Miért festjük a homlokzatot?

Homlokzatfelületek dekorációs festése

2011-10-19 18:50:48 | Módosítva: 2011-10-19 18:50:48

A lakóházak, irodaépületek és ipari épületek többségének homlokzatfelületére általában a különböző módon kidolgozott vakolat jellemző. A hagyományosan készített finomvakolatok meglehetősen porózusak és eléggé magas vízfelvevő-képességűek, ezért az újakat már homlokzatfestékkel festjük le. Ezzel meggátoljuk, hogy a csapadékvíz kárt tegyen a felületben, és egyúttal megőrizzük a felület páraáteresztő-képességét. A homlokzat védelmén kívül a színárnyalatok gazdag választéka lehetővé teszi a kívánt dekorációs hatás elérését.

A homlokzat bevonatának víztaszító-képessége az idő múlásával fokozatosan csökken, ezért legkésőbb 10-15 évente fel kell újítani. Ez idő alatt a homlokzatfelület már valamennyire kimosódik, szennyeződik és enyhén kifakul, így az új festékbevonattal visszaadhatjuk a megfelelő esztétikus külső megjelenését.

A festékbevonat nem megfelelő időben történő felújítása a vakolat károsodásához vezet. Az ilyen jellegű károsodások helyreállítási költségei általában meghaladják a karbantartó festés költségeit. A JUB homlokzatfesték kínálata tartalmazza a sima és érdes felületek első festéséhez és karbantartó festéséhez szükséges festékeket. A homlokzatfelület fajtájára, minőségére, korára és állapotára tekintettel magas vagy közepes páraáteresztő-képességű, valamint magas vagy közepes víztaszító-képességű festékek közül választhatunk. Valamennyit kiváló minőségű kötőanyagok és erősen fénytartó pigmentek felhasználásával állítják elő. A színárnyalatok széles és sokoldalú választékának köszönhetően még a legkényesebb ízlésnek is eleget tesznek. A megfelelő színű festéket a lehető legrövidebb időn belül el tudják készíteni a gyárban, vagy a keverőgépekkel az arra specializálódott értékesítési helyeken.

Hogyan fessük?

Akár a homlokzatfelület első vagy felújító festéséről van szó, a festéket legalább két rétegben visszük fel. A régi felület megfelelő előkészítése kötelező a kiválasztott festéknek megfelelő alapozó bevonattal. A festést csak megfelelő időjárási körülmények között (a levegő hőmérséklete +5 °C és +35 °C között, szilikátos és mészfestékek esetén +8 °C és +30 °C között; a levegő relatív nedvességtartalma <80%) végezzük. A napsugárzásnak kitett homlokzatfelületeket a festés és a festékréteg száradásának időtartamára takarással védjük, eső, köd vagy erős szél (?30km/h) esetén a munkát felfüggesztjük.

A festékek többségét felhordhatjuk modern hosszúszőrű teddy-hengerrel, vagy textil festőhengerrel, ecsettel vagy szórással. A mész- és szilikátos festékek erősen lúgosak és irritálják a szemet és a bőrt, ezért a munka során mindenképp használjunk megfelelő egyéni védőeszközöket. Az ablaküvegekre vagy ablak és ajtókeretekre rászáradt szilikonos festékfoltokat nem lehet eltávolítani, ezért azokat a festést megelőzően megfelelő védelemmel kell ellátni. A homlokzatfestékekkel történő festést megelőzően mindig olvassuk el a termék műszaki adatlapját.

Takril akril betonfesték

Erősen víztaszító és magas CO2-záró képességű betonfesték. Vízzel hígítható. Beton falfelületek, valamint szilárd mészcement és cement vakolatok, főleg lábazatok festésére alkalmas.

Elakril rugalmas betonfesték

Erősen víztaszító és magas CO2-záró képességű rugalmas betonfesték. A festék áthidalja a max. 1,6 mm szélességű repedéseket, jól fed és a tulajdonságait kedvezőtlen légköri viszonyok között is megőrzi. A festék a füstgázokkal, ultraibolya-sugarakkal és egyéb légköri hatásokkal szemben ellenálló. Alkalmas beton falfelületek valamint szilárdan tapadó mészcement- és cement vakolatok festésére, főleg a lábazatokon.

