A kivetőpántok felhasználási lehetőségei

Az asztalosiparban b fél évszázada használnak úgynevezett kivet pántokat, amelyek azóta szinte egyeduralkodóvá váltak. A bútorkészítk és a felhasználók szempontjából számos elnnyel jár e termékek alkalmazása.

A pántok két részbl állnak. Az ajtóhoz a pántkarból és fejbl álló rész csatlakozik. Ezeket egy rugóacélt is tartalmazó csuklós szerkezet kapcsolja össze, amely a pánt nyílásszögét is meghatározza. A pántfej helyét 35 vagy 26 mm átmérj fúróval készítsük el, ezután az ajtólap vastagságánál kisebb hosszúságú csavarokkal rögzítsük a pántfejet. A másik rész, amelyet a szekrény oldalára kell facsavarral vagy nagyobb átmérj ún. eurocsavarral rögzíteni, a pántalátét vagy más néven pánttalp. A pántalátét és a pántkar egymásra csúsztatható, és egy metrikus csavar segítségével rögzíthet egymáshoz. A szerkezet az ajtók 3 irányú állítását teszi lehetvé, amely a szekrény mködése és megjelenése szempontjából is fontos.
A jó minség pántokat 80 000 ciklust tartalmazó tartóssági teszteknek vetik alá. Ez azt jelenti, hogy normál használat estén többévtizeden keresztül képesek feladatukat problémamentesen ellátni. Az acélszerkezeteket legtöbbször nikkelezik, ami szintén hosszú élettartamot biztosít.
A pántok egyik legfontosabb tulajdonságát az ajtó és a szekrénytest egymáshoz viszonyított helyzete határozza meg. Ennek megfelelen két f csoportra osztjuk ket, az úgynevezett ráütd (egyenes pántkarral) és közézáródó (hajlított pántkarral) pántokra.
Az ajtók leggyakrabban derékszögben helyezkednek el a szekrénytesthez képest, azonban korunk bútortervezési irányzatai gyakran alkalmaznak ettl eltér megoldásokat. Ezt követve speciális pántok jelentek meg, amelyek alkalmasak különböz szögben elhelyezked ajtók mködtetéséhez. Tompaszög és hegyesszög megoldások egyaránt léteznek, egyes speciális pántalátétek segítségével pedig a záródás szöge is állítható bizonyos mértékben. A leggyakoribb záródási szögek: 24, 30 és 45 fok. A pántalátétek +10 és + 30, illetve -7,5 és +7,5 fok közötti állítási lehetséget tesznek lehetvé.
Egyre gyakrabban találkozhatunk a bútorokon pillérekkel, elkeretekkel. A pillérpántok segítségével ezek duplungolása, felvastagítása nélkül szerelhetünk fel ajtókat, amelyek között már ráütd változat is található. Szk pilléreknél 35 mm belméretig található meg pillérpánt a kínálatban, illetve tömörfa pillérek élére szerelhet változat is elérhet.
Elssorban konyhaszekrényeknél alkalmazható az a sarokszekrény pánt, amely két változatban is kapható. A sarokban elhelyezked, egymásra pántolt ajtók nyílásszöge 70°, amely így kényelmes mködtetést biztosít. Természetesen a rendszerhez vásárolható 165°-os nyílásszög pánt is.
Ezeken kívül egyedi célokra számos megoldást találhatunk: Beépíthet htszekrényeknél fontos a pántszár vastagsága. Erre a célra – az alátéttel együtt mindössze 12 mm vastag – C9A6C99 jel kivetpánt alkalmas. Sokszor elfordul, hogy az ajtó marásminta és a pánt fazékfurat „találkozik” egymással (a marás mélysége illetve elhelyezkedése miatt), nem kevés bosszúságot okozva ezzel. Erre a problémára jelent megoldást az a pánt, amely csupán 8 mm mélység fazékfuratot igényel, így vékonyabb ajtók pántolása is megoldható segítségével.
Meg kell még említeni az ún. gyorsszerel pántokat is, amelyek megfelel pántalátét használata esetén 3 irányban történ állítást tesznek lehetvé a rögzítcsavarok oldása nélkül.

Bővebb információ:
Forest Hungary Kft.
8900 Zalaegerszeg, Hock János u. 90/a
Telefon: (06-92) 507-800
Fax: (06-92) 507 890
info@foresth.hu
www.foresth.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: kivetőpánt, pánt, ajtó

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Szekrények belseje

A tükrös, tolóajtós – vagy bárhogyan nyíló ajtós – beépített szekrények népszerűségüket nemcsak szépségüknek, hanem praktikusságuknak is köszönhetik. A gardróbszekrények belső kiegészítőinek...


Különleges bútorpántok

A mai bútordarabok számos olyan elemet is tartalmaznak, amelyekre a megszokott ajtókivető pántok már nem szerelhetők fel. Vagy nem elégséges a nyitási szögük, a méretük esetleg túl nagy, illetve az...