Ami a padlófűtés felett van

Korábbi cikkünkben a padlófűtés egyik előnyeként említettünk, hogy a lakás padlóját kerámiából vagy akár márványból is készíthetjük. A legtöbb padlófűtéses lakásban nem is gondolkoznak másban, mint hidegburkolatban, pedig bizonyos megkötésekkel egyéb burkolóanyagok is alkalmazhatóak.

Padlófűtés fölé ideális burkolat a kő-, a márvány- vagy kerámiapadló. Ezeket az anyagokat ugyanis jó hővezetési és hősugárzási képesség jellemzi. Elsősorban esztétikai, ízlésbeli kérdés, hogy természetes vagy égetett csempét alkalmazunk-e. A hőt jól vezető anyagok (természetes kövek, égetett csempék) használatakor a padlózat felületének hőmérséklete egyenlőtlenebb, de magasabb, míg egy rosszabb hővezető képességű anyag (parketta, parafalemez, szőnyegpadló) esetén egyenletesebb, de alacsonyabb hőmérséklettel kell számolnunk. Ilyenkor a fűtőközeg hőmérsékletét növelnünk kell.

Linóleum és PVC lemezek

A habalátét nélküli PVC és a kvarcvinil (kvarchomok tartalmú) burkolatokat a kőburkolattal összehasonlítva azt tapasztalhatjuk, hogy nem sokkal kedvezőtlenebb a hőleadás, eléri a kőburkolat közel 95 százalékát. Ez a minimális burkolatvastagsággal és a gyenge hőszigetelő képességgel magyarázható. A természetes anyagokat kedvelők a linóleumot is választhatják. A linóleum nem tévesztendő össze a polivinil-klorid alapú PVC-lemezzel. Összetevői: lenmagolaj, faliszt, parafaőrlemény, gyanta, mészkő és színezőanyagok. Hézagmentesen lerakható, kopásálló, antiallergén, antisztatikus és nehezen éghető. Fűtési hatásfoka a kőburkolatéhoz képest kb. 90 százalékos.

Faburkolat

A parketta hőtechnikai tulajdonságai elfogadhatóak, hőleadása a kőhöz mérten 80 százalékos. Nedvességtartalmának ingadozása miatti tágulása, zsugorodása problémákat okozhat. A parafát csak szakértelem birtokában szabad lerakni, és az esztrichaljzattal jól együtt dolgozó ragasztót kell alkalmazni. Faburkolatok, ragasztók közül a padlófűtéshez ajánlottak is használhatók, ennek ellenére számíthatunk hézagok keletkezésére. Nagyon fontos a fa és az esztrich nedvességtartalmának a szabványban előírt értékét betartani. Hajópadló nem rakható padlófűtés fölé, mert párnafákra szegezve helyezik le, a közöket pedig homokkal vagy valamilyen szigetelőanyaggal töltik ki. Ha valaki mégis hajópadlóra vágyik, akkor hajópadló mintázatú szalagparkettával teremtheti meg az érzést.

Szőnyegpadló

A szőnyegpadló fűtőteljesítménye a leggyengébb, hozzávetőlegesen a kőburkolat 50 százaléka. Már a tervezéskor számolni kell ezzel, ugyanis a padlószőnyeg alsó, tömör műanyaghabjának olyan nagy a hőszigetelő hatása, hogy a csőkígyó menettávolságának növelésével sem lehet a kőburkolat hőteljesítményét megközelíteni. Két módon javíthatunk a helyzeten: vagy jelentősen megemeljük a fűtőközeg hőmérsékletét, vagy az aljzatban lefelé irányuló hőveszteséget az alsó hőszigetelés növelésével csökkentjük. A jobb hőátadás érdekében a szőnyegpadlót mindig le kell ragasztani. A szőnyeg vastagsága nem haladhatja meg a 10 millimétert. Vásárláskor figyeljünk arra, hogy csak padlófűtéshez használható szőnyegpadlót vásároljunk!

