Kavicsmozaikos faldíszítések

2015-08-24 12:28:00 | Módosítva: 2016-01-06 15:15:34

A lakáson belüli falak és egyéb függőleges felületek burkolata is készülhet mosott és esetleg osztályozott kavicsokból. A szükséges kavicsmennyiség ilyen esetekben ugyan nehezen kiszámítható, viszont a technológia alig különbözik a szokványos kerámia lapos burkolatok kialakításától. A különbség csupán annyi, hogy ez hosszadalmasabb munka, és jó érzéket igényel.


Bármely falfelület alkalmas…

…kavicsmozaik készítésére, amelyik szilárd, egysíkú, egyenesnek nem feltétlenül kell lennie, az ívelt is jól burkolható. Ragasztóanyagként közepes kb. 10 mm vastagságban felhordható flexibilis csemperagasztó habarcs szükséges, és közel azonos méretű, alaposan tisztára mosott kavics.

A csemperagasztót egyszerre csak viszonylag kis felületre ajánlott elsimítva felkenni, majd szorosan egymás mellé illesztve lehet a kavicsdarabokat a ragasztóba nyomni. A kitüremkedő ragasztót azonban csak annyira célszerű visszaszedve elsimítani, hogy az még szilárdan rögzítse az anyagba ágyazott kavicsdarabokat, de még a fugázó anyagnak is legyen kellő vastagságban helye. Ha a bedolgozott kavicsok közel egyszínűek, akkor csak a szintbe nyomogatásukkal kell foglalkozni, no meg azzal, hogy az egyes darabok között minél kisebb hézagok keletkezzenek. A vízlepergető fugázó anyag ilyen esetekben csak köztes színt ad a kialakuló burkolatnak, míg a szintbe rakott kavicsmozaik adja a burkolat egyedien tagolt hatását, a kövek felületének letisztítása után.Hasonló módon, szegélyszalaggal lehatárolva bordűrök is készíthetők pl. konyhákba, fürdőszobákba. Az ilyen díszítményekhez lehetőleg lapos kavicsokat célszerű választani, hogy ne emelkedjenek ki túlságosan a falfelületből.

Egy másik módszerrel tetszés szerinti formákban készíthetők csempemozaikok üveghálóra ragasztva, pl. oldalfalak mintázásánál. Az üveghálót előzőleg formára kell vágni, majd csemperagasztóval besimítva a falra rögzíteni. Ha pl. a falból kiemelkedő szerelvények ezt megnehezíti, akkor itt külön beszabott darabbal lehet a problémát megszüntetni. A kavicsokat rögzítő csemperagasztóval csak viszonylag kis felületű részeket vonjunk be és a kavicsok aljára is kerüljön kevés ragasztóanyag. Ezt követően a kavicsokat szorosan egymás mellé illesztve kell a ragasztóba nyomkodni.

A minta kialakítása természetesen egyedi elképzelések szerinti. Az elkészült burkolat darabjai között óhatatlanul adódó hézagokat általában a kövekkel közel azonos színű fugázó anyaggal célszerű kitölteni. A már meghúzott fugázó anyagot nedves szivaccsal lágyan áttörölve a felesleges része is eltávolítható. Megkötése után a kavicsrétegen levő fátyolos szennyeződést újabb áttörléssel lehet eltávolítani, és esetleg kőimpregnálóval átvonva a színezettségét van mód erőteljesebbé tenni. Ezzel a technikával, jól összeválogatott színű és kreatívan kialakított mintázatú kavicsmozaikokkal a falon akár kisebb részfelületeket is dekoratívabbá lehet tenni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Konyhai hátfal vagy falicsempe?

A konyhabútor tervezésénél afal burkolásához sokan csak és kizárólag a falicsempében gondolkodnak, pedig számtalan más lehetőséget kínálnak már a kereskedők. Természetesen a két legfontosabb...


Európa legnevesebb fürdőszobai kiállításáról

Az újHÁZ Centrum szakértői, ahogy minden évben, úgy idén is részt vettek Európa legnevesebb fürdőszobai trendeket és kerámiaburkolatokat bemutató kiállításán, a Cersaie-n. Egy csokorba...