Fan-coil padlókonvektorok

A padlókonvektorok, vagy padlóradiátorok szabadba nyíló üvegfelületek előtt a padlóba süllyesztett hőleadó berendezések. Az üvegfelületek páramentesítése mellett kiemelkedő szerepük van a beltér komfortos hőmérsékletének biztosításában.

Korunkban egyre jobban terjedő nagy üvegfelületek párásodásának megszűntetésére fejlesztették ki a 70-80-as évek körül a padlókonvektort. Kezdetben hagyományos bordáscsöveket fektettek le a padlószint alá kiképzett betonsüllyesztékbe. Mivel ez a betonról nagy porleválással járt, ezért fémlemezzel körbevették a bordáscsövet. Az igények növekedésével a lemezház anyagával és a bordáscsővel szembeni elvárások is fokozottabbá váltak. Megjelentek a ventilátoros készülékek, amelyek már nem csak páramentesítésre tették alkalmassá a padlókonvektorokat, hanem önálló fűtőberendezéssé tették, így a falra szerelt radiátorok is nélkülözhetőek lettek. A felhasználhatósági lehetőség a hűtős padlókonvektorok megjelenésével teljesedett ki. A padlókonvektorok a leghatékonyabb fűtő-hűtő készülékek, hiszen hőfüggöny elven a külső érezhető hatásoktól mentesítik a beltérben tartózkodókat, így növelve a komfortérzetet és a hűtés-fűtés hatékonyságát.
A növekvő igények és az előre mutató fejlesztések eredményeként a MultiCAD Mérnökiroda kizárólag inox lemezházzal készít padlókonvektorokat. Ventilátoraik német gyártmányú, csendes kivitelek, és egyedülállóan 12 V feszültséggel működnek a zavartalan és biztonságos beltéri klíma biztosítása érdekében. Takarórácsok fa és eloxált tömör alumínium, valamint inox anyagban, többféle színben rendelkezésre állnak. Anyagminőségük lehetővé teszi az akár nagy forgalmú személyi átjárók igénybevételeit is. 2008-as fejlesztések eredményeként a fém rácsok zajcsillapító kompozit anyagra szerelt változatba készülnek, így nincs közvetlen kontaktus a lemezházzal. (Rálépve nem kelt zajt.) Valamennyi padlókonvektor - a flexibilis csatlakozásnak köszönhetően - teljességgel tisztántartható, nedves ruhával, vagy porszívóval portalanítható.
A MultiCAD termékpalettáján 26 féle-, minden igényt kielégítő készülék szerepel. 10 típus ventilátor nélküli, ún. konvekciós padlókonvektor, amelyek kis hőveszteségű helyiségek fűtésére alkalmazhatók, valamint padlófűtés kiegészítésére 80-300 mm-es mélységű kialakításban. Főbb jellemzőjük a közepes reakcióidő és az egyszerűség.
A 16 féle ventilátoros padlókonvektor a legszélesebb alkalmazhatósági területtel rendelkezik. Legyen szó felújítással járó legkisebb megbontásról (mélység 50 mm-től), vagy nagy hőleadási igényről (akár 4600 W/m) a legváltozatosabb szélességi méretekkel (102-387mm) rendelkeznek. Felhasználhatóak önálló fűtőberendezésként, vagy hűtési, klimatizációs feladatokra (2-, vagy 4-csöves). Előnyük, hogy a fűtési és a hűtési feladatokat is a megjelenésében elegáns, helyet nem foglaló padlókonvektor végzi, a 4-csövesnél akár váltakozva is. Csak a kültéri egységet kell a hűtésre beszerezni, és az adott padlókonvektor mindkét funkciót elvégzi.
A klímakonvektorok másik alkalmazhatósági területe a zárttéri uszodák, pezsgőfürdők közeli telepíthetősége, hiszen az esetlegesen a padlókonvektorba jutó víz a kondenzelvezetőn keresztül távozik, a rozsdamentes lemezház pedig ellenáll a fertőtlenítőszereknek is.

A padlókonvektorok szabályzását helyiségtermosztátok látják el. Ventilátoros kivitelek esetében hagyományos 1 fokozatú mechanikus-, 1 fokozatú digitális, programozható-, 3 fokozató digitális, programozható- és teljesen automatikus vezérlésű termosztátot kínálnak. Az üresjáratok a visszatérő hőmérséklet ellenőrzésével érhetőek el. A fotoszenzoros nappali-éjszakai üzemmód automatikus állítására is van lehetőség. (Ilyenkor az automatika max. az 1-es fokozaton üzemelteti a ventilátorokat.)
Összegzésként.
A padlókonvektorok alkalmazhatóak kiegészítő fűtésként, önálló hőleadóként, sőt klimatizálásra is, családiházakban, közintézményekben, irodákban, uszodákban, télikertekben, kompromisszumok nélkül.

Sinka András

Minden érdeklődőt szeretettel várunk a Construma 'C' pavilon 6/F Standján.
Fan-coil padlókonvektorok magyarországi importőre:
MultiCAD Mérnökiroda
1023 Budapest, Lublói u. 3.
Tel. (06-1) 326-3000; (06-70) 242-5993; Fax: (06-1) 326-1650,
e-mail: info@minib.hu;
www.minib.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Láthatatlan fűtés a padló alatt

Az elmúlt években sok változás történt az épületek fűtésmegoldásainak kialakításában. Az energiahordozók árainak csökkenése, az energiaforrások jobb kihasználása, és az, hogy a házak egyre jobb...


Fűtési költségmegosztó anomáliák

A fűtési szezon vége felé az egyik budapesti, 3 szintes társasház számvizsgáló bizottsága úgy érezte, hogy az eddig rendelkezésre álló fűtéssel kapcsolatos adatokat és tapasztalatokat...