A burkolat lerakása

A nem köves burkolásnál ügyelni kell arra, hogy a padló irányába tökéletes legyen a hőleadás. Ez alumíniumból készült hőelvezető lemezborítással érhető el, amelyet a lefektetett csövekre helyeznek, erre jön a polietilén fólia, az esztrich, majd a burkolat. A fűtött padlószerkezetek elkészítésénél be kell tartani a szabvány által előírt pihentetési időt (cementkötésű esztrichnél ez 21 nap). A szabványban megadott műveleti sorrend szerint először el kell végezni az esztrich fokozatos felfűtését, és csak ezután kerülhet sor a burkolásra. Fontos odafigyelni a ragasztásra: kizárólag flexibilis ragasztó- és fugázóanyagok jöhetnek számításba, amelyek elviselik a hőmozgás okozta deformáló hatást. Burkolás előtt, alatt és azt követően a padlófűtésnek meghatározott ideig a megadott hőmérsékleten kell működnie.

Padlófűtés utólag, burkolatbontás nélkül

Az utólagos padlófűtés-szerelés hagyományos módja szerint a meglévő burkolatot felbontják, és körülbelül húsz centiméter mélyre süllyesztik a padló burkolatát, "megágyaznak" a fűtőcsöveknek, az azokat rögzítő fémhálóknak, illetve a speciális beton és szigetelés számára.
Kisebb felfordulást von maga után a padlófűtés-szerelés másik módja, amikor a meglévő burkolat fölé helyezik a csöveket, illetve a betonágyat. Ez természetesen azzal jár, hogy a fürdőszoba padlósíkja legalább tíz centiméterrel megemelkedik. Ha a küszöb nem okoz különösebb gondot (pl. egybenyitott helyiségek esetén) inkább ezt a megoldást ajánlják a szakemberek. Az utólagos vizes padlófűtés szerelés nem olcsó mulatság. A csövek, az azokat tartó hálók, a speciális betonágy és a szigetelés ára munkadíjjal együtt négyzetméterenként akár a25-30 ezer forintot is elérheti.

Árammal is lehet

Hazánkban ma még ritkábban alkalmazzák, külföldön azonban meglehetősen nagy a választék az utólag beszerelhető elektromos padlófűtésekből. A "lamellákat" többnyire tekercsben árusítják, a fűtőszálakat műanyaghálón rögzítik, és tekercsenként, egyenként csatlakoztatják az elektromos hálózathoz. A 10-15 centiméter széles "csíkoknak" önterülő, öntött műanyag ágyat készítenek a fürdőszoba betonalapzata fölött, majd az egészet egy újabb réteggel lezárják. Ha a fűtést befogadó anyag megszilárdult, a betonkeménységű sima felületre a szokásos módon fel lehet ragasztani a tetszés szerinti burkoló-lapokat.
Az így kialakított elektromos padlófűtés termosztáttal, illetve programozható kapcsolóórával vezérelhető. Állítható a fűtés intenzitása, az automatikától függően napi vagy heti időbeosztás szerint kapcsol a rendszer. Tekintettel arra, hogy csak a fürdőszobai "csúcsidőben" melegít a padló, viszonylag szerény költséggel működtethető. Kétségtelen előnye az is, hogy az egyik vagy másik elektromos lamella sor hibája esetén nem kell az egész rendszert megbontani, és nem kell tartani a vízzel működő padlófűtés szivárgásától sem.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs

Címkék: padlófűtés

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

ivan7776 avatarja

ivan7776         Ami a padlófűtés felett van

Szeretném megkérdezni valakitől, hogyha a kerámiapadlót hogyan rakjuk le? Tisztában vagyok azzal, hogy flexibilis ragasztót kell használnom, de nem tudom, hogy milyen széles fugákat hagyjak. Elég a 3 mm-es, vagy 4 mm-eset csináljak?

Radiátorok hatékonysága

Központi fűtés tervezésénél fontos a megfelelő hőleadó egységek kiválasztása, elhelyezése. Szerkezeti, felületi kialakítástól függően más-más hőérzet érhető el a különböző radiátorokkal.


A padlófűtésről: állítások és cáfolatok

Mint sok más műszaki és lakberendezési kérdéssel kapcsolatban, a padlófűtésről is hangzanak el állítások, olykor megalapozatlan állítások, melyek aztán az interneten ugyanúgy keringenek, mint ha...