Miért festjük a homlokzatot?

Homlokzatfelületek dekorációs festése

2011-10-19 18:50:48 | Módosítva: 2011-10-19 18:50:48

A lakóházak, irodaépületek és ipari épületek többségének homlokzatfelületére általában a különböző módon kidolgozott vakolat jellemző. A hagyományosan készített finomvakolatok meglehetősen porózusak és eléggé magas vízfelvevő-képességűek, ezért az újakat már homlokzatfestékkel festjük le. Ezzel meggátoljuk, hogy a csapadékvíz kárt tegyen a felületben, és egyúttal megőrizzük a felület páraáteresztő-képességét. A homlokzat védelmén kívül a színárnyalatok gazdag választéka lehetővé teszi a kívánt dekorációs hatás elérését.

A homlokzat bevonatának víztaszító-képessége az idő múlásával fokozatosan csökken, ezért legkésőbb 10-15 évente fel kell újítani. Ez idő alatt a homlokzatfelület már valamennyire kimosódik, szennyeződik és enyhén kifakul, így az új festékbevonattal visszaadhatjuk a megfelelő esztétikus külső megjelenését.

A festékbevonat nem megfelelő időben történő felújítása a vakolat károsodásához vezet. Az ilyen jellegű károsodások helyreállítási költségei általában meghaladják a karbantartó festés költségeit. A JUB homlokzatfesték kínálata tartalmazza a sima és érdes felületek első festéséhez és karbantartó festéséhez szükséges festékeket. A homlokzatfelület fajtájára, minőségére, korára és állapotára tekintettel magas vagy közepes páraáteresztő-képességű, valamint magas vagy közepes víztaszító-képességű festékek közül választhatunk. Valamennyit kiváló minőségű kötőanyagok és erősen fénytartó pigmentek felhasználásával állítják elő. A színárnyalatok széles és sokoldalú választékának köszönhetően még a legkényesebb ízlésnek is eleget tesznek. A megfelelő színű festéket a lehető legrövidebb időn belül el tudják készíteni a gyárban, vagy a keverőgépekkel az arra specializálódott értékesítési helyeken.

Hogyan fessük?

Akár a homlokzatfelület első vagy felújító festéséről van szó, a festéket legalább két rétegben visszük fel. A régi felület megfelelő előkészítése kötelező a kiválasztott festéknek megfelelő alapozó bevonattal. A festést csak megfelelő időjárási körülmények között (a levegő hőmérséklete +5 °C és +35 °C között, szilikátos és mészfestékek esetén +8 °C és +30 °C között; a levegő relatív nedvességtartalma <80%) végezzük. A napsugárzásnak kitett homlokzatfelületeket a festés és a festékréteg száradásának időtartamára takarással védjük, eső, köd vagy erős szél (?30km/h) esetén a munkát felfüggesztjük.

A festékek többségét felhordhatjuk modern hosszúszőrű teddy-hengerrel, vagy textil festőhengerrel, ecsettel vagy szórással. A mész- és szilikátos festékek erősen lúgosak és irritálják a szemet és a bőrt, ezért a munka során mindenképp használjunk megfelelő egyéni védőeszközöket. Az ablaküvegekre vagy ablak és ajtókeretekre rászáradt szilikonos festékfoltokat nem lehet eltávolítani, ezért azokat a festést megelőzően megfelelő védelemmel kell ellátni. A homlokzatfestékekkel történő festést megelőzően mindig olvassuk el a termék műszaki adatlapját.

Takril akril betonfesték

Erősen víztaszító és magas CO2-záró képességű betonfesték. Vízzel hígítható. Beton falfelületek, valamint szilárd mészcement és cement vakolatok, főleg lábazatok festésére alkalmas.

Elakril rugalmas betonfesték

Erősen víztaszító és magas CO2-záró képességű rugalmas betonfesték. A festék áthidalja a max. 1,6 mm szélességű repedéseket, jól fed és a tulajdonságait kedvezőtlen légköri viszonyok között is megőrzi. A festék a füstgázokkal, ultraibolya-sugarakkal és egyéb légköri hatásokkal szemben ellenálló. Alkalmas beton falfelületek valamint szilárdan tapadó mészcement- és cement vakolatok festésére, főleg a lábazatokon.

