A terítés művészete

Asztalneműk

2012-04-28 20:42:55 | Módosítva: 2012-04-28 20:51:43

Gyerekzsúrra a legegyszerűbb, de színeiben változatos terítés a legalkalmasabb

A terítés szép szokása örömöt okoz vendégnek vendéglátónak egyaránt, mert jókedvet, étvágyat fokozó esztétikai élmény. Az utóbbi időben kényelmi vagy anyagi okok miatt kevesebb textillel terítünk, pedig érdemes lenne visszatérni a különleges abroszok és szalvéták világába.

Valóban kissé háttérbe szorultak a textilterítők, mert a napi rohanásban egyszerűbb egy bambusz alátétet, gyékényt vagy valami más tányér alá valót előkapni, amit használat után egyetlen mozdulattal tisztává varázsolhatunk. Ráadásul a papírszalvéták olyan hihetetlen gazdag választékkal állnak rendelkezésre, hogy csak győzzünk nekik ellenállni. Ennek ellenére megfigyelhető egy váltás, egy pozitív divatirányzat, ami az otthoni főzés előtérbe kerülésével újra éled, vagyis kezdjük megadni mindennek a módját.

A hagyományos konyhaasztal állandó használatú garnitúrát kapott, ami barátságos légkört áraszt

A hétvégi, családi ebédeknél, a vendégségeknél, ünnepi alkalmakkor ismét előkerülnek a régi családi damasztok. Az áruházak egyre nagyobb választékát nyújtják a vászon, pamut, organza terítőknek és a varrni tudók is kedvükre válogathatnak a méteráruk kínálatából. Mindehhez társul még az egyéni fantázia. Lehet abrosz sokféle régi kelméből „kilós” indiai anyagból, elfeledett függöny vagy ágytakaró átalakításából, és ezek számtalan módon való egymásra és egymás mellé helyezéséből.

A régi ágytakaró kert abrosszá lépett elő, és szépen illeszkedik az egyszerű környezetbe

De nézzük előbb röviden az asztalokat! Az asztal összehozza az embereket. Békés beszélgetésekre, egészséges, pezsgő vitákra sarkall. Asztalunk mérete és formája igazodik otthonunk, nyaralónk, teraszunk stílusához és méretéhez. Az asztal és székek kiválasztása lényeges kérdés, ha nincs elég nagy helyünk, de alkalmanként vendégeket fogadunk, mindenképpen bővíthető vagy nyitható darabot kell választanunk.

Alapszabály, hogy a kényelmes étkezéshez és a megfelelő terítéshez egy fő számára 60x 30 cm-es hely szükségeltetik. Kör alakú asztalnál ez nehezen megvalósítható, mert hat fő kényelmes elhelyezésénél is legalább 180 cm átmérőjű darabra van szükségünk. Mivel ez a tetszetős forma helyigényes, inkább csak kávézó vagy teázó asztalként javasolt egy átlagos otthonban.

A hímzett, organza függönyanyagból varrt másodterítő a legegyszerűbb pamutabroszt is megszépíti

A téglalapforma felel meg leginkább mindennapi igényeinknek, akár terítésről, akár beszélgetésről legyen is szó. A terítők, terítékek – étkészlet, evőeszköz – helyes és változatos alkalmazásáról 2008/9-es számunkban olvashatnak.
A terítő az asztalok ruházata; éppúgy kifejezi és jellemzi a háziakat, mint az étel, amit feltálalnak. A szép terítés első lépése a felület előkészítése. Nagyanyáink posztólapot, filcet helyeztek a terítő alá. Mi már csúszásmentes fríz anyagokat is használhatunk. Az alátét több funkciós. Részben védi a fafelületeket a meleg hatásaitól, másrészt puhább, lágyabb az asztalszél az abrosz alatt, és a kéznek is kényelmesebb.

A terítőválasztást az adott alkalom határozza meg. Ha csak egy étkészletünk van, azt nagyon körültekintően kell kiválasztanunk. Ajánlott ilyenkor egy nagyon semleges hatású és színű készlet beszerzése, hogy sokféle terítővel tudjuk használni.

Színében és formájában nagyon modern, egyszerű és ­elegáns terítési mód, ami jól illik a fémhez és üveghez

Ünnepi alkalmakra bátran használhatunk nagyon díszes, akár arannyal vagy ezüsttel átszőtt, hímzett terítőt is. Ugyanígy ünnepi hatást kelt a csipke- vagy fodordíszítés. A visszafogott eleganciát kedvelőknek a hagyományos damasztszövésű abroszokat javasoljuk. Ezek egyszínű, természetes pamut vagy len anyagok, ahol a felület fényes-matt változását a szövés mintázata adja meg. Ezek fehér, törtfehér vagy nagyon finom pasztellszínekben kaphatók. Kezelésük nagy odafigyelést igényel, különösen a vasalásnál, de tartósak és akár örökölhetők is. Érdemes ilyesmit vásárolni még akkor is, ha csak kivételes alkalmakkor használjuk (az is lehet, hogy csak szét kell nézni a nagymamák szekrényének a mélyén).

