Gyorsan száradnak, kopás- és fényállók

Akril festékek

2012-03-22 13:10:39 | Módosítva: 2012-03-22 13:10:57

Az akrilgyanta kiváló tulajdonságait a festékipar már régebben felfedezte. Művészfestékként éppen úgy ismertek, mint a körömdíszítő szakmában, de a bútoriparban az épület- és ­járműfestésben, sőt az otthoni díszítő munkáknál is előnyös a használatuk, ám ezek a festékek, azon kívül, hogy mindegyik kötőanyaga akrilgyanta, egymástól sok mindenben eltérőek.

Az akril festék pigmentekből és műanyagrészecskékből álló festékemulzió. A részecskék kötőanyaga modifikált akrilgyanta. E festékek előnye, hogy testesen lehet felvinni szinte minden (vászon, karton, fa, fém stb.) felületre. Rendkívül gyorsan, általában 2-3 óra alatt térhálósodnak, ami lehetővé teszi az igény szerinti rétegezést, ráfedést és egyéb trükkök alkalmazását. Leglényegesebb tulajdonsága, hogy ma már a legtöbb akril festék vízzel hígítható. Bár bizonyos gyártmányok még oldószeresek, számuk egyre csökken. E festékeknek kivétel nélkül kiváló a fény-, szín- és kopásállósága.

Színtelen változataik nagy előnye, hogy a bevonatuk nem sárgító hatású, amivel az alkid- és poliuretán lakkoknál viszont számolni kell. Ez különösen a fatárgyak fényezésénél jelent előnyt, ahol nem mindig kívánatos az antikoló hatás. A rétegek gyors száradása is nagy előny, mivel a vékony rétegben felhordott rétegek akár 20 perc alatt is átkenhetők. Igaz, a vastag rétegben felvitt festékréteg térhálósodásához több óra, vagy akár egy nap is szükséges.

Fajtától függően vízzel, vagy megfelelő oldószerrel még kikeményedés előtt oldhatók, lemoshatók, ám a festék térhálósodás után a megkötött réteg már nagyon ellenálló a különféle vegyszerekkel szemben, és a drasztikusabb oldószerek is nehezen bontják meg a felületüket. Bármilyen felületen dekoratív és ellenálló bevonatot alkotnak, ám esetenként a tartós bevonatok kialakításához tapadásjavító alapozóval kell előkezelni a bevonandó felületet. Ez főként fémes felületek esetében és műanyagok befestésekor ajánlott. Az akril festékek felhasználási területenként némileg különböznek egymástól, alkalmazásukkor mindig a célnak megfelelőt kell kiválasztani.

Falfestékként is kiválóak

Külső – és belső falfestékként is széles körben használatosak az akrilbázisú falfestékek. Ezek fő előnye a kiváló színállóság, a bevonatok vízállósága és főként a bevonó rétegek gyors száradása, átkenhetősége. Főkén matt a felületük, a rétegeik rugalmasak, jó fedőképességűek, ezért üvegszövet tapéták és egyéb strukturált felületek tartós bevonó anyagaként használatosak. E festékek vízbázisúak, homogén felületi hatást biztosítanak, és nem gátolják a fal természetes szellőzését sem. Szinte minden hazai és külföldi festékgyártó választékában megtalálhatók, ám kiválasztásuknál az egyes gyártmányok adottságait ajánlott mérlegelni.