Acrylcolor akril homlokzatfesték

Az akril homlokzatfesték alkalmas sima, finoman vakolt és finoman kiegyenlített, valamint legalább egy hónapos beton homlokzatfelületek festésére. Jó víztaszító-képesség jellemzi.

Revitalcolor Ag

Elemi szálakkal dúsított akril homlokzatfesték. Alkalmas bármilyen homlokzatfelület – az enyhén érdestől a legdurvább szerkezetűig – festésére, az elemi szálaknak köszönhetően pedig különösen alkalmas a durva és a hajszálrepedezett dekorációs vakolatokhoz. A festékréteg algásodással és penészesedéssel szembeni védelemmel rendelkezik. Kiváló víztaszító-képesség és páraáteresztő-képesség jellemzi.

Jubosilcolor silicate (Jubosil FX)

Szilikát homlokzatfesték. A festék kiválóan alkalmas műemlék épületek (régi városközpontok épületei, egyházi épületek, várak stb.) homlokzatfelületeinek felújítására, mivel jellegzetes rusztikus hatást kölcsönöz a festett felületek számára. Kiváló páraáteresztő-képesség jellemzi. Alkalmas régi és új finom-, mész és mészcement, repedezettség-mentes vakolatok festésére.

Revitalcolor silicate (Revitalcolor SI)

Elemi szálakkal dúsított szilikát homlokzatfesték. Kiváló páraáteresztő-képességű festék, alkalmas új és régi mész-, mészcement és szilikátos vakolatok festésére. Az elemi szálaknak köszönhetően különösen alkalmas durva és hajszálrepedezett dekorációs vakolatokhoz. A festékréteg algásodással és penészesedéssel szembeni védelemmel rendelkezik.

Jubosilcolor silicone (Jubosil F)

Szilikon homlokzatfesték. Kiváló víztaszító-képességű és páraáteresztő-képességű homlokzatfesték. Alkalmas bármely sima, finoman vakolt homlokzatfelület festésére.

Revitalcolor silicone (Revitalcolor Silikon)

Elemi szálakkal dúsított szilikon homlokzatfesték. Kiváló víztaszító-képességű homlokzatfesték, mely kevésbé szennyeződik. A festék filmrétege kiválóan megtapad a felületen, a füstgázokkal, UV-sugarakkal és egyéb légköri hatásokkal szemben ellenálló. A festék algásodással és penészesedéssel szembeni védelemmel rendelkezik. Kiváló páraáteresztő-képesség jellemzi.

Jubosil Hydrophob (Jubosil H)

Víztaszító szilikon bevonat. Színtelen impregnálószer az ásványi dekorációs vakolatok, ásványi homlokzatfestékek, homlokzattéglák és a kő víztaszító-képességének fokozására.

Bio Homlokzati mészfesték

Mész alapú, jó páraáteresztő-képességű homlokzatfesték. Kevésbé bonyolult finoman vakolt épületek festésére használjuk.

Nanoxilcolor

Öntisztuló mikro szálakkal töltött homlokzatfesték. Rendkívüli páraáteresztő-képességű homlokzatfesték, mely öntisztuló hatással rendelkezik. A festék magas szilikonos kötőanyag-tartalommal és sziloxános, illetve más adalékanyag tartalommal rendelkezik, így kevésbé tapad meg rajta a por, a korom és egyéb szennyeződés, amit már maga a csapadékvíz is nagymértékben kimos. A festékréteg algásodással és penészesedéssel szembeni védelemmel rendelkezik. Kiváló páraáteresztő-képesség is jellemzi.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: homlokzat, dekoráció

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Függönyékszerek

A függönyékszer elnevezés viszonylag új hazánkban, de igazán pontos. A függönyelkötők mindig is divatosan voltak, és a hatalmas választék magával hozta a sokszínűséget is, melyek között ott van...


Hőszigetelések élettartama

Az épületszigetelés fontosságát ma már senkinek nem kell bizonygatni (a finanszírozás állami támogatásának szükségességét még valószínűleg kell egy ideig). Sokakban felmerül azonban a kérdés, hogy...