 

Egyszerű stólával terítettek, ami szabadon hagyja a csillogó fafelületet. Érdekessége, hogy két-két teríték azonos

A sima fehér pamutvászon terítőt is ünnepélyessé tehetjük például egy csillogó tüll vagy egy organza rátéttel. Ugyanebből az anyagból készíthetők átkötő szalagok a szalvétákhoz is. Mintás étkészlethez válasszunk színben illeszthető, de egyszínű kelmét vagy mintájában azonosat vagy legalábbis hasonlót.

 


A terítés legegyszerűbb módját alkalmazták az ovális asztalon, amitől mégis különleges lesz, az a földre omló gyönyörű abrosz

Bármilyen egyszínű tányér esetén nagyobb a játékosság lehetősége. A csíkok, pöttyök, kockák együttes alkalmazásából derűs és érdekes megoldások születhetnek. Az alapterítőre sálakat, középbetéteket helyezhetünk, és textil szalvétákat adhatunk hozzá. Bármilyen asztalterítő mellé használhatunk jól megválasztott dekorációs termékeket, például gyöngyöket, kavicsokat, selyemvirágokat, szép formájú növényi terméseket vagy akár fémhálókat is. Bármit, ami illik a kiválasztott hangulathoz.

Az egészen sötét asztalterítők, mint a barna, bordó, sötétkék eleganciát sugároznak, a sárga, a világoszöld és más pasztellszínek inkább vidámságot és fesztelenséget. A fehér pedig mindig, minden helyzetben tökéletes választás. Bátran kombinálhatjuk az abroszokat az alátétekkel együtt is. Ezek a szettek divatosak és praktikusak. Amitől egy ilyen terítés különleges lesz, az az asztalterítő színének, a szett anyagának, majd a hozzáillesztett tányérnak és evőeszköznek az összhangja. Ha igazán hangsúlyos szettet szeretnénk a terítőre, alkalmazzunk tükörlapokat!

Háromlépcsős terítést alkalmaztak. Földig érő szoknya takarja az asztal lábát. A fehér abroszra, pedig bambuszalátét került

A hétköznapokban természetes, hogy papírszalvétával terítünk, de egy-egy nevezetes eseménynek megadhatjuk a módját úgyis, hogy textil szalvétát helyezünk az asztalra, nem mindegy persze, hogy hová. Tehetjük a tányérba, ha csak lapos tányérral terítünk vagy, ha álló helyzetre hajtogattuk. Máskülönben a tányér bal oldalára kerüljön! A textilszalvéta sokkal nagyobb, mint a papírból készült, kb. 50 x 50 cm-es, ha körformájú, akkor nagyjából 30 cm átmérőjű. Minden textil szalvétához kiválóan illik a szalvétagyűrű vagy bármilyen különleges átkötő. A szalvétahajtogatásnak is külön irodalma van érdemes utánanézni, és pár megoldást megtanulni ezekből. Pl. egy liliomformára hajtogatott anyaggal, már elkápráztathatjuk a vendégeket.

Ezt az asztalt három rétegben takarják különlegesen hímzett, csipkés szélű terítők. Igazi ritkaság a nagymama szekrényéből

Mivel a szalvéta nem csupán dísz, hanem combunkra téve védi a ruhát, és szájtörlésre használatos, olyan anyagból kell készülnie, ami kellőképp puha és jól mosható.

Az asztalközép lényeges a terítésnél. Ha tálalóedényeket teszünk középre, akkor a dekorációt a tányér mellé kell rendeznünk, de ha tányéronként adagoljuk az ételt, akkor különleges anyagokkal, stólákra helyezett virágokkal hangsúlyozhatjuk ezt a területet. Viszont bánjunk vele óvatosan, ne takarja el egymás elől a szemközt ülőket!

Sok örömet okoznak a közös családi, baráti étkezések tegyük még örömtelibbé az asztalneműk változatos felhasználásával. Jó étvágyat és jó beszélgetéseket hozzá!

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Draveczki Julianna


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Faltetoválás

Ez nem összetévesztendő a hagyományos falfestő díszítési technológiával, amit mellesleg a falon elég nehéz lenne kivitelezni. A dolog lényegében sokkal egyszerűbb: a fal egy kiválasztott felületére...


Üveg a lakásban

Az üveg nagyon sokoldalúan felhasználható anyag. Abelsőépítészet évszázadok óta alkalmazza, elegáns megjelenése, fényáteresztő tulajdonsága, kemény, karcálló felülete és könnyű tisztántartása...