet kell száradnia. Szilárdnak és teherbírónak kell lennie. A felületi simaság tekintetében 1 m-en max. 3 mm lehet az alapként szolgáló felület eltérése. Ez a már meglev padlók felületére is vonatkozik, ha ezt használjuk majd alapként. Melegvizes padlóftés esetén is használhatók a laminált padlók, de elektromos üzemeknél csak akkor, ha a ftcsöveket megfelel vastagságú simított felület betonréteg borítja. A felületi hmérséklet nem lehet több 28 °C-nál. Fűtőfóliás rendszer padlóftésnél azonban csak akkor használhatók a laminált padlókból kialakított burkolatok, ha a gyártó garantálja, hogy a fólia felületi hmérséklete semmi körülmények között nem haladja meg a 28 °C-os felületi hmérséklet. Fontos még a helyiség hmérséklete, amely min. 18 °C, a padlóé 15 fok legyen, a leveg páratartalma pedig 40-70% közötti.
Fontos az is, hogy minden beton, vagy ásványanyagú alapfelületre 0,2 mm vastagságú PE anyagú párazáró fóliát kell lefektetni. Ha a fólia nem elég széles, kb. 20 cm-es átfedéssel terítsük egymás mellé. Továbbá ajánlott a padló alá zajszigetel alátétet is lefektetni, amit átfedés nélkül lehet az alapfelületre helyezni. A külön zajszigetel réteggel ellátott padlók alá ez szükségtelen.
A padlópanelek lerakása eltt célszer eldönteni a fektetés irányát. Ha pl. régi hajópadló az alap, ennek deszkáira merlegesen ajánlott fektetni a laminált paneleket. Érdemes figyelembe venni az erezetrajz karakterességébl adódó optikai összhatást is. Ez ugyanis látszólag tágíthatja, vagy hosszíthatja a helyiséget, különösen fózolt, vagy nagyon karakteres mintázat esetén. Dönthetünk a lapok diagonális lerakása mellett is, ami érdekes hatású, viszont sok 45 fokos leszabást és jelents hulladékot jelent. A padló mennyiségének kiszámolásakor azt is vegyük figyelembe, hogy a 30 cm-nél rövidebb darabokat már nem tudjuk felhasználni, és hogy a fóliázott csomagokat nem bontják meg. Arra is érdemes figyelni, hogy a padlón majd lapok hosszára merleges illesztések ne kerüljenek közel egymáshoz, mert ez a pontos illeszkedés ellenére zavaróan látható. Ezt az elemsorok eltolásával lehet kiküszöbölni. A hosszában többsávosan osztott paneleket célszer összekeverten lerakni, mert így elkerülhet, hogy azonos erezet lapok kerüljenek egymás mellé.
A lerakást mindig valamelyik fal bal oldali sarkában kezdjük el, s jobb oldal felé haladva folytassuk. Minden fal menti elemet ékeljünk ki 10-15 mm-re. A sor végén szabjuk méretre az utolsó panelt, majd helyére ütve ékekkel rögzítsük elmozdulás ellen. Ha nem clik-csapos padlólapokat rakunk le, akkor a ragasztót a panel hornyaiba és a csapjára is kenjük fel, és az els két sort együtt, fokozatosan rakjuk le. A paneleket puha fenyfa lécre ütve, vagy behúzóvasat használva húzassuk hézagmentesen a helyükre. A speciális, önzáró, clik-csaphornyos kivitel paneleket természetesen ragasztó nélkül, a már rögzített darab rövidebb oldalán kell elbb bepattintani, majd a hosszabb oldal hornyát fokozatosan jobb felé kocogtatva rögzíteni.
Ha a panelt a sor végén szabni kell, a falmenti hézag méretét is vegyük figyelembe, s ékkel rögzítsük a beillesztett sávzáró darabot. A leszabott darab felhasználásával kezdjük a következ sort, s így folytassuk a padló utolsó soráig. Ha ragasztott panelekkel dolgozunk, akkor a kitüremlett anyagot nedves szivaccsal hamar töröljük le, és a már lerakott padlóra ne lépjünk rá egy napig. A clik-csapos padlók természetesen azonnal járhatók. Az utolsó sorhoz a legtöbb esetben beszabott szélesség lécek szükségesek, amelyeket egyenként, a tágulási hézag figyelembevételével kell résmentesen a helyükre beilleszteni. Ez vonatkozik a falkiugrásokra is.
A padlópanelek lefektetése felújítás esetén szintemelkedéssel jár, ezért az ajtók aljából ennek megfelel szélesség sávot le kell vágni, hogy a szárny akadálytalanul nyitható és zárható legyen. A különféle burkolatok áthidalására is gondoljunk, ezeket különböz fém- és manyag küszöbidomokkal fedhetjük le.
Az ékeket ezt követen el kell távolítani, majd következhet a szegélylécek felersítése. Ezek a falra csavarozott rögzítlemezekre húzható fóliázott MDF idomok, amelyek megoldják a sarkok korrekt csatlakoztatását, és feleslegessé teszik a szegélylécek végének gérbe vágását.
A kész padlóburkolatot óvni kell a durva mechanikai hatásoktól, és ajánlatos a bútorok használatából adódó kopásokat minimalizálni. A székek lábára szereljünk filc csúszkákat, a nehéz bútorokat emeljük meg az áthelyezésükkor. A bútor- és székgörgk palástja puha legyen. A laminált padlókra nehezen tapadnak fel a különféle szennyezdések, amelyeket szappanos tisztítószerekkel lehet eltüntetni. Feltörlésükhöz kicsavart törlrongyot, ápolásukra pedig csak laminált padlókhoz kifejlesztett szert használjunk, s akkor hosszú éveken át megrizhetjük az állagát.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: laminált, padló

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Burkolási módok

Amikor lakásunk valamelyik helyiségének burkolásán, újra burkolásán gondolkozunk, gyakran a csempe, padlókerámia választékot böngésszük csak. Pedig a burkolás egyik eleme csak a „mivel”, de...


Elektromos padlófűtések

Milyen jó lenne, ha nem fázna a lábunk a fürdőszobában, ha gyerekeink meleg padlón játszhatnának, és nem éreznék a padló hidegét! Az elektromos padlófűtés az egyik legegyszerűbben kivitelezhető...