Általános célú akril zománcok

Egyre bőségesebb az általános használatra alkalmas, vízzel hígítható akril zománcok választéka is. Ezek a festékeket megfelelő előkészítés után bármely felületre felkenve rugalmas, UV álló, fényes vagy selyemfényű bevonatot adnak. A legtöbb festékgyártó választékában megtalálhatók, többnyire általános használatra készült termékek. Közöttük van néhány poliuretán és akril kombinációjú festék is, amelyek kültéri tárgyak bevonására módosított festékek - pl. a kimondottan ablakok és kültéri ajtók festésére kifejlesztettek – amelyek összetétele az extrémnek mondható igénybevételt is tartósan elviselik. Az alapszín általában fehér, míg az egyéb átvonó akrilfestékek elég bő színválasztékban szerezhetők be. Mindegyik vízzel hígítható, könnyen felhordható, és jól terülő bevonatot ad. A száradási idejük gyártmánytól függően 10-24 óra között van, ám átfesthetőségük már pár óra múlva elvégezhető. A hagyományos olaj és más egyéb bázisú zománcoknál sokkal könnyebben kezelhetők és ellenállóbb filmet adnak az akril zománcfestékek, amelyek e mellett még környezetkímélők is.

Akril művész és kreatív festékek

Ma már az ún. művész festékek között is egyre kedveltebbek az akril festékek, gyors száradásuk, vízzel oldhatóságuk miatt. A kreatív jellegű bevonó festékek között a vízzel hígítható változataik dominálnak. Kedveltségüket a gyors száradás és a jó vékonyíthatóság indokolja. Ám testes rétegben is hamar megkötnek, gyorsan átfesthetők, és különleges rétegzésre is kiválóan alkalmasak. Különféle adalékanyag festékbe keverésével pedig különleges hatások elérését is lehetővé teszik.

Körömápoló szalonokban is gyakran használják a díszítő akril festékeket, mivel széles a színválaszték és egyedi bevonatok, sőt még akár 3D-hatású díszítések készítését is lehetővé teszik. Sokan saját kezűleg is sikerrel használják.

Akril spray festékek kisebb munkákhoz

Az akril zománcfestékek spay formában is bővítik az ilyen jellegű festékek választékát. Alkalmazásuk akkor előnyös, ha viszonylag kisebb felületeket kell egyenletesen befesteni. Ezek is bármilyen anyag felületére felszórhatók, ám bizonyos műanyagokra az adott gyártó által megadott pl. Plastic Primer alapozóval a festék tapadását elősegítő réteget kell felhordani. Ez különösen az ABS műanyagoknál fontos, mert az akril spray festékek oldószere megbonthatja az alapanyagukat. Az alapozók általában csak nagyon vékony védőréteget alkotnak a tárgyak felületén, és 30 perc után ráfújható a kívánt színű akrilzománc.

A spray akrilok konzisztenciája a szóráshoz igazodóan hígabb, ezért kellő fedettséget csak több vékony réteg felszórásával lehet biztosítani. A köztes száradási idők gyártmánytól függően eltérők lehetnek, ám ez alig 1 óra. Ez különösen a világos színű festékeknél lényeges, mivel a pigmentjeik kevésbé fednek, mint az erősebb tónusú akril festékeké. A több rétegben lefújt, oldószeres akril festékek teljes átkeményedéséhez általában 12-24 óra szükséges.

Az ilyen akril spray-k nagy előnye, hogy kiváló a terülésük, kiszórva egyenletes lesz a bevonat felszíne, és a palackban maradt festék hosszú ideig még felhasználható marad. A színválasztékuk gyártóként változó és elég bőséges. Többségükben a RAL színskála alapján, a fedőkupakon adják meg a festék színkódját, de ezeken kívül még különleges felületet adó metál, flitter, zsugor stb. jellegű bevonatot adó festékek is bővítik a választékot.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Színválasztás szakértő segítséggel

Életünket meghatározzák, átszövik a színek, nem mindegy tehát, hogy milyen árnyalatokkal vesszük körül magunkat otthonunkban. Vajon pontosan hogyan befolyásolják a mindennapjainkat, hangulatunkat a...


Krétatábla-festék

A kreatív boltokban már évek óta lehet vásárolni kis kiszerelésben az eredetileg iskolai táblákhoz használt táblafestéket és mágneses festéket, illetve ezek kombinációját, amivel a...