Acrylcolor akril homlokzatfesték

Az akril homlokzatfesték alkalmas sima, finoman vakolt és finoman kiegyenlített, valamint legalább egy hónapos beton homlokzatfelületek festésére. Jó víztaszító-képesség jellemzi.

Revitalcolor Ag

Elemi szálakkal dúsított akril homlokzatfesték. Alkalmas bármilyen homlokzatfelület – az enyhén érdestől a legdurvább szerkezetűig – festésére, az elemi szálaknak köszönhetően pedig különösen alkalmas a durva és a hajszálrepedezett dekorációs vakolatokhoz. A festékréteg algásodással és penészesedéssel szembeni védelemmel rendelkezik. Kiváló víztaszító-képesség és páraáteresztő-képesség jellemzi.

Jubosilcolor silicate (Jubosil FX)

Szilikát homlokzatfesték. A festék kiválóan alkalmas műemlék épületek (régi városközpontok épületei, egyházi épületek, várak stb.) homlokzatfelületeinek felújítására, mivel jellegzetes rusztikus hatást kölcsönöz a festett felületek számára. Kiváló páraáteresztő-képesség jellemzi. Alkalmas régi és új finom-, mész és mészcement, repedezettség-mentes vakolatok festésére.

Revitalcolor silicate (Revitalcolor SI)

Elemi szálakkal dúsított szilikát homlokzatfesték. Kiváló páraáteresztő-képességű festék, alkalmas új és régi mész-, mészcement és szilikátos vakolatok festésére. Az elemi szálaknak köszönhetően különösen alkalmas durva és hajszálrepedezett dekorációs vakolatokhoz. A festékréteg algásodással és penészesedéssel szembeni védelemmel rendelkezik.

Jubosilcolor silicone (Jubosil F)

Szilikon homlokzatfesték. Kiváló víztaszító-képességű és páraáteresztő-képességű homlokzatfesték. Alkalmas bármely sima, finoman vakolt homlokzatfelület festésére.

Revitalcolor silicone (Revitalcolor Silikon)

Elemi szálakkal dúsított szilikon homlokzatfesték. Kiváló víztaszító-képességű homlokzatfesték, mely kevésbé szennyeződik. A festék filmrétege kiválóan megtapad a felületen, a füstgázokkal, UV-sugarakkal és egyéb légköri hatásokkal szemben ellenálló. A festék algásodással és penészesedéssel szembeni védelemmel rendelkezik. Kiváló páraáteresztő-képesség jellemzi.

Jubosil Hydrophob (Jubosil H)

Víztaszító szilikon bevonat. Színtelen impregnálószer az ásványi dekorációs vakolatok, ásványi homlokzatfestékek, homlokzattéglák és a kő víztaszító-képességének fokozására.

Bio Homlokzati mészfesték

Mész alapú, jó páraáteresztő-képességű homlokzatfesték. Kevésbé bonyolult finoman vakolt épületek festésére használjuk.

Nanoxilcolor

Öntisztuló mikro szálakkal töltött homlokzatfesték. Rendkívüli páraáteresztő-képességű homlokzatfesték, mely öntisztuló hatással rendelkezik. A festék magas szilikonos kötőanyag-tartalommal és sziloxános, illetve más adalékanyag tartalommal rendelkezik, így kevésbé tapad meg rajta a por, a korom és egyéb szennyeződés, amit már maga a csapadékvíz is nagymértékben kimos. A festékréteg algásodással és penészesedéssel szembeni védelemmel rendelkezik. Kiváló páraáteresztő-képesség is jellemzi.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: homlokzat, dekoráció

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Előszoba

Az előszoba nagyon fontos helyisége otthonunknak, bár sajnos amikor társasházi lakásban gondolkodunk, alig találkozunk úgy tervezett lakással, ahol az ne csak egy sötét belépő lenne, esetleg egy...


Polisztirol vagy kőzetgyapot

A családi házak homlokzati szigetelésénél az elhatározás után talán ez a legfontosabb kérdés, hogy kőzetgyapot vagy polisztirol szigetelés kerüljön a házra. Amérlegelésnél szerepet játszanak...