Párnák és díszpárnák

2010-07-26 00:05:27 | Módosítva: 2010-07-31 16:16:56

A látványos hangulatelemként otthonunkat díszítő különlegességektől az agyonnyomorgatott és összegyömöszölt alvópárnákig rengeteg féle támasztó és fej alá való vesz minket körül otthonunkban, biztosítja testünk kényelmét, és kellemes látványt nyújt.

Első az egészség! Ezért fontos az alkatunknak és az egészségi állapotunknak megfelelő alvópárna kiválasztása. Ezen a területen a két meghatározó dolog gerincünk állapota és az allergiás érzékenység. Vagyis a forma és anyagválasztásra kell elsősorban figyelnünk.
Nagy körültekintéssel azt is elkerülhetjük, hogy megvegyük a nap mint nap hirdetett újabb csodapárnák egyikét, amik egy varázsütésre megszüntetik bajainkat, és tündérálmokat biztosítanak.
Alvási szokásainknak megfelelően lapos vagy magasabb, esetleg több párnát is választhatunk. Az alváskutatás szerint a teljesen vízszintes testhelyzet biztosítja legjobban a regenerálódást. Ehhez nem csak a gerinc derék részét, háti szakaszát, hanem a nyakunkat is meg kell támasztani.
A párna töltése igénytő függően változik. A hagyományos toll, pehely, műszál vagy gyapjú mellett újabban az úgynevezett emlékező habból készült fejtámaszok és a gabonatöltésűek lettek népszerűek. Az emlékező habok követik és megtartják használóik lenyomatát. A gabonatöltésűek is idomulnak a használóik testéhez. Különösen népszerűek a tönkölypelyvával töltöttek, allergiások számára is ajánlottak. A hagyományos tollpárnákhoz való ragaszkodás is teljesen rendjén való, ha jó alvást és nyugodt pihenést biztosít.

A színükben és formájukban is jókedvű, rugalmas ülőpárnák a gyerekszobák kedvelt darabjai lehetnek. A legújabb párna típusok közül a legnépszerűbb az úgynevezett kombinált párna, amit a hengerpárna és a hagyományos kispárna kombinációjából hoztak létre, mely nyugalmat biztosít a nyaknak és puhaságot az arcnak és a fejnek.
A holdacska a párna nélkül alvók számára biztosít kényelmet. Készülnek speciális gyógypárnák ülő munkához, például aranyeres betegeknek.
A baba-mama párna az úgynevezett szoptató párna a terhesség idején a kismama pocakját tudja támasztani, később pedig szoptatáshoz, etetéshez használható.
A meditációs párnák a derekat és a medencét támasztják ülő testhelyzetben. Izületi és csigolyabántalmakban szenvedők részére speciális derékaljakat és vállpárnákat ajánlanak.

A műszál töltetű modern párnák az allergiások számára nyújtanak a klasszikushoz hasonló kényelmet.A kanapé párnák sokféle igény kielégítésére készülnek. A rögzített kárpitokat keretek és hevederek tartják, ezen hagyományosan kötözéssel rögzített rugók, lószőrtömés, alapkárpit és látványkárpit van. Ez rugalmas de ritkán süppedő felület, bár lószőrtömés fölé kerülhet toll, vagy fríz anyag is, amitől kényelmesebbé válhat.
A modern ülőbútorok rugók nélkül készülnek. A rugót szivaccsal, jobb esetben latex-el vagy kókuszrosttal helyettesítik, amire igény szerint kerül a már említett vatelinra hasonlító fríz, luxus igényre gyapjú vagy tollpihe.
Ezek a kanapépárnák az alap ülőhelyzetet biztosítják, de ahhoz, hogy ellazulva olvassunk, nyújtózzunk vagy szunyókáljunk még külön úgynevezett gyömöszpárnákat használunk. Ezeket tetszőlegesen áthelyezve, összehajtva, egymásra rakva testhelyzettől függően kitámaszthatjuk és megemelhetjük magunkat.
Ez az igazi otthonos otthon. Kényelmesen használható párnák és takarók hívogatják lakóit.A díszpárnák szintén mobil darabok, de gyakran csak látványelemek. Mai életmódunk egyre kevésbé igényli őket. A selyem, gyöngyvarrott, hímzett vagy domború applikációval készített műremekek kizárólag olyan helyen helyezhetők el, ahol nem tesszük ki fizikai behatásnak. Egy selyempárna már arcunk, karunk nyomatáról is elszíneződhet, a többi, pedig sérülékeny és kényelmetlen. Esztétikai értékük persze lényeges, de csak olyan helyen használhatjuk, ahol díszítő funkciója van.

Az ülőpárnák gyerekszobákban fiatalok lakásában fontos bútorszerepet is betöltő darabok. Ezek vastag és rugalmas anyagúak használat közben is megtartják formájukat.
A hengerpárnákkal és díszpárnákkal kiegészített ágynemű alkalmas napközbeni olvasásra és pihenésre.Párnavásárlásnál vagy varrásnál nem tekinthetünk el az egész szoba hangulatától és összhangjától. Színben és mintában a berendezésnek kell alárendelnünk őket. A méreteket variálhatjuk, és bátran tehetünk egymás mellé egyszínű mintás vagy csíkos és kockás darabokat is. Jó, ha a huzat cipzárral vagy gombbal záródik, mert egyszerűbb a mosás és a tisztítás a töltelék nélkül. Ez a párna töltelék az alvópárnákkal megegyezően sokféle lehet. A nagyáruházakban és design stúdiókban nagyon sokféle darab kapható, de aki csak egy kicsit is ügyes, otthonlévő maradék anyagokból vagy jól összeválogatott textilekből maga is készíthet családja számára és otthona szépítésére, kényelmére párnákat.
Kevesen gondolnak rá, de nagyszerű ajándék is lehet egy-egy különleges darab. Nem csak születésnapra vagy névnapra, hanem vendégségbe menve csokoládé helyett is adható.
Egy ülőgarnitúrát négy-öt párnával és egy-két takaróval teljesen újjá varázsolhatunk. Lássunk is hozzá, és mire megérkezik a nyár, már egy új hangulatú szobát élvezhetünk.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Draveczki Julianna

Címkék: párna, dekoráció, bútor

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Díszítő párkánylécek a bútorokon

Ha csekély munkával szeretnénk szerényebb kivitelű bútordarabjainkat mívesebbé tenni, akkor ez párkányzatokkal viszonylag egyszerűen utólag is megoldható. A félkész elemek felszerelése pedig nem...


Egyedi bútor

Nem szokványos darabról van szó, eredetije egy amatőr angol bútorkészítő munkája. Háttérként egy elöregedett és kivágott tölgyfa törzsének szélezetlenül, hosszában lefűrészelt méretes